Yaşar Özay Eğitimde yeni dönem STEM Metodu
HABERİ PAYLAŞ

Eğitimde yeni dönem STEM Metodu

Haberin Devamı

ABD'de Obama'nın desteğiyle başlayan bilim ve teknoloji ağırlıklı STEM metodu artık MEB'e bağlı okullarda da uygulanacak

Türkiye'nin 2023 hedefleri için eğitimin niteliğini artırmayı amaçlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu kez müfredatı değil öğretme metodunu değiştirecek. ABD, Finlandiya ve gelişmiş ülkelerde uygulanan STEM modeli ile öğrenciler, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği aynı anda öğrenecek.

PROJE HAZIR

Yeni yöntemin en belirleyici özelliği ise soruyu öğretmenin değil öğrencinin soracak olması. STEM metodunun geliştirilmesi için MEB'in başlattığı Araştırmaya- Sorgulamaya Dayalı Bilim Öğreniminde Değerlendirme Stratejileri (SAİLS) projesi kapsamında bilim öğretmenleri yetiştirilecek.

Hacettepe Üniversitesi'nin katkısıyla gerçekleşen STEM eğitimi için Türkiye çapında gönüllü olan 1200 öğretmene yeni öğretme metotları anlatıldı. 1200 öğretmenin okullarında dersine girdiği 100 binden fazla öğrenciye STEM kapsamında eğitim vermesi planlanıyor.

KİTAP BASILDI

Ayrıca STEM'in yaygınlaştırılması için fen bilimleri öğretmenlerinin sınıflarında kullanabilecekleri bir kitap basıldı ve elektronik ortamda tüm öğretmenlerin kullanımına açıldı. MEB Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, projeyle eğitim müfredatını değiştirmeyi değil, öğretme tekniğini değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

STEM eğitim modeli nedir?

BİR ARADA DERS

Dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan bu eğitim modelinin adı fen (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinin yan yana gelmesinden oluşuyor.

Temel mantığı ise bugüne kadar birbirinden ayrı dersler halinde öğretilen bu bilimlerin tek bir ders kapsamında bir arada öğretilmesi. Ancak bu modeli uygulamak öyle kolay değil.

ÖĞRETMEN EĞİTİMİ

En başta bu model tüm disiplinleri bir arada öğretebilen özel bir öğretmene ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bu modelin uygulanabilmesi ancak STEM Laboratuvarı denilen çok yönlü laboratuarlarda mümkün. Modelin yaratıcısı ve öncüsü ise ABD. Başkan Barack Obama 2012 yılında öncelikle STEM eğitimi konusunda öğretmen yetiştirmek amacıyla büyük bir bütçe ayırdı. Amaç STEM modelini tüm ABD okullarında hayata geçirmek.

Eğitim uzmanları okul öncesi eğitimde de STEM modelinin olumlu sonuçlar verdiğini söylüyor. Okulöncesi eğitimde birçok eğitim modelinden söz eden uzmanlar Reggio Emilia, Waldrof, Montessori gibi isimlerin öne çıktığını
belirtiyor.

Okul öncesi dönemde farklı yaş gruplarının aynı ortamda eğitim görerek etkileşimde bulunmalarının Montessori
metodunun temel yaklaşımı olduğunu ifade eden uzmanlar bunun STEM eğitim modeli için temel
oluşturduğunu söylüyor.

Burada temel faktör, çocuğun merakını köreltmemek, oyun içinde öğrenmesini sağlamak, materyal kullanmak, duyu
organlarının ve duyguların algılamasını sağlamak.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder