Turgay Polat Neden ve nasıl lise?
HABERİ PAYLAŞ

Neden ve nasıl lise?

Haberin Devamı

Geçen hafta MEB yeni liseye geçişin bir kısmı olan sınavla öğrenci alınacak liseleri ve sınavın ayrıntılarını açıkladı. Açıklayınca kıyamet koptu, kıyametin kopma sebebi sınavla öğrenci alan liselerin sayısı ve ismi üzerineydi. Bu konuyu uzun uzun yazacak değilim.

Ben liselerin adına veya liselerin türüne takıp, sizleri farazi bir dünyaya yöneltmek niyetinde de değilim. Kendinize sormanızı istiyorum: TEOG devam etseydi ve çocuklarımız bütün liselere sınavla girseydi, “Türkiye’de lise eğitimi iyi” der miydiniz? Aslında 1980’li yıllardaki lise kalitesinden bile geriye düşmüş liselerin sınavla alıp almayacağını tartışacağımıza, bence çocuklarımızın geleceğini daha doğru pencereden ve daha derinlemesine konuşmamız gerekiyor.

Maalesef, biz halen TEOG yerine gelen sistemi konuşuyoruz. Ama hiçbirimiz bu çocukları geleceğe nasıl hazırlarız diye konuşmuyoruz. Hepimiz liseleri konuşuyoruz, iyi lise kötü lise, mahalle lisesi, nitelikli lise, sınavla alan lise, almayan lise konuşup duruyoruz.

Peki, ne fark eder ki? Kendinize veya karşınızdakine sorduğunuz soruları değiştirin. Hepiniz ‘iyi lise’nin peşindesiniz ama ‘iyi lise’ ne diye sorsam cevabınız yok. Bu yazımda size ‘iyi lise’ nedir sorusunu cevaplamaya çalışayım. İyi lise tabelasına ‘Anadolu’ veya ‘Fen’ yazdığınızda olmuyor. Aslında iyi lise sınavla aldığında da olmuyor. Olsaydı TEOG bütün liseleri ‘kaliteli’ yapardı.

okullara soru sorun

Sayın anne babalar, şunu hiç unutmayın: Çocuğunuz 4 yıl lise, 5 yıl üniversite okuyacak. 2018 yılında okula başlayacak ve 2027 yılında mezun olacak, yani 2027 dünyasına hazırlanacak. İşte bu yüzden iyi okul seçmelisiniz.

Size önerim: Sakın ha ! Puana, bulunduğu yere, mahalle yorumlarına göre seçmeyin. Nasıl seçeceksiniz? Öncelikle bugünden başlayın, aşağıdaki soruları bir kağıda yazın. İlginizi çeken okullara gidip, bu soruları sorun ve aldığınız cevaba göre okula puan verin. Sonra verdiğiniz puanlara göre seçiminizi yapın.

Gelin, şunları sorun: Bu lisede çocuğuma sağlayacağınız yurtdışı olanakları nelerdir? Bu lisede İngilizce’yi nasıl öğretiyorsunuz? Bu lisede müfredat dışında hangi beceri derslerini alabiliyoruz? Lisede çocuğumun proje yapması için veya fikirlerini hayata geçirmesi için ne tür imkanlar sağlıyorsunuz? Çocuğumun kişisel becerilerini keşfetmesine ve onları geliştirmesine yardımcı olacak çalışmalarınız var mı? Mezun olduğunda dünyanın hangi ülkelerinde üniversite eğitimine devam edebiliyor? Unutmayın! Eğer çocuğunuzu yeni dünyaya yani geleceğe hazırlamak istiyorsanız; okul ararken bu memlekette her yıl sorulan ve hiçbir işe yaramayan soruları sormayın.

Unutmayın! Çocuğunuz her şeyden kıymetli ve ona yapacağınız en büyük iyilik ona iyi bir eğitim sunmaktır.

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder