Turgay Polat Seçim ve eğitim
HABERİ PAYLAŞ

Seçim ve eğitim

Ülkemiz seçim dönemine iyiden iyiye girdi, milletvekili listeleri açıklandı, cumhurbaşkanı adayları seçim startını verdi. Öncelikle ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu seçimin sonucuna ben bir eğitimci olarak bakacağım kuşkusuz. Eğitimi kimin yöneteceği ve ülkemizi geleceğe hangi eğitim politikaları ile hazırlayacağı benim yakından takip ettiğim konu. 16 yıllık süreçte Ak Parti eğitim alanında çok önemli adımlar attı. Bunlardan büyük çoğunluğunu destekleyip alkışladık.

Tabii ki eleştirdiğimiz uygulamalar da oldu. Ama bütün dünyanın gelecek açısından tek reçetesi olan ‘eğitim’ konusunda bugün yeni bir sayfa açma zamanı olduğunu düşünüyorum. Tabii, en başta şu kararı vererek başlamamız lazım: “Eğitimde artık fiziki mekan ve sayıların yerine, içerik ve nitelik konuşmalıyız.” Mezunlarımız maalesef küresel alanda rekabet edemiyor. Üniversitelerimiz küresel rekabette yok denecek kadar zayıf durumdalar. Her ne kadar çok fazla desteklenip çalışma yapılsa da okul öncesi eğitimde yüzde 50’leri yeni ulaştık. Bu oldukça düşük bir oran, bunu en az yüzde 80’lere çıkartmamız gerekiyor. STEM’i gündeme alıp bu konuda okullarımızı hazırlamamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Endüstri 4.0’a uygun eğitim sistemi

Ama en önemlisi, gelin bu dönem Türkiye’ye büyük bir iyilik yapın: Endüstri 4.0 ve ona uygun olarak eğitim sistemini değiştirin. Bunun için de ilk adım, üniversitelere girişte merkezi yerleştirme ve sınav yerine öğrencilerin yetenek, kişisel özelliklerini, proje ve fikirlerini dikkate alan bir üniversite giriş sistemini getirelim. Bu sınava dayalı model, liseleri ve üniversiteleri de verimsiz hale getirmiş durumda.

Öncelikle üniversite sınavının merkezi yerleştirme kısmını kaldıralım, sonra üniversitelere öğrenci seçme yetkisi verelim. Her bölüm ve alan için yeterliliklerine göre seçilsinler. Bu ne mi sağlar? Birincisi her yıl sınava tekrar giren 500 bin kişilik grup azalır, ikincisi gençlerimize oturup ezber yapma yerine üretme ve düşünme bercerilerine dayalı portfolyo hazırlatarak gelişimlerini sağlamış oluruz, üçüncüsü öğrenci doğru bölüm seçme, üniversitede uygun bölüme uygun öğrenci seçme şansı yakalamış olur. Bunu bu ülkede yapamayız diyorsanız; işte size örnek, Applybau sistemi 5 yıldır uygulanıyor.

Haberin Devamı

Sayın ülkeyi yönetmeye aday politikacılar, bu ülkenin geleceği eğitimdir. Bu gençleri geleceğe ‘-mış’ gibi hazırlayan öğretmen ve okullara dokunun, eğitimi değiştirin ve geliştirin. Çünkü bu memleketin dünyanın süper gücü olması, bölgesinin lideri olmasının tek yolu eğitilmiş insan gücüdür. Tekrar seçimlerim memleketimize hayırlı olmasını diliyorum.

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder