Turgay Polat Lise tercihleri
HABERİ PAYLAŞ

Lise tercihleri

Bu yıl lise tercihlerinde de epey kargaşa çıkacağa benziyor. Aslında sorun, velilerin ve eğitimcilerin LGS tercihi yaparken TEOG tercihi yapar gibi davranmaları. Bu konuda uzun uzun yazmayayım aslında bir iki cümle işi özetlemeye yetiyor. Birincisi sınavla öğrenci alan Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjan 77 bin, yani sınava giren 972 bin öğrencinin sadece yüzde 8’i bu okullara yerleşebilecek.

Bu da demek oluyor ki okulların geçen yıl ki taban puanları veya yüzdelik dilimleri bu yıla asla fikir vermez. Örneğin, İstanbul’da Vefa Lisesi geçen yıl 2.45 yüzdelik dilimle almış. Yani son yerleşen öğrenci 26 bin 800’üncü olmuş. Sizce bu yıl ne olur? Ben size söyleyeyim en son öğrenci 0,70 ile 0,85 yüzdelik dilim arasında girebilir. İkinci durum mahalli yerleştirme ile ilgili, bu yerleştirme türünde öğrencilere ‘adresi içinde (yeşil)’ ‘komşu bölge (sarı)’ ve ‘adres bölgesi dışında (kırmızı)’ bölgeler sunuluyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler 5 tercih yaparken kendi bölgesinde 2 Anadolu lisesi varsa önce onları yazıyor, sonra komşu bölgeyi yazıyor sonra da dışarıdan yazıyor.

Ben söyleyeyim, hiçbir öğrenci adresi dışında yerleşemez. Çünkü öğrencilerin puanı, başarı sırası ne olursa olsun, öncelikler daha farklı. İlk olarak hem adresi uygun olan hem o bölgedeki ortaokulu bitiren hem de okul başarı puanı yüksek olan yerleşiyor. Sizce bu önceliklere göre dışarıdan bir öğrenci başka bölgeye yerleşebilir mi? Şimdiden söyleyeyim, 30 Temmuz’da sonuçlar açıklandığında yapılan tercihlerin yarısının yanlış yapıldığını göreceğiz.

Çocuklarınız için seçenekler yaratın

Peki, bunlar önemli mi? Liselerin varlık amacı, üniversiteye öğrenci hazırlamak mı, yoksa gençleri geleceğe hazırlamak mı? Ülkemizde en zeki öğrencilerin yöneldiği liselerinin kaç tanesi uluslararası kabul alabiliyor? Kaç tanesi dil öğretiyor? Biz bu çocuklara hedef olarak sadece üniversite kazanmayı gösteriyoruz. Sizce bu onlara yapılmış en büyük kötülük değil mi?

Lise tercihi yapacak anne babalar, çocuğunuzu ya büyütürsünüz ya da sıradanlaştırırsınız. Çocuğunuzun sıradanlaşmasına asla izin vermeyin. Okulun binası güzel ve ÖSYS başarısı yüksek diye tercih etmeyin. Size birkaç öneri: Seçtiğiniz lise yabancı dil eğitimi yapmalı. Seçtiğiniz lisenin yurt dışı bağlantıları olmalı. Seçtiğiniz lisenin laboratuvarları olmalı. Seçtiğiniz lise çocuğunuzu sosyalleştirmeli, hayattan koparmamalı. Seçtiğiniz lise çocuğunuza kitap okumayı, spor yapmayı, sanatı öğretmeli.

Haberin Devamı

Şimdi karar verin, bunları yapan liseyi bulmak için ne yapıyorsunuz? “Hocam, biz bu okulu nereden bulacağız” diyorsanız unutmayın, bu dediklerimin yarısını okul yapıyorsa yarısını da siz yapacaksınız. Çocuklarınızı sadece okula gitmesi ile yetinmeyin, onu sürekli geliştirmek için seçenekler yaratın. Sonra bakın neler oluyor?

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder