Turgay Polat Teknokentler neden var?
HABERİ PAYLAŞ

Teknokentler neden var?

Haberin Devamı

‘Üretmek lazım’ diyoruz, katma değeri yüksek ürünler üretip ihracat yapmak tek çıkar yolumuz. Bunları derken de bunu başarmanın en önemli ayağının üniversiteler olduğunu da ifade edelim.

Bu anlamda son yıllarda devletin üniversitelere verdiği çok büyük destekler var. İşte bu anlamda en büyük alan Teknokentlerdir. Dünyada kuruluş tarihleri elli yılı bulan teknokentler 1989 yılından itibaren Türkiye’de de kurulmaya başlandı. Bugün ülkemizde sayıları 60’ı bulan teknoparkların bünyesindeki firmaların toplam ciroları 10 milyar lirayı geçiyor; ama bu rakam çok çok az.

Türkiye’nin ilk teknokenti olan ODTÜ Teknokent en fazla ihracat ve ciro yapan yer durumunda. Ortadoğu Teknopark A.Ş. adıyla 1991’de kurulan ODTÜ Teknokent’te bugün 284 şirket ve toplam 4 bin çalışanla faaliyetlerini yürütüyor.

Teknokentte, yıllık 260 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor. Tabii soru şu: Dünyadaki benzerlerine göre sağladığı katkı yeterli mi?

Sanayi üniversite işbirliği ve bunun sonucu üniversiteye ait kaç patent ve marka üretildi? Tabii, en önemlisi bu alan öğrenci ve proje geliştirme için kullanılıyor mu?

Üniversite binaları teknokent olsun

Ülkemiz 4691 no’lu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile “ileri teknoloji üreten ve kullanan, ülke ekonomisine daha yüksek katma değer ve istihdam sağlayan, uluslararası rekabet gücü yüksek firmaların oluşumu desteklenmektedir.

Bu kapsamda; bölgede çalışan firmaların bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden, bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri her türlü vergiden, Sigorta Primi Desteği olarak, ücreti gelir vergisinden istisnadır” diyor.

Bu avantajların verilme sebebi, memlekette girişimcilik, teknoloji üretimi, patent, buluş sayısının artmasıdır. Peki arttı mı? Nerede o günler; 2011 yılında teknokentlerden çıkan patent sayısı 153, aynı yıl Japonya’da üniversitelerin ürettiği patent sayısı 197 bin 594. Devlet bu avantajları verirken bu teknokentlerle üniversiteler çalışsın birlikte üretim yapsın diye düşündü. Peki sonuçta bugün ne yapılıyor? Ben kısa yoldan söyleyeyim üniversitelerin çoğunluğu sadece kira geliri elde ediyor.

Sadece şirketlere avantaj sağlamak için çalışan teknokentlerin bu ülkeye hiçbir faydası olmuyor ve olmayacak da. Önerim şudur: Bağımsız teknokentler kurmak yerine, tüm üniversite binalarını teknokent ilan edin ve üniversite içinde kurulacak tüm şirketleri üniversitelere entegre edin. Böylece hem üniversiteler hem de öğrenciler işin içine girecek, işte o zaman patent, ürün ve inovasyon üretimi artacaktır.

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder