Ufuk Tarhan Paranın ve kadının geleceği
HABERİ PAYLAŞ

Paranın ve kadının geleceği

Tüm dünyada bütün diğer alanların olduğu gibi paranın yönetimi de erkeklerde. Ve müjde! Tüm dünyada hem para hem kadın değişiyor. Çünkü hem para hem de kadın dijitalleşiyor, akıllanıyor. İş ve para konularındaki araştırma ve istatistiklere yerküreye neresinden, hangi açısından, sektöründen, konusundan bakarsanız bakın varlıklar, güç ve yönetim açısından dünyada her alanda ve maalesef hâlâ yüzde 80-70 oranında erkekler ağırlıkta.

Yıl olmuş 2021, dünya varlıklarının en az yaklaşık yüzde 70’i ‘baby boomers’ denilen 1946-1964 doğumlu, 57-75 yaş arası erkekler tarafından kontrol ediliyor. En gelişmiş varsaydığımız ülkelerde dahi hâlâ dünyanın bütün kaynak kullanım kararları erkekler tarafından belirleniyor. Dünyanın canına erkeklerin okuduğu bir gerçek. Rakamların dili acımasız… Ve dünya bu ‘erkek egemen’ olmak ısrarından çok çekiyor. 30-40 yıl içinde bu cümle ‘di’li ve miş’li geçmiş zaman’ olarak kurulacak.

Haberin Devamı

İYİ HABERLER VE GELİŞMELER VAR

1- Her şeyden önce kadınlar, erkeklerden daha uzun yaşıyor. Erkekler yaşlandıkça varlıkların kontrolü hem daha genç hem de daha uzun ömürlü olma eğilimindeki kadın eşlere, evlatlara ve giderek güç kazanan, gözü açılan, dayanışmaya başlayan kadın çalışanlara geçiyor.

2- Tekno-kadınlar, bilim kadınları, dijital dünyada ve aslında her alanda arı gibi çalışan kadınlar çoğaldıkça, akıllandıkça, yetkinlikleri arttıkça daha çok kız çocuğu, kadın gücünü fark ediyor ve kullanıyor.

3- Kadın enerjisi, özgüveni yükseldikçe, zenginlik ve para yönetmenin gücü kadınların eline geçmeye başladıkça firmaların erkek odaklı ürün, iş, müşteri-hizmet modelleri, tüm yaklaşımları yenileniyor. Kadınların yükselişini erken fark eden sektör devleri sürecin hızlanmasına da doğal olarak katkı veriyor.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ YAKALAYACAĞIZ

En yalın tanımı ile para dediğimiz şey aslında emeğin el değiştirmesini sağlayan bir birim ve araç. Pandemiden sonra para da hızla hatta jet hızıyla altın, gümüş, kıymetli maden, kağıt, plastik kart, madeni-kağıt para yani dijital versiyonlara dönüşmeye başladı.

Haberin Devamı

Paranın ve kadının geleceği

Yakın gelecekte paranın, kredi kartının, çek-senet her türlü finansal enstrümanın fiziksel kullanımının tamamen sonlanacağını söylemek için ekonomist ya da fütürist olmaya gerek yok. Her şey gözümüzün önünde ilerliyor, hızlanarak ilerleyecek.

Kripto paralar, mobil temassız, minimum aracı ve masrafla blockchain üzerinden kolay ve hızlı işlem yapan yapay zekalı finansal sistemler, en fazla beş yıl içinde tüm dünyada kabul görüp, standartlaşacak. Bu gelişmelerden olumlu pay alacak olanlar da kadınlar olacak.

Paranın dijitalleşmesi ile kadının yükselişi de hızlanacak ve neredeyse hayalini dahi kurmaktan vazgeçmek üzere olduğumuz ‘cinsiyet eşitliği’ konusunu bu yüzyıl içinde dijital para sistemine geçişle yakalayacağız. Kripto para konusunu, blockchain’i bir an önce öğrenin, oyuna girin kızlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder