Yaşar Özay Sınavlara güven şeffaflıkla sağlanır
HABERİ PAYLAŞ

Sınavlara güven şeffaflıkla sağlanır

Yıllardan beri eğitim haberleri yapıyorum. Her yıl ya üniversite sınavlarında, ya KPSS sınavlarında ya da SBS sınavlarında yolsuzluk yapıldığı söylentileri çıkar. Biz eğitim yazarları, ortada somut deliller olmadığı için bu söylentilere şehir efsanesi olarak bakardık. Bazen soruların sızdırıldığı, birilerine servis edildiği söylentileri yayılırdı. Yetkililer bu konuda derhal yalanlama yayınlar, haber yapan gazetelere tekzipler yollarlardı. Öğrencilerden gelen ihbarlarda sınavlarda başarılı olan arkadaşlarının, eğitim hayatı boyunca başarılarının olmadığı, sınavda ise ilk sıraları elde etmelerinin onları hayrete düşürdüğü dile getirilirdi. Zamanla bu başarılar o kişilerin yakınlarını da kapsamaya başladı. Artık bireysel olmaktan çok kitlesel başarıların söylentileri yayıldı.

Haberin Devamı

Devlet sessiz kaldı

Bu çirkin ve kötü kokuların hızlı şekilde yayılması karşısında ülkemizin en güvenilir kurumu olan ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı sessizliğini korumayı tercih etti. İşin en ilginç yanı ise olayı doğal bir olay gibi baktı. Günümüzde ise kopya olayları soruşturuluyor. Geçmişte yapılan sınavlarda kopya çekildiği belirlendi. Sorumlular mahkemelerde yargılanıyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre 2010’da yapılan KPSS’de soruların sızdırılmasına ilişkin yürütülen soruşturmada yine 2010 yılında yapılan SBS’de de soruların sızdırıldığı belirlendi. Haberde KPSS soruşturması kapsamında ÖSYM’de Şube Müdürü Haydar Altunay’ın bilgisayarında yapılan incelemede soruların bir kopyası bulundu.

Yapılan teknik incelemede, soruların 2010’daki SBS’den 20 gün önce Altunay’a gönderildiği tespit edildi. KPSS soruşturmasını yürüten Savcı Yücel Erkman, bunun üzerine 2010’da düzenlenen 6’ıncı ve 7’inci sınıflara ait SBS sorularının da sızdırıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı.

Şüphelenmekte haklılar

Ortaya çıkan durum sınava giren öğrencilerin ve velilerin sınavlara karşı şüphe duymalarını haklı kılıyor. Bir tarafta günlerce ders çalışan, gecesini gündüzüne katan öğrenciler, diğer tarafta elde edilen sorularla haksız olarak başkalarının hakkını gasp edenler. Bir sınav dönemine daha girdik. Hiç bir öğrenci ve veli sınavın dürüst yapılacağına inanmıyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda ÖSYM’nin soruları paylaşmaması ve sınav verilerini açıklamaması, bu tür söylentilere çanak tutuyor. TEOG sınavlarında yüzlerce birincinin çıkması, bazı okulların hep birinci olması, sınavla ilgili başarı sıralamasının açıklanmaması, sınavlara olan güveni daha da düşürüyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Üzerinde şaibe olmayan bir sınav yapın. Sınavın bütün verilerini açıklayın. Toplumu rahatlatın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder