Turgay Polat Kaliteli eğitime ‘teşvik’ devam etmeli
HABERİ PAYLAŞ

Kaliteli eğitime ‘teşvik’ devam etmeli

Milli Eğitim Bakanımızı göreve geldiğinden bu yana koşulsuz şekilde destekliyorum ve desteklemeye devam edeceğim. Ama bu yapılan hataları veya yanlış bakış açılarını eleştirmeyeceğim anlamına gelmiyor. Kendisi de buna son derece açık bir bilim insanıdır. Geçtiğimiz günlerde ülkemiz eğitim tarihinin en nitelikli kararlarından olan, çocuğunu özel okula göndermek isteyen velilere verilen teşvikleri kaldıracağını belirtince çok üzüldüm. Kendisine ulaşmaya çalıştım ama yoğunluğundan ulaşamadım. Bu kararın son derece sakıncalı ve yanlış olduğunu bizzat anlatmak istedim.

Haberin Devamı

AKP iktidara geldiğinin ilk yıllarında dünyada gördüğü en başarılı uygulamalardan olan eğitimde kalite artmaya dönük özel okula çocuğunu vermek isteyen velilere yönelik ‘katkı yasası’nı Meclis’ten geçirmiş; ancak dönemin Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. O zaman ülke için büyük bir eğitim adımının engellendiği ifade edilmişti. Ondan sonraki süreçte bu yasa meclisten geçirilmiş ve yasalaşmıştı. Doğru anlaşılması adına bu işin içeriği şudur: Eğitimin özeli, devleti olmaz. Eğitimin kalitelisi veya kalitesizi olur.

Devlet kaliteli eğitimi sağlamalı

Kaliteli eğitim her çocuğun hakkıdır. Önemli olan bu kaliteli eğitime erişimi kolaylaştırmaktır. Bu açıdan bir veli çocuğuna kaliteli eğitim talep etme hakkına sahiptir. Devlet de kaliteli eğitimi öncelikle sağlamak; ama eğer sağlama konusunda bazı sorunlar yaşıyorsa erişimi kolaylaştırmak durumundadır. Dünyada da bu süreç böyle işliyor. Örneğin, İngiltere bundan 15 yıl önce ülkenin her köşesine kaliteli eğitimi taşımak adına, kendisi de yetiştirme yurdunda büyümüş eğitim bakanı Andrew Adonis’in çabası ile kırsal bölgelerdeki okulları veliden ve öğrenciden ücret almadan sadece devletin sağladığı kaynakla eğitimi yürütmek adına özel girişimcilere devretmiştir. Bu sayede kaliteli eğitimi en kırsal bölgelere taşımayı başardı. Aynı şekilde ABD’de kaliteli eğitim için devlet olarak kaliteli eğitim sağlayamadığı okulları ‘Charter School’ adıyla ben ‘eğitimi daha iyi yapabilirim’ diyen özel girişimcilere bırakmaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük eğitim kurumlarından birisi olan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel’e de sordum. Yücel, “En önemli gündemimiz kaliteli eğitim olmalıdır. Bu çağda sadece eğitim demek yetmiyor. Kaliteli eğitim sağlamak gerekiyor. Kaliteli eğitime erişim ülkemizde zor, devlet bunu kolaylaştırmalıdır. Bunun için daha önce hükümetimizin çıkardığı teşvik yasası önemliydi ve dünyada bu konudaki örneklerine uygundu. Kaldırılması eğitimde kaliteyi arttırmaz, sadece velilerin ve çocuklarımızın devletten beklentisini artırır. Bu yasa iyileştirilerek devam ettirilmelidir” dedi.

Ben de kendisine katılıyorum. Bakın, özel okul destek teşviki başladığından bugüne 520 bin öğrenci faydalanmış, bu öğrencilere 3.2 milyar liralık destek sağlanmış. Peki, bu çok mu büyük bir rakam? Sadece örnek vermek adına söyleyeyim, Avrasya Tüneli’nin maliyetinin yarısına eşit. Peki, tekrar soruyorum: Teşvik yasasının kaldırılması kararının kime ne faydası olacak?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder