Uğur Alkapar

16 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Rekor kırdı

Şarkılarıyla kitleleri peşinden sürükleyen Zeynep Bastık, Mabel Matiz imzalı son teklisi ‘Lan’ ile beklendiği gibi listeleri ele geçirdi. En popüler üç dijital platformun müzik listelerinde zirveye yerleşen ‘Lan’ Spotify’da ulaşılması güç bir rekora imza attı.

8 Mart’ta dinleyici ile buluşan şarkı, 14 Mart günü 1.5 milyon kez dinlenerek ‘Spotify’da 1 günde en çok dinlenen şarkı’ oldu. Bugün itibariyle ise ‘Lan’ Spotify’da toplam 3 milyon 874 bin dinlenmeyi geçti.

MUTLAKA İZLEYİN

Stand up işinde İstanbul çok ama çok ilerledi. Sadece erkek komedyenler değil, kadınlar da bu alanda çok iyi iş çıkarıyor. Hatta birçok erkek meslektaşlarından daha iyiler! Geçen salı Zorlu PSM Touche’de Lesli Karavil’in gösterisini izledim. O kadar doğal ki samimiyeti size kısa sürede geçiyor. Önyargıyla gelmişseniz bile bir bakmışsınız kahkahalarla gülüyorsunuz. Dizilerde de rol alan Lesli bu maceralarını, sektörü, kadın erkek ilişkilerini, içinde yaşadığımız toplumu şahane bir şekilde eleştirerek anlatıyor. Kendisiyle de sık sık dalga geçiyor. Hem güzel hem de sıfır ego! Erkeklerin bu kıza âşık olması, evlenmeye çalışması falan lazım! Seyircisiyle sıkı bir iletişim içindeki Lesli Karavil, Amerikan stand up’ının tüm trüklerini kullandığı gibi Huysuz Virjin esintileri de taşıyan bir gösteri matematiği kurmuş. Lesli’yi izlerken hem çok gülüyor hem de vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Bu şovu mutlaka bir yerde yakalayıp izleyin.

 

13 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Estetik ayı geldi

Yıl boyu konserden konsere koşan şarkıcılar Ramazan’ın gelmesiyle bir aylık tatile çıktı. Ramazan dolayısıyla konserler bıçak gibi kesiliyor. Bazıları bu dönemi ailesiyle geçiriyor, bazıları kendini yurtdışına atıyor, bazıları da bıçak altına yatıyor! Normal şartlarda her hafta sahnesi olan ve sevenlerinin karşısına burnu bandajlı çıkamayacak olan ünlüler bu kutsal günleri en yararlı şekilde değerlendiriyor. Rahat rahat iyileşme sürecini geçirip bayram konserlerinde yepyeni yüzleriyle sahnede yerlerini alıyorlar.

Doktorlar Ramazan yoğunluğunu sosyal hayatın içindeki hanımların bu süre içinde pek meşgul olmamalarına da bağlıyor. O da doğru çünkü normalde haftada en az iki davette boy gösteren sosyetikler Ramazan’da anca birkaç iftara gidiyor. Onu da yapmamayı göze alıp bu vakti güzelleşmeye adıyor birçoğu. Yani hanımlar hem dinleniyor, hem de Ramazan sonrası için hazırlık yapıyor!

KAZANAN MILEY

Miley Cyrus 3 hafta önce Grammy’lerde ‘Flowers’ şarkısını söylemişti. YouTube’da 800 milyon izlenmeye yaklaşan bu şarkıyı seslendirirken ilk Grammy’sini kazanmanın coşkusunu yaşıyordu. Taylor Swift, Kylie Minogue ve Oprah Winfrey’nin de aralarında olduğu süperstarları şarkıyı söylerken izledik. Salondaki Taylor Swift şu an Amerika’nın en güçlü kadını diye gösterilse de kendisinin şöhreti Avrupa’yı zar zor geçip buraya ulaşıyor. Özellikle bizim nesil şarkılarını daha az biliyor. Ama Miley Cyrus öyle mi?

Her single’ında kendini yenileyen, vokal kabiliyetini daha da geliştiren ve sektörün en iyileriyle çalışıp marş haline gelen şarkılar üreten Cyrus sadece genç neslin değil, bizim de nabzımızı tutmayı çok iyi biliyor. Pharrell Williams ile yaptığı son şarkısı ‘Doctor’ da buna çok iyi bir örnek. Şahane bir müzik, kusursuz bir vokal ve yine kusursuz bir imaj çalışması. Şarkı YouTube’da 10 günde 10 milyona ulaştı. Parçanın üzerine çalışmaya 2012 yılında başladıklarını söyleyen Williams “O zamanlar bu parça için erken olduğunu biliyorduk” demiş. Bence haklı, bu şarkı Miley’nin bu dönemine çok yakışmış. Dans ettiren eğlendiren bir şarkı ‘Doctor’. Hem de esprili. Hemen dinleyin.

İŞTE ŞAMPİYONLAR

B-Boy ve B-Girl break dance yapan gençlere verilen isim. Bu dans artık hiphopla birleşmiş durumda ve tüm dünyada çok popüler. Her yıl 30’u aşkın ülkede dünyanın en iyi B-Boy ve B-Girl’lerini belirleyen Red Bull BC One Cypher Türkiye Finali 10 Mart Pazar günü Tophane-i Âmire’de gerçekleşti. Etkinliğin Türkiye etabının şampiyonları B-Boy Mons ve B-Girl Jazzy oldu. Şampiyonlar, 7 Aralık’ta Brezilya, Rio de Janeiro’da gerçekleştirilecek finalde dünyanın en iyisi olmak için mücadele edecek.

09 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Geliyorlar

Önümüzdeki aylarda İstanbul dünyaca ünlü starları ağırlamaya hazırlanıyor. Gerçekten çok renkli bir 2024 geçireceğiz gibi görünüyor. Sadece bu hafta açıklanan isimler bile müthiş! Hırvatistan doğumlu, dünyanın en çok satan klasik ve pop piyanisti Maksim Mrvica 3 Mayıs’ta Maslak Volkswagen Arena’da olacak. Dev sahnesi ve şovlarıyla unutulmaz bir gece yaşatacak. İkinci isim ise Placebo! Dönemin androjen yıldızı Biran Molko’nun bugün 19 yaşında bir oğlu olduğuna inanmak güç. Placebo 4 Ağustos’ta Küçükçiftlik Park’ta konser verecek. Biletler 12 Mart’ta satışa çıkıyor.

ROCK EFSANESİ

Listemizin üçüncü ismi Hauser. Çello üstadı ve 2Cellos’un kurucu üyesi Hauser geçen yıl İstanbul’da verdiği konserde ortalığı kasıp kavurmuştu. Hırvat çellist 14 Ağustos akşamı Maximum Uniq Açıkhava’da hayranlarıyla buluşacak. Ve en büyük efsaneyi de sona bıraktım. Bir döneme damgasını vurmuş, yaşıtlarımın kolektif bilinçlerinde çok önemli bir yere sahip olan Kanadalı rock yıldızı Byran Adams.. Everything I Do, Please Forgive Me, Have You Ever Really Loved a Woman, All for Love gibi unutulmaz şarkılara imza atan Bryan Adams 18 Ekim’de Ülker Spor ve Etkinlik salonunda hayranlarıyla buluşacak.

İSTEMİYOR!

90’lı yıllarda ‘İstemiyorum Baba’ adlı şarkısıyla müziğe damgasını vuran Rüya Ersavcı, yine ‘İstemiyorum’ diyor. Güçlü bir mesaj içeren şarkı kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapan sözlere sahip. “Kadınlarla başlar hayat” sloganıyla başlayan şarkının sözlerinde kadınların sıkça karşılaştığı bastırılma ve susturulma gibi zorluklara karşı verdiği direniş anlatılıyor. Ersavcı’nın şarkısı adeta sosyal sorumluluk projesi gibi. Şarkının tanıtımı için yüzüne yara bandıyla tutturulmuş çiçekle verdiği poz ise çok anlamlı.

 

06 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Arapların ünlüleri

Farkında mısınız bu günlerde tüm dizi yıldızlarımız Paris’e Milano’ya gidip, moda haftalarında dünyaca ünlü markaların konuğu oluyor. Üzerlerinde o markanın en şık kıyafetlerini giyerek gidip defileleri izliyorlar. Hollywood yıldızlarının yanına oturup göz ucuyla kameralar bizi de çekiyor mu diye bakmayı ihmal etmiyorlar. Sonra bir bakıyoruz yabancı dergilerin, moda blogger’larının Instagram hesaplarına…

Defilelerdeki ünlüleri çekip hepsini de isimleriyle, hesaplarıyla etiketlemişler. Ama nedense bizimkileri tanıyıp işaretlememişler. Tabii fanlar durur mu. Türkçe, İngilizce, Arapça o postu yorum yağmuruna tutuyorlar. O Hollywood yıldızı da kimmiş en güzeli bizimki diye! Bakın burada olan şu. Arap yarımadasının zenginleri bu dev moda markalarının en büyük müşterileri. Batıdaki müşterilerine Hollywood ve Avrupa yıldızları üzerinden pazarlama yapılırken, Araplara da Türk dizi yıldızları düşüyor. Malum bizim diziler o bölgenin en popüler işleri. Ünlülerimiz de en çok hayrana sahip yıldızları. İşte bu nedenle Avrupa’nın basını bizimkileri tanımıyor ama Orta Doğu onlara adeta tapıyor!

ŞEFFAF BİR UMUT

Umut sesli kadın Ezgi Aktan ‘Şeffaf’ isimli dördüncü stüdyo albümünün sözü ve müziği kendisine ait çıkış şarkısı ‘Affet’ ile karşımızda. Sektörün çok değerli müzisyen ve aranjörlerinden Gökhan Tümkaya ise sanatçıya bu şarkıda sesiyle eşlik ediyor. Ada Müzik etiketiyle yayınlanan ‘Şeffaf’ plak olarak bulunabildiği gibi tüm dijital platformlarda.

BİR USTADAN SERGİ

Artİstanbul Feshane, Türk grafik sanatının duayenlerinden, hattat ve cilt sanatçısı Prof. Emin Barın’ın eserlerine ‘Emin Barın: Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam’ sergisiyle ev sahipliği yapıyor. Zafer Yıldırım’ın koleksiyonuna ait Emin Barın seçkisinden oluşan sergi 29 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.

02 Mart 2024, Cumartesi 07:00

'Kendimi seksi buluyorum'

Seda Mete’yi bundan birkaç yıl önce küçük bir mekânda izlemiştim. Sekiz metrekarelik o sahnede bir stadyum konseri performansı göstermişti. Gözlerime, kulaklarıma inanamadım. 15 yıldır sahneye çıkan Seda Mete pek çok dev isme senelerce vokal yapmış. Davul, bas gitar ve gitar gibi enstrümanlar çalıyor. İstanbul’da birçok mekânın ve tüm Türkiye’de özel gecelerin aranılan ismi. Geçen yıl çıkardığı ‘Adalet’ adlı ilk single’ının ardından şimdi de ‘Yanıla Yanıla’ ile karşımızda…

Stüdyoya girip single çıkarmak için neden bu kadar bekledin?

Akışa teslim yaşıyorum. Beklemek demeyelim buna. Her şey olması gerektiği zamanda gerçekleşiyor bana göre. Hem deneyimlerim hem tecrübelerim doğrultusunda, daha kendinden emin ne istediğini bilen, örnek bir müzisyen olabilmek tüm çabam.

‘Yanıla Yanıla’da kimlerle çalıştın?

Müzik ve aranje Sevgili Tekir’e ait. Klip yönetmenimiz Safa Gülsoy, styling Barış Avcı, saç makyaj Ayla Şahin. Arkada kocaman bir ekibim var, onlar benim okyanusum.

Klipte Madonna ve Marilyn Monroe göndermeleri var. Taklitçilikle suçlanmaktan çekinmedin mi?

Marilyn’in naifliği ve zarifliğini, Madonna’nın sahnedeki o güçlü duruşunu, vizyonunu örnek aldığım doğru. Ama bu bir taklit değil, çünkü onlar birer ikon. Aynı imaj çalışmasını Christina Aguilera, Lady Gaga, Paris Hilton, Bella Hadid de yaptı. Ayrıca ben saçlarım siyahken de Marilyn‘e benzetilirdim (gülüyor).

28 Şubat 2024, Çarşamba 07:00

Tam bir hit

Selin Geçit yeni neslin en güçlü star adaylarından. Bir ayağı Londra’da olan Selin hem Türkçe hem de İngilizce şarkılar yapıyor. Son şarkısı ‘Can You Understand Me’ ise karışık! Oryantal esintiler taşıyan düzenlemesi, akılda kalıcı melodisi ve sözleriyle ilk 5 günde dijital platformlarda hızla yükselen bir dinlenme sayısına sahip oldu ‘Can You Understand Me’. Bence tam bir hit! Youtube yorumlarında bu şarkıyı ve Selin’i Eurovision’a yakıştıran çok olmuş. Kendisi Sertab’dan el aldığı için çok şaşırtıcı gelmedi bana bu yakıştırma. Keşke Eurovision’a dönsek de Selin’i yollasak.

KALBİ KIRIKLAR İÇİN

Gençler üretmeye devam ederken yıllardır dinlediğimiz ustalar da boş durmuyor. Göksel yeni şarkısı ‘Bıçak’ ile uzun süredir unuttuğumu sandığım duyguları saklandıkları yerden çıkardı. Sözleriyle, melodisiyle sizi anında sarıp sarmalayan ‘Bıçak’ kalbi kırıklar için, hak ettiği mutluluğa kavuşamayanlar için. Sabi Saltiel’in etkileyici düzenlemesi ve Göksel’in içimizi burkan sesiyle bu şarkı benim için şimdiden klasikler arasında yerini aldı.

DOST DESTEĞİ

Pınar Soykan’ın Zevula grubu ile piyasaya çıkardığı ‘Tortu’ şarkısı tüm dijital platformlarda yerini aldı. Yıldız Tilbe yakın dostuna destek olmak için ‘Tortu’yu Instagram’da paylaştı. Sözü Meral Turan’a, müziği Gökçer Turan ve Birkan Şener’e ait olan parça listelerde hızla yükseliyor.

BU KEZ GÜLDÜRMÜYOR

24 Şubat 2024, Cumartesi 07:00

Bambaşka bir Hande

Hande Yener’i geçen hafta Ortaköy’deki 888 Private’ta canlı izledim. 888 Private iki sezondur şehrin en nezih mekanlarından biri olarak hizmet veriyor. Dekoru, ışığı, ambiyansı ve ekibin profesyonelliği gecenin her anında kendini hissettiriyor. Sahnesine çıkardığı ünlü isimler kadar yemekleriyle de çok konuşulan 888’in menüsü gerçekten çok iyi. Hande Yener burası için ‘Bambaşka’ başlıklı özel bir konsept hazırlamış. Kendi hitleri dışında Ajda, Sezen şarkılarını da söyleyen Yener tüm samimiyetiyle sahneden inip masaların arasında dolaşıyor, seyircisiyle müthiş bir iletişim kuruyor. Hal hatır soruyor, doğum günlerini kutluyor.

DANSÇILAR MÜKEMMEL

Yener’in tüm konuklara anında geçen bu samimiyetinin dışında mükemmel vokal performansından da bahsetmek lazım. O kadar kusursuz söylüyor ki zaman zaman “Acaba playback mi yapıyor?” diye şüpheye bile düşebilirsiniz. Ama her şarkı yüzde yüz canlı. Tabii bunda deneyimli orkestranın da payı büyük. Hande Yener’in sahne şovunun büyük parçası olan dans ekibi ise o küçük sahnede bile harika görünüyor. İşlerini o kadar iyi yapıyorlar ki dünya starlarının dansçılarından hiç farkları yok. Hande ile aralarındaki iletişim de görülmeye değer. Bakınca hemen bir aile olduklarını anlıyorsunuz. Hande Yener umarım bu samimi ‘Bambaşka’ konseptine devam eder…

MÜTHİŞ AÇILIŞ

Esnaf’ın patronları Atilla Bingöl ve Feyzan Cihan, oyuncu Demet Özdemir ve Anıl Çelik ile ortak olup Maslak 1453’te yepyeni bir mekân açtı: HOL. Her ne kadar geçen çarşamba gecesi yapılan açılışta hepimiz çok eğlensek de Demet Özdemir’in dediği gibi “Burası bir kulüp değil”. HOL farklı oturma düzenleri kurulabilen, her tür etkinlik düzenlenebilecek, kiralanabilecek bir mekân. Ev sahipleri açılış gecesi için Anna Vissi’nin sahneye çıktığı müthiş bir davet verdi. O akşam birkaç tane daha organizasyon olmasına rağmen herkes ama herkes HOL’deydi. İstanbul’un tüm kalburüstü kitlesi bir arada eğlendi. 66 yaşındaki Anna Vissi ve ekibi de inanılmaz bir performans sergiledi. Mehmet Ali Yati’nin yönetimindeki Esnaf ekibi her zamanki kalitesini göstererek konukları krallara layık bir şekilde ağırladı. Eğlencesi bol olduğu kadar dedikodusu da bol bir akşamdı. Kim kimle gelmiş, kimler küsmüş barışmış, hepsini öğrendik. Kim HOL’de organizasyon yapıp beni çağırırsa koşarak giderim. Şimdiden söyleyeyim.

ABD YOLCUSU

21 Şubat 2024, Çarşamba 07:00

Düştüysek kalkarız

Madonna ABD’nin Seattle kentinde verdiği konserde şov esnasında düştü. Ama ne yaptı? Aynen geri kalkıp şarkısını söylemeye devam etti. Kocaman da bir alkış aldı. Önemli olan düştüğün yerden kalkıp devam etmek değil mi? Yonca Lodi’nin şarkısında dediği gibi “Düştüysek kalkarız. Daha ölmedik ya!”. 65 yaşındaki bu kadın ekim ortasından beri 20’den fazla şehirde 48 konser verdi ve ilk kez böyle bir şey yaşandı. Bu da nazarlık oluversin. Bu tur daha bitmeden 100 milyon dolara yakın bir para kazandı. Genç meslektaşları hala Madonna’nın tozunu yutmakla meşgul. Artık kafa kağıdına değil performansa bakalım.

KARİYERİNİ ANLATACAK

Yapı Kredi Bomontiada ve Galataport İstanbul’da 2 şubesi bulunan The Populist mart ayında birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Disco, Funk, Hip Hop ve Pop’tan 80’lerin House sound’larına kadar geniş bir müzik yelpazesine hayat veren ünlü DJ’ler mart ayına özel playlist’leriyle eğlencenin dozunu yükseltecek. Martın en ilgi çekici konuğu ise bence Şevval Sam. Sam 3 Mart Pazar günü The Populist’in Bomontiada şubesinde Murat Beşer’in konuğu olacak ve kariyer yolculuğunu anlatacak.

EFSANE GELİYOR

‘Smoke On The Water’, ‘Highway Star’, ‘Burn’, ‘Child in Time’, ‘Soldier of Fortune’, ‘Hurricane’, ‘Perfect Strangers’ gibi birçok ölümsüz şarkı ile tüm dünyada 100 milyondan fazla albüm satışına ulaşan Deep Purple, 25 Haziran 2024’te KüçükÇiftlik Park’ta Konserin avantajlı dönem biletleri, dün Passo’da satışa çıktı. 50 yılı aşkın geçmişine, 22’yi aşkın albüm sığdıran Deep Purple ‘Dünyanın En Etkili Grupları’ arasında 5. sırada gösteriliyor.

AŞKIN ZAMANSIZLIĞI