Uğur Alkapar

10 Nisan 2024, Çarşamba 07:00

İstanbul tatilde

Bayram ve dokuz günlük tatil nedeniyle İstanbul bomboş! Nedense pek fazla turist de yok. Yollarda araç da olmadığı için trafik bile yok! Pandemideki kapanma dönemlerinde gibiyiz. Tatile giden de çok memlekete aile ziyaretine de. Restoranlarda birkaç masa doluydu dün ama İstanbul’daki yemekli ve yemeksiz eğlence mekanları edindiğim bilgiye göre yoğun olacak. Çok rezervasyon varmış. Ege, Akdeniz ve Kıbrıs’taki beş yıldızlı oteller de dolu. Çoğunda ünlü şarkıcıların konserleri var. Yani bayram turizme ve eğlence sektörüne hatırı sayılır bir hareket getirdi. Ben mi? Ben evde gündüzleri çalışıp akşamları da çekirdek eşliğinde dizi izleyeceğim. Bence en güzel bayram programı!

BAYRAM ŞEKERİ

İstanbul’da kalanlardansanız size ikinci gün için harika bir önerim var. Seda Mete, Maslak 1453’te yeni açılan The Sizzle’da sahne alıyor. The Sizzle dekoruyla, yemeğiyle benzerlerine fark atıyor. Yüksek teknoloji donanımlı ses sistemiyle de canlı müzik mekanları arasında öne çıkıyor. Ortam güzel, ses mükemmel. Buna bir de Seda Mete’nin kusursuz performansı eklenince şahane bir bayram gecesi geçirmek garanti!

ESKİ DEFTERLER

Ece Seçkin’in İzzet Yıldızhan’a karşı yaptığı çıkış çok konuşuldu. Yıldızhan’ın iki yıl önce söylediği “Sahneye külotla çıkmasınlar” sözünü unutmayan Ece Seçkin türkücünün teknede çekilmiş yarı çıplak videosunu ve içtiği viskinin şişesini saklamasını hedef aldı. İzzet Yıldızhan kendini “Teknede takım elbise mi giyecektim” sözleriyle savunsa da Ece Seçkin aslında ortada bir ikiyüzlülük olduğunun altını çizmeye çalışıp “Sen bizim kıyafetimize karışırsan birileri de seninkine karışma hakkını kendinde bulur” demek istemişti. Neyse efendim madem bu meseleyle ilgili geçmiş deşildi, konuyla ilgili bir ayrıntıyı daha hatırlasak iyi olur. O dönem İzzet Yıldızhan bu açıklamaları yaptığında en büyük tepkiyi Hande Yener verip “Ülkeye rezil olanlar ahkam kesiyor. Google’a geçmişinizi sildirin” demişti. Bu sözleriyle de Yıldızhan’ın 2011’de basına yansıyan fuhuş skandalına gönderme yapmıştı. Tüm ünlülere eski defterlerin açılmadığı bir bayram dilerim!

ADAM OLMAK

Berdan Mardini katıldığı ‘Aramızda Kalsın’ programında demiş ki “Varoşlardan gelen rapçiler bile parayı bulunca estetik yaptırıyor. Para insanı adam eder!” Belli ki Berdan Mardini için adam olmak sadece burnunu yaptırıp göz altı torbalarını aldırmakla falan mümkün. Benim bildiğim adam olmak; adil olmak, sözünde durmak, haksızlığa karşı çıkmak, yardımsever olmak ve iyi bir insan olmakla eş anlamlı. Yani doktora tipini düzelttirip yakışıklı görünmeye başlayınca birden adam olmuyorsun. Ne günlere kaldık!

03 Nisan 2024, Çarşamba 07:00

Seçimin ardından

İyisiyle kötüsüyle bir seçimi daha geride bıraktık. Sosyal medyada ünlülerle ilgili birçok haber düştü önümüze. Her zaman şahane kombinlerle sandığa giden şarkıcı Hatice bu kez de geleneği bozmadı. İrem Derici de benzer bir ruh halinde gece elbisesiyle oy verdi. Bu tür hareketleri, böyle güzel renkleri bir dahaki seçimde daha çok görmek istiyorum. Görmek istemediğim ise artık Cem Yılmaz’ın her seçim söylediği “Ben espri yapmadım” sözleri. Ha bir de seçim günü yurtdışında olup seçim gündemiyle ilgili sosyal medya yorumu yapan ünlüleri görmek istemiyorum. Teşekkürler.

ŞŞŞT SESSİZLİK!

Gizo ve Şenol Evgi’nin şarkısı ‘İyi Ki Sen’ “Şşşt sessizlik” diye başlayan sözleriyle bir süredir sosyal medyada popülerdi. Birçok videoda karşıma çıkıyordu. Şarkıyı şimdi ünlüler de keşfetti. Hande Ataizi ile Serra Arıtürk ‘Taş Kâğıt Makas’ın setinde bu Roman havası içerikli şarkıyla pek güzel oynamışlar. Ama ben şarkıcı Dicle Olcay’ın videosunu daha çok beğendim. Orkestrasıyla o kadar güzel dans etmiş ki Olcay, izlerken pek eğlendim. O zaman bir kez daha söylüyoruz: “Şşşt sessizlik! Bugün en mutlu günüm!”

AİLE TRAVMALARI

Köşe yazarımız Şirin Sever İstanbul’da ne çok tiyatro yapıldığını fark edip izlenimlerini paylaşmıştı geçen hafta. Ama hep ünlü isimlerin oyunlarını tavsiye etmiş. Oysa şehirde irili ufaklı o kadar çok tiyatro ve çok iyi oyunlar var ki. Önceki akşam 50 seyirci alan Asmalı Sahne’de ‘Hepimiz Sustuğumuz Yerden Yaralıyız’ adlı oyunu izledim. Deniz Bulut yazmış, Tuğçe Tanış yönetmiş. 4 kişilik kadroda Güneş Sayın, Dilek Uluer, Can Yılmaz ve Ezgi Yılmaz var. Bir akşam yemeği etrafında gelişen olaylar toplum baskısı, aile travmaları ekseninde hızlı bir hesaplaşma sunuyor seyirciye. Tüm ekip çok iyi bir performans çıkarsa da Güneş Sayın sahneye çıktıktan sonra ortam daha bir güzelleşiyor. Kendisini ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’ filmindeki mükemmel performansından hatırlayabilirsiniz. Sürpriz sonuyla ters köşe yapan oyun 8-22-29 Nisan’da Asmalı Sahne’de izlenebilir.

BELKİ ŞEHRE NAZAN GELİR

27 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Kafama takılanlar

Taylor Swift ve Jay Z’nin 2025 Şubat ayında İstanbul’da konser vereceği açıklandı. Hem de stadyum konseri. Ancak kafama takılanlar var. Kapalı stadyumumuz yok malum. Şubat soğuğunda bir stadyum konseri nasıl mümkün olacak? Ayrıca stadyumların sahipleri olan futbol takımları konserlere sadece haziran ayında izin veriyor. Bunun da sahaların yeni sezona hazırlanması gereken zaman dilimiyle ilgili teknik nedenleri var. Daha da ötesi, Jay Z veda konseri verdi, sahneleri bıraktı ve özel bir organizasyonla “Super Bowl’un devre arasında acaba bir gösteri yapar mı” meselesi tartışılıyor. Yani o bile kesin değil. Kalkıp Türkiye’ye gelip konser vermesi için tekrar sahnelere dönmek gibi radikal bir karar alması gerekiyor. Taylor Swift’e gelince…

Biliyorsunuz ünlü isimler Türkiye’ye dünya turneleri kapsamında, günleri, rotaları uyarsa geliyor. Taylor Swift turnesini 2024 sonunda Kanada’da bitiriyor. Avrupa konserleri ise çoktan yapılmış olacak. Yani Kanada’dan tırları tekrar Avrupa’ya getirmeleri pek olası görünmüyor. Umarım Jay Z ve Taylor Swift tüm bu engelleri aşar ve Türkiye’ye konser vermeye gelirler. Tabii çok güzel olur.

19 YAŞINDA BİR ORKESTRA ŞEFİ

Genç Filarmoni Orkestrası Münih’in kurucusu, 19 yaşındaki şef, piyanist ve besteci Maximilian Cem Haberstock, Türkiye’de ilk kez İzmirli müzikseverlerin karşısına çıkacak. Annesi Türk babası Alman olan genç sanatçı klasik müziğin dahi çocuklarından. 6 Nisan Cumartesi akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Haberstock yönetimindeki Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası, Tchaikovsky ve Schumann’ın eserlerini seslendirecek. Konserin solisti yine genç ve başarılı bir keman sanatçısı olan 21 yaşındaki Tassilo Probst.

ROCK EFSANESİ

Slipknot, Stone Sour gruplarının solisti olarak tanıdığımız, muhteşem solo kariyeriyle rock müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran Corey Taylor, 26 Mayıs akşamı uzun bir aradan sonra ilk kez Maximum Uniq Açıkhava’da Charm Music Türkiye organizasyonuyla konser verecek. Dünya çapında milyonlarca albüm satan Grammy ödüllü sanatçı, bu konserde son solo albümü ‘CMFT’nin şarkılarını ve klasikleşmiş hitlerini seslendirecek. Rock müziğin en karizmatik ve enerjik performanslarından birini sergileyecek olan Corey Taylor, Türk rock severlere unutulmaz bir konser deneyimi yaşatacak.

23 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Sarsıcı bir yüzleşme

‘İnsanlar İkiye Ayrılır’ ve ‘Karışık Kaset’ gibi filmlerden tanıdığımız yönetmen Tunç Şahin’in ilk tiyatro oyunu ‘Canavar’ iki sezondur sahneleniyor. Şahin’in hem yazıp hem yönettiği oyunun başrollerinde Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin ve Hakan Emre Ünal var.

Üç kuzenin geçmişle hesaplaşmasını anlatan oyun bugüne kadar sahnelerde karşıma çıkan en gerçekçi ve vurucu hikayelerden birine sahip. Konunun aile içi istismar olması ise birçoklarını rahatsız edebilecekken Şahin’in her satırı ince ince işlenmiş metni oyuncuların zaman zaman seyirciyi nefessiz bırakacak kadar yoğunlaşan kusursuz performanslarıyla birleşince bize sarılmak isteyeceğimiz üç karakter bırakıyor. Bizim neslin mutlaka gördüğü, yaşadığı tipte eski bir mutfakta geçen 80 dakikalık oyun biraz gülümsetiyor, biraz ağlatıyor. ‘Canavar’ sürüklendiğiniz inişli çıkışlı yolculukta içinizi burkan şeylere şahit olsanız bile en sonunda sizi evinize yine de umut dolu yollamayı başarıyor. ‘Canavar’ 27 Mart Perşembe günü Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda izlenebilir.

ÇOK EĞLENECEĞİZ

Basketbolun en eğlenceli takımı Harlem Globerotters turne rotasına bizi de aldığından beri sağ olsunlar sık sık geliyorlar. Dünyanın en çok kazanan takımı olarak bilinen Globerotters eğlenceli gösterileriyle meşhur. 24 Mayıs Cuma günü Ankara Spor Salonu’nda ve 26 Mayıs Pazar günü İstanbul Volkswagen Arena’da bizlerle olacaklar. Yine çok eğleneceğiz.

10 YIL SONRA

20 Mart 2024, Çarşamba 07:00

Yan yan yan yanmam lazım

Hande Yener ve şarkıları şarap gibi. Zaman geçtikçe daha da değerleniyor. Sezen Aksu imzalı ‘Kibir’ Yener’in kariyerinin pırlantasıdır bana göre. Mert Demir’in düzenlemesiyle, üzerine bir de Hande’yle birlikte canlı seslendirmeleriyle ‘Kibir’ yine popüler kültürün nesnesi haline geldi. Bu şarkı o kadar iyi ki herkes bir el atıp cover’lamış. Bunda en büyük neden de Sezen Aksu’nun pandemi döneminde eski şarkılarından telif istemeyeceğini duyurması tabii. ‘Kibir’i Nihat Doğan da söylemiş mesela. Mabel’den ‘Antidepresan’ı alamamış ama Sezen’den bunun iznini almış! Rap’çi Canavar da söylemiş. Dinlemeniz lazım! Prodigy yapsa böyle yapardı bu şarkıyı. Gitarıyla ve hatta ukulelesiyle söyleyip sade bir düzenleme yapanlar da olmuş, tekno bir ‘Kibir’ tercih edenler de. Ama benim en büyük favorim Rashit grubunun düzenlediği ve Gönül Yazar’ın seslendirdiği versiyonu. Yan yan yanmam lazım gerçekten!

VİRAL OLDU

Bengü Beker, kısa zaman önce yayınladığı ‘Yağmur Olsam’ şarkısı ile Türkçe Pop’un hızlı çıkış yapan isimleri arasında yerini alırken, söz müziği Mabel Matiz imzalı yeni single çalışması ‘Sana Yıldızları Ödediğimden’ ile dinleyicilerine duygusal bir deneyim yaşatıyor. Özlem dolu, aşk temalı sözleriyle içe işleyen melodileriyle dikkat çeken şarkı, kısa sürede dinleyicileriyle derin bir bağ kurdu. Spotify’da 700 bine yakın dinlenmeye ulaşan şarkı, Viral 50’de de 1 numaraya yerleşti.

İŞTE KAZANANLAR

Biletix, halk oylamasıyla kazananları belirlenen, 2024 Ticketmaster Ödülleri’nin sahiplerini açıkladı. En Beğenilen Konser, Mabel Matiz; En Beğenilen Sahne Sanatları Gösterisi, Tolga Çevik – Tolgshow; En Beğenilen Standup Gösterisi, Kaan Sekban Saçmalar; En Beğenilen Festival, Maximum Gençlik Festivali; Yılın Etkinliği, Baturay Özdemir seçildi.

ALANINDA TEK

Milli kadın karting sporcusu Ayşe Çebi, 2024 sezonuna geçtiğimiz hafta sonu İtalya Lonato’da düzenlenen ve kartingte en önemli kupalar arasında yer alan ve 41 ülkeden 300 sporcunun katıldığı Andrea Margutti Kupası ile başladı. 15 yaşındaki Çebi, senior kategoride finale kalan tek kadın sporcu olmayı başararak, hafta sonunu 17. sırada tamamladı. 2023 sezonunda Avrupa’da 15 ve Türkiye’de de 5 olmak üzere toplam 20 yarışa katılan ve OKN Dünya Kupası’nda yarışan tek kadın sporcu olan Çebi, sezona 4-7 Nisan tarihlerinde yine İtalya’da düzenlenecek olan WSK Open Cup 1. ayağı ile devam edecek.

16 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Rekor kırdı

Şarkılarıyla kitleleri peşinden sürükleyen Zeynep Bastık, Mabel Matiz imzalı son teklisi ‘Lan’ ile beklendiği gibi listeleri ele geçirdi. En popüler üç dijital platformun müzik listelerinde zirveye yerleşen ‘Lan’ Spotify’da ulaşılması güç bir rekora imza attı.

8 Mart’ta dinleyici ile buluşan şarkı, 14 Mart günü 1.5 milyon kez dinlenerek ‘Spotify’da 1 günde en çok dinlenen şarkı’ oldu. Bugün itibariyle ise ‘Lan’ Spotify’da toplam 3 milyon 874 bin dinlenmeyi geçti.

MUTLAKA İZLEYİN

Stand up işinde İstanbul çok ama çok ilerledi. Sadece erkek komedyenler değil, kadınlar da bu alanda çok iyi iş çıkarıyor. Hatta birçok erkek meslektaşlarından daha iyiler! Geçen salı Zorlu PSM Touche’de Lesli Karavil’in gösterisini izledim. O kadar doğal ki samimiyeti size kısa sürede geçiyor. Önyargıyla gelmişseniz bile bir bakmışsınız kahkahalarla gülüyorsunuz. Dizilerde de rol alan Lesli bu maceralarını, sektörü, kadın erkek ilişkilerini, içinde yaşadığımız toplumu şahane bir şekilde eleştirerek anlatıyor. Kendisiyle de sık sık dalga geçiyor. Hem güzel hem de sıfır ego! Erkeklerin bu kıza âşık olması, evlenmeye çalışması falan lazım! Seyircisiyle sıkı bir iletişim içindeki Lesli Karavil, Amerikan stand up’ının tüm trüklerini kullandığı gibi Huysuz Virjin esintileri de taşıyan bir gösteri matematiği kurmuş. Lesli’yi izlerken hem çok gülüyor hem de vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Bu şovu mutlaka bir yerde yakalayıp izleyin.