Uğur Alkapar

27 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Kafama takılanlar

Taylor Swift ve Jay Z’nin 2025 Şubat ayında İstanbul’da konser vereceği açıklandı. Hem de stadyum konseri. Ancak kafama takılanlar var. Kapalı stadyumumuz yok malum. Şubat soğuğunda bir stadyum konseri nasıl mümkün olacak? Ayrıca stadyumların sahipleri olan futbol takımları konserlere sadece haziran ayında izin veriyor. Bunun da sahaların yeni sezona hazırlanması gereken zaman dilimiyle ilgili teknik nedenleri var. Daha da ötesi, Jay Z veda konseri verdi, sahneleri bıraktı ve özel bir organizasyonla “Super Bowl’un devre arasında acaba bir gösteri yapar mı” meselesi tartışılıyor. Yani o bile kesin değil. Kalkıp Türkiye’ye gelip konser vermesi için tekrar sahnelere dönmek gibi radikal bir karar alması gerekiyor. Taylor Swift’e gelince…

Biliyorsunuz ünlü isimler Türkiye’ye dünya turneleri kapsamında, günleri, rotaları uyarsa geliyor. Taylor Swift turnesini 2024 sonunda Kanada’da bitiriyor. Avrupa konserleri ise çoktan yapılmış olacak. Yani Kanada’dan tırları tekrar Avrupa’ya getirmeleri pek olası görünmüyor. Umarım Jay Z ve Taylor Swift tüm bu engelleri aşar ve Türkiye’ye konser vermeye gelirler. Tabii çok güzel olur.

19 YAŞINDA BİR ORKESTRA ŞEFİ

Genç Filarmoni Orkestrası Münih’in kurucusu, 19 yaşındaki şef, piyanist ve besteci Maximilian Cem Haberstock, Türkiye’de ilk kez İzmirli müzikseverlerin karşısına çıkacak. Annesi Türk babası Alman olan genç sanatçı klasik müziğin dahi çocuklarından. 6 Nisan Cumartesi akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Haberstock yönetimindeki Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası, Tchaikovsky ve Schumann’ın eserlerini seslendirecek. Konserin solisti yine genç ve başarılı bir keman sanatçısı olan 21 yaşındaki Tassilo Probst.

ROCK EFSANESİ

Slipknot, Stone Sour gruplarının solisti olarak tanıdığımız, muhteşem solo kariyeriyle rock müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran Corey Taylor, 26 Mayıs akşamı uzun bir aradan sonra ilk kez Maximum Uniq Açıkhava’da Charm Music Türkiye organizasyonuyla konser verecek. Dünya çapında milyonlarca albüm satan Grammy ödüllü sanatçı, bu konserde son solo albümü ‘CMFT’nin şarkılarını ve klasikleşmiş hitlerini seslendirecek. Rock müziğin en karizmatik ve enerjik performanslarından birini sergileyecek olan Corey Taylor, Türk rock severlere unutulmaz bir konser deneyimi yaşatacak.

23 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Sarsıcı bir yüzleşme

‘İnsanlar İkiye Ayrılır’ ve ‘Karışık Kaset’ gibi filmlerden tanıdığımız yönetmen Tunç Şahin’in ilk tiyatro oyunu ‘Canavar’ iki sezondur sahneleniyor. Şahin’in hem yazıp hem yönettiği oyunun başrollerinde Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin ve Hakan Emre Ünal var.

Üç kuzenin geçmişle hesaplaşmasını anlatan oyun bugüne kadar sahnelerde karşıma çıkan en gerçekçi ve vurucu hikayelerden birine sahip. Konunun aile içi istismar olması ise birçoklarını rahatsız edebilecekken Şahin’in her satırı ince ince işlenmiş metni oyuncuların zaman zaman seyirciyi nefessiz bırakacak kadar yoğunlaşan kusursuz performanslarıyla birleşince bize sarılmak isteyeceğimiz üç karakter bırakıyor. Bizim neslin mutlaka gördüğü, yaşadığı tipte eski bir mutfakta geçen 80 dakikalık oyun biraz gülümsetiyor, biraz ağlatıyor. ‘Canavar’ sürüklendiğiniz inişli çıkışlı yolculukta içinizi burkan şeylere şahit olsanız bile en sonunda sizi evinize yine de umut dolu yollamayı başarıyor. ‘Canavar’ 27 Mart Perşembe günü Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda izlenebilir.

ÇOK EĞLENECEĞİZ

Basketbolun en eğlenceli takımı Harlem Globerotters turne rotasına bizi de aldığından beri sağ olsunlar sık sık geliyorlar. Dünyanın en çok kazanan takımı olarak bilinen Globerotters eğlenceli gösterileriyle meşhur. 24 Mayıs Cuma günü Ankara Spor Salonu’nda ve 26 Mayıs Pazar günü İstanbul Volkswagen Arena’da bizlerle olacaklar. Yine çok eğleneceğiz.

10 YIL SONRA

20 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Yan yan yan yanmam lazım

Hande Yener ve şarkıları şarap gibi. Zaman geçtikçe daha da değerleniyor. Sezen Aksu imzalı ‘Kibir’ Yener’in kariyerinin pırlantasıdır bana göre. Mert Demir’in düzenlemesiyle, üzerine bir de Hande’yle birlikte canlı seslendirmeleriyle ‘Kibir’ yine popüler kültürün nesnesi haline geldi. Bu şarkı o kadar iyi ki herkes bir el atıp cover’lamış. Bunda en büyük neden de Sezen Aksu’nun pandemi döneminde eski şarkılarından telif istemeyeceğini duyurması tabii. ‘Kibir’i Nihat Doğan da söylemiş mesela. Mabel’den ‘Antidepresan’ı alamamış ama Sezen’den bunun iznini almış! Rap’çi Canavar da söylemiş. Dinlemeniz lazım! Prodigy yapsa böyle yapardı bu şarkıyı. Gitarıyla ve hatta ukulelesiyle söyleyip sade bir düzenleme yapanlar da olmuş, tekno bir ‘Kibir’ tercih edenler de. Ama benim en büyük favorim Rashit grubunun düzenlediği ve Gönül Yazar’ın seslendirdiği versiyonu. Yan yan yanmam lazım gerçekten!

VİRAL OLDU

Bengü Beker, kısa zaman önce yayınladığı ‘Yağmur Olsam’ şarkısı ile Türkçe Pop’un hızlı çıkış yapan isimleri arasında yerini alırken, söz müziği Mabel Matiz imzalı yeni single çalışması ‘Sana Yıldızları Ödediğimden’ ile dinleyicilerine duygusal bir deneyim yaşatıyor. Özlem dolu, aşk temalı sözleriyle içe işleyen melodileriyle dikkat çeken şarkı, kısa sürede dinleyicileriyle derin bir bağ kurdu. Spotify’da 700 bine yakın dinlenmeye ulaşan şarkı, Viral 50’de de 1 numaraya yerleşti.

İŞTE KAZANANLAR

Biletix, halk oylamasıyla kazananları belirlenen, 2024 Ticketmaster Ödülleri’nin sahiplerini açıkladı. En Beğenilen Konser, Mabel Matiz; En Beğenilen Sahne Sanatları Gösterisi, Tolga Çevik – Tolgshow; En Beğenilen Standup Gösterisi, Kaan Sekban Saçmalar; En Beğenilen Festival, Maximum Gençlik Festivali; Yılın Etkinliği, Baturay Özdemir seçildi.

ALANINDA TEK

Milli kadın karting sporcusu Ayşe Çebi, 2024 sezonuna geçtiğimiz hafta sonu İtalya Lonato’da düzenlenen ve kartingte en önemli kupalar arasında yer alan ve 41 ülkeden 300 sporcunun katıldığı Andrea Margutti Kupası ile başladı. 15 yaşındaki Çebi, senior kategoride finale kalan tek kadın sporcu olmayı başararak, hafta sonunu 17. sırada tamamladı. 2023 sezonunda Avrupa’da 15 ve Türkiye’de de 5 olmak üzere toplam 20 yarışa katılan ve OKN Dünya Kupası’nda yarışan tek kadın sporcu olan Çebi, sezona 4-7 Nisan tarihlerinde yine İtalya’da düzenlenecek olan WSK Open Cup 1. ayağı ile devam edecek.

16 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Rekor kırdı

Şarkılarıyla kitleleri peşinden sürükleyen Zeynep Bastık, Mabel Matiz imzalı son teklisi ‘Lan’ ile beklendiği gibi listeleri ele geçirdi. En popüler üç dijital platformun müzik listelerinde zirveye yerleşen ‘Lan’ Spotify’da ulaşılması güç bir rekora imza attı.

8 Mart’ta dinleyici ile buluşan şarkı, 14 Mart günü 1.5 milyon kez dinlenerek ‘Spotify’da 1 günde en çok dinlenen şarkı’ oldu. Bugün itibariyle ise ‘Lan’ Spotify’da toplam 3 milyon 874 bin dinlenmeyi geçti.

MUTLAKA İZLEYİN

Stand up işinde İstanbul çok ama çok ilerledi. Sadece erkek komedyenler değil, kadınlar da bu alanda çok iyi iş çıkarıyor. Hatta birçok erkek meslektaşlarından daha iyiler! Geçen salı Zorlu PSM Touche’de Lesli Karavil’in gösterisini izledim. O kadar doğal ki samimiyeti size kısa sürede geçiyor. Önyargıyla gelmişseniz bile bir bakmışsınız kahkahalarla gülüyorsunuz. Dizilerde de rol alan Lesli bu maceralarını, sektörü, kadın erkek ilişkilerini, içinde yaşadığımız toplumu şahane bir şekilde eleştirerek anlatıyor. Kendisiyle de sık sık dalga geçiyor. Hem güzel hem de sıfır ego! Erkeklerin bu kıza âşık olması, evlenmeye çalışması falan lazım! Seyircisiyle sıkı bir iletişim içindeki Lesli Karavil, Amerikan stand up’ının tüm trüklerini kullandığı gibi Huysuz Virjin esintileri de taşıyan bir gösteri matematiği kurmuş. Lesli’yi izlerken hem çok gülüyor hem de vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Bu şovu mutlaka bir yerde yakalayıp izleyin.

 

13 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Estetik ayı geldi

Yıl boyu konserden konsere koşan şarkıcılar Ramazan’ın gelmesiyle bir aylık tatile çıktı. Ramazan dolayısıyla konserler bıçak gibi kesiliyor. Bazıları bu dönemi ailesiyle geçiriyor, bazıları kendini yurtdışına atıyor, bazıları da bıçak altına yatıyor! Normal şartlarda her hafta sahnesi olan ve sevenlerinin karşısına burnu bandajlı çıkamayacak olan ünlüler bu kutsal günleri en yararlı şekilde değerlendiriyor. Rahat rahat iyileşme sürecini geçirip bayram konserlerinde yepyeni yüzleriyle sahnede yerlerini alıyorlar.

Doktorlar Ramazan yoğunluğunu sosyal hayatın içindeki hanımların bu süre içinde pek meşgul olmamalarına da bağlıyor. O da doğru çünkü normalde haftada en az iki davette boy gösteren sosyetikler Ramazan’da anca birkaç iftara gidiyor. Onu da yapmamayı göze alıp bu vakti güzelleşmeye adıyor birçoğu. Yani hanımlar hem dinleniyor, hem de Ramazan sonrası için hazırlık yapıyor!

KAZANAN MILEY

Miley Cyrus 3 hafta önce Grammy’lerde ‘Flowers’ şarkısını söylemişti. YouTube’da 800 milyon izlenmeye yaklaşan bu şarkıyı seslendirirken ilk Grammy’sini kazanmanın coşkusunu yaşıyordu. Taylor Swift, Kylie Minogue ve Oprah Winfrey’nin de aralarında olduğu süperstarları şarkıyı söylerken izledik. Salondaki Taylor Swift şu an Amerika’nın en güçlü kadını diye gösterilse de kendisinin şöhreti Avrupa’yı zar zor geçip buraya ulaşıyor. Özellikle bizim nesil şarkılarını daha az biliyor. Ama Miley Cyrus öyle mi?

Her single’ında kendini yenileyen, vokal kabiliyetini daha da geliştiren ve sektörün en iyileriyle çalışıp marş haline gelen şarkılar üreten Cyrus sadece genç neslin değil, bizim de nabzımızı tutmayı çok iyi biliyor. Pharrell Williams ile yaptığı son şarkısı ‘Doctor’ da buna çok iyi bir örnek. Şahane bir müzik, kusursuz bir vokal ve yine kusursuz bir imaj çalışması. Şarkı YouTube’da 10 günde 10 milyona ulaştı. Parçanın üzerine çalışmaya 2012 yılında başladıklarını söyleyen Williams “O zamanlar bu parça için erken olduğunu biliyorduk” demiş. Bence haklı, bu şarkı Miley’nin bu dönemine çok yakışmış. Dans ettiren eğlendiren bir şarkı ‘Doctor’. Hem de esprili. Hemen dinleyin.

İŞTE ŞAMPİYONLAR

B-Boy ve B-Girl break dance yapan gençlere verilen isim. Bu dans artık hiphopla birleşmiş durumda ve tüm dünyada çok popüler. Her yıl 30’u aşkın ülkede dünyanın en iyi B-Boy ve B-Girl’lerini belirleyen Red Bull BC One Cypher Türkiye Finali 10 Mart Pazar günü Tophane-i Âmire’de gerçekleşti. Etkinliğin Türkiye etabının şampiyonları B-Boy Mons ve B-Girl Jazzy oldu. Şampiyonlar, 7 Aralık’ta Brezilya, Rio de Janeiro’da gerçekleştirilecek finalde dünyanın en iyisi olmak için mücadele edecek.

09 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Geliyorlar

Önümüzdeki aylarda İstanbul dünyaca ünlü starları ağırlamaya hazırlanıyor. Gerçekten çok renkli bir 2024 geçireceğiz gibi görünüyor. Sadece bu hafta açıklanan isimler bile müthiş! Hırvatistan doğumlu, dünyanın en çok satan klasik ve pop piyanisti Maksim Mrvica 3 Mayıs’ta Maslak Volkswagen Arena’da olacak. Dev sahnesi ve şovlarıyla unutulmaz bir gece yaşatacak. İkinci isim ise Placebo! Dönemin androjen yıldızı Biran Molko’nun bugün 19 yaşında bir oğlu olduğuna inanmak güç. Placebo 4 Ağustos’ta Küçükçiftlik Park’ta konser verecek. Biletler 12 Mart’ta satışa çıkıyor.

ROCK EFSANESİ

Listemizin üçüncü ismi Hauser. Çello üstadı ve 2Cellos’un kurucu üyesi Hauser geçen yıl İstanbul’da verdiği konserde ortalığı kasıp kavurmuştu. Hırvat çellist 14 Ağustos akşamı Maximum Uniq Açıkhava’da hayranlarıyla buluşacak. Ve en büyük efsaneyi de sona bıraktım. Bir döneme damgasını vurmuş, yaşıtlarımın kolektif bilinçlerinde çok önemli bir yere sahip olan Kanadalı rock yıldızı Byran Adams.. Everything I Do, Please Forgive Me, Have You Ever Really Loved a Woman, All for Love gibi unutulmaz şarkılara imza atan Bryan Adams 18 Ekim’de Ülker Spor ve Etkinlik salonunda hayranlarıyla buluşacak.

İSTEMİYOR!

90’lı yıllarda ‘İstemiyorum Baba’ adlı şarkısıyla müziğe damgasını vuran Rüya Ersavcı, yine ‘İstemiyorum’ diyor. Güçlü bir mesaj içeren şarkı kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapan sözlere sahip. “Kadınlarla başlar hayat” sloganıyla başlayan şarkının sözlerinde kadınların sıkça karşılaştığı bastırılma ve susturulma gibi zorluklara karşı verdiği direniş anlatılıyor. Ersavcı’nın şarkısı adeta sosyal sorumluluk projesi gibi. Şarkının tanıtımı için yüzüne yara bandıyla tutturulmuş çiçekle verdiği poz ise çok anlamlı.

 

06 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Arapların ünlüleri

Farkında mısınız bu günlerde tüm dizi yıldızlarımız Paris’e Milano’ya gidip, moda haftalarında dünyaca ünlü markaların konuğu oluyor. Üzerlerinde o markanın en şık kıyafetlerini giyerek gidip defileleri izliyorlar. Hollywood yıldızlarının yanına oturup göz ucuyla kameralar bizi de çekiyor mu diye bakmayı ihmal etmiyorlar. Sonra bir bakıyoruz yabancı dergilerin, moda blogger’larının Instagram hesaplarına…

Defilelerdeki ünlüleri çekip hepsini de isimleriyle, hesaplarıyla etiketlemişler. Ama nedense bizimkileri tanıyıp işaretlememişler. Tabii fanlar durur mu. Türkçe, İngilizce, Arapça o postu yorum yağmuruna tutuyorlar. O Hollywood yıldızı da kimmiş en güzeli bizimki diye! Bakın burada olan şu. Arap yarımadasının zenginleri bu dev moda markalarının en büyük müşterileri. Batıdaki müşterilerine Hollywood ve Avrupa yıldızları üzerinden pazarlama yapılırken, Araplara da Türk dizi yıldızları düşüyor. Malum bizim diziler o bölgenin en popüler işleri. Ünlülerimiz de en çok hayrana sahip yıldızları. İşte bu nedenle Avrupa’nın basını bizimkileri tanımıyor ama Orta Doğu onlara adeta tapıyor!

ŞEFFAF BİR UMUT

Umut sesli kadın Ezgi Aktan ‘Şeffaf’ isimli dördüncü stüdyo albümünün sözü ve müziği kendisine ait çıkış şarkısı ‘Affet’ ile karşımızda. Sektörün çok değerli müzisyen ve aranjörlerinden Gökhan Tümkaya ise sanatçıya bu şarkıda sesiyle eşlik ediyor. Ada Müzik etiketiyle yayınlanan ‘Şeffaf’ plak olarak bulunabildiği gibi tüm dijital platformlarda.

BİR USTADAN SERGİ

Artİstanbul Feshane, Türk grafik sanatının duayenlerinden, hattat ve cilt sanatçısı Prof. Emin Barın’ın eserlerine ‘Emin Barın: Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam’ sergisiyle ev sahipliği yapıyor. Zafer Yıldırım’ın koleksiyonuna ait Emin Barın seçkisinden oluşan sergi 29 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.

02 Mart 2024, Cumartesi 07:00

'Kendimi seksi buluyorum'

Seda Mete’yi bundan birkaç yıl önce küçük bir mekânda izlemiştim. Sekiz metrekarelik o sahnede bir stadyum konseri performansı göstermişti. Gözlerime, kulaklarıma inanamadım. 15 yıldır sahneye çıkan Seda Mete pek çok dev isme senelerce vokal yapmış. Davul, bas gitar ve gitar gibi enstrümanlar çalıyor. İstanbul’da birçok mekânın ve tüm Türkiye’de özel gecelerin aranılan ismi. Geçen yıl çıkardığı ‘Adalet’ adlı ilk single’ının ardından şimdi de ‘Yanıla Yanıla’ ile karşımızda…

Stüdyoya girip single çıkarmak için neden bu kadar bekledin?

Akışa teslim yaşıyorum. Beklemek demeyelim buna. Her şey olması gerektiği zamanda gerçekleşiyor bana göre. Hem deneyimlerim hem tecrübelerim doğrultusunda, daha kendinden emin ne istediğini bilen, örnek bir müzisyen olabilmek tüm çabam.

‘Yanıla Yanıla’da kimlerle çalıştın?

Müzik ve aranje Sevgili Tekir’e ait. Klip yönetmenimiz Safa Gülsoy, styling Barış Avcı, saç makyaj Ayla Şahin. Arkada kocaman bir ekibim var, onlar benim okyanusum.

Klipte Madonna ve Marilyn Monroe göndermeleri var. Taklitçilikle suçlanmaktan çekinmedin mi?

Marilyn’in naifliği ve zarifliğini, Madonna’nın sahnedeki o güçlü duruşunu, vizyonunu örnek aldığım doğru. Ama bu bir taklit değil, çünkü onlar birer ikon. Aynı imaj çalışmasını Christina Aguilera, Lady Gaga, Paris Hilton, Bella Hadid de yaptı. Ayrıca ben saçlarım siyahken de Marilyn‘e benzetilirdim (gülüyor).