Turgay Polat Türkiye’nin farklı sistemi ‘Apply BAU’ ile üniversiteye
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’nin farklı sistemi ‘Apply BAU’ ile üniversiteye

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ve dünyanın en başarılı üniversitelerinde işler pek bizimki gibi yürümüyor.

Onların gençleri yetenekleri ve ilgilerine göre liseden başlayıp hazırlanıyorlar, üniversitelerde bu hazırlığa göre onları kabul ediyor. Daha insancıl değil mi? Ben de size bu yazımda belki duyduğunuz; ama yine de tercih öncesi anlatmam gereken çok önemli bir üniversite kabul sistemini yazmak istedim. Türkiye’de beş yıldır Apply BAU adlı sistem var. Türkiye’nin bütün ezberlerini bozuyorlar. Üniversite giriş sınavlarını ve üniversiteye giriş sistemlerini bu ülkede hep tartıştık. Ama aslında özünde tartıştığımız, bu sınavların sadece akademik başarı odaklı olması ve bunun dışında kalan öğrencileri sistem dışında bırakmasıdır. Kısacası, biz öyle bir giriş sınavı yapıyoruz ki farklı olanı sevmeyen, yetenekleri önemsemeyen, ders çalışma dışında yapılanları görmeyen bir sistem. İşte bu yüzden yıllardır bu ülkenin yaratıcı, inovatif ve üretken öğrencileri sistem dışında bırakıyoruz.

Haberin Devamı

Öğrenciyi değerlendiren özel bir sistem

Apply BAU, bu sisteme alternatif bir sistem. Öğrenciler Apply BAU’ya bir başvuru sayfası www.applybau.com üzerinden ulaşıp ‘başvuru-yap’ kısmını doldurarak başvuru yapabiliyorlar. Başvuru için 6 adımda bilgi alınıyor: 3 bölüm kompozisyon, 3 bölüm de genel bilgiler hakkında. Sistem o kadar güzel düşünülmüş ki, birinci adımda öğrenci kendini anlatıyor. İkinci adımda öğrencilerden proje, fikir gibi çalışmaları isteniyor. Ama öyle güzel sorulmuş ki, “Gerçekleştirmeyi hayal ettiğin başladığın veya sadece tasarladığın projen veya fikrin var mı?” diye soruluyor. Onun altında katıldığın bir proje veya yarışma var mı? diye soruluyor ve öğrenci katılmışsa bununla ilgili video, fotoğraf, belge yükleyebiliyor. Sonra yabancı dil bilgisi, iletişim bilgileri ve bir de bence önemli referans öğretmen bilgisi isteniyor.

Sonra sistem devam ediyor. Başvuru komisyona gidiyor, komisyon inceliyor ve puanlıyor. Komisyon bu başvuruya göre öğrenciye bir ‘kabul kağıdı’ hazırlıyor. Kabul kağıdında öğrencinin kabul edildiği bölümler yazılıyor. Eğer öğrencinin ihtiyacı varsa veya komisyon uygun görmüşse burs yazılıyor. Öğrenci sınav sonucunda tercihlerinde kabul kağıdında yazan bölümlere yer verip yerleştiğinde kabul kağıdında yazan burs oranına göre kaydını yapıp eğitimine başlıyor. Üstelik kabul kağıdındaki Apply BAU bursu ÖSYM bursu ile aynı yasal özellikleri taşıyor. Sistemi kuran Bahçeşehir Üniversitesi’ni kutlamak gerekiyor. Türkiye’de üniversiteye öğrencilerin nasıl yerleşmeleri gerektiğini gösteren müthiş bir uygulama. Gençler bence tercih dönemi hazır geliyorken, Apply BAU ile tanışın, başvurun ve sizi ilk kez siz olarak değerlendiren bir sistem ile tanışın.

Haberin Devamı

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder