Yaşar Özay TEOG sınavında 10 önemli adım
HABERİ PAYLAŞ

TEOG sınavında 10 önemli adım

Haberin Devamı

Eğitim uzmanları 23-24 Kasım’daki TEOG sınavı öncesinde öğrencilere, doğru sayısını artırmak için yapılması gereken 10 önemli tavsiyede bulundu.

1- Öncelikle kitapçığın sayfalarını gözden geçirin. Soruları kabaca göreceğiniz için bu sizleri rahatlatır.

2- Sınava kendi okulunuzda da girseniz en az yarım saat erken gidin.

3- Yapılan hataların çoğu soruyu tam anlamamaktan kaynaklanıyor.
20 soru için 40 dakika süre veriliyor. Soruları dikkatle okuyun acele etmeyin.

4- Yanlış doğruyu götürmediği için yapamadığınız soruyu bırakın. Tüm soruları yanıtladıktan sonra tekrar dönün. Doğruyu bulamıyorsanız bile size en yakın gelen yanıtı işaretleyin.

5- Soruları beklediğiniz kolaylıkta olmayabilir. Önce bildiğiniz soruları yanıtlayın. Çelişkiye düştüğünüz soruyu sona bırakın. İki şık arasında kaldığınızda ilk olarak doğru olduğunu düşündüğünüz şık hangisiyse onu işaretleyin.

6- Oturum araları 30 dakika. Süreyi rahatlamak, tuvalet ihtiyacınızı gidermek, canınızın istediği bir yiyecek ve içeceği almak için kullanın.

7- Bitirdiğiniz sınav hakkında konuşmayın. Unutmayın bir sonraki sınavda çok daha başarılı olabilirsiniz.

8- Matematik ve Fen gibi işlem gerektiren sınavlarda soru kitapçığını not defteri gibi kullanın.

9- Yanıtladığınız soruyu optik forma hemen işaretleyin, sizi kaydırma yapma riskinden korur.

10- Erken bitirseniz de süre bitmeden çıkmayın, tekrar kontrol için kullanın.

YILIN İLK SINAVI

İlk TEOG sınavı 23-24 Kasım'da, mazeret sınavları ise 10-11 Aralık’ta yapılacak. Birinci gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, ikinci günse Fen Bilimleri, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil sınavları yapılacak. Her ders için 20 soru olacak, 40’ar dakika verilecek. Sınavlar saat 9.00’da başlayıp 12.00’de bitecek.

Sınav arasına dikkat

Sınav aralarında kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak dinlendirmeye dikkat edin. Bitmiş sınavla ilgili performansınıza odaklanmak yerine bir sonraki sınavınıza hazırlık yapın. Sınav ile ilgili olumsuz konuşan, kıyaslama yapan ya da kaygısı yüksek arkadaşlarınızla sohbet etmeyi tercih etmeyin. Kendinizi duygusal olarak koruyun. Fizyolojik ihtiyaçlarınızı giderin.

Moralinizi bozmayın

İlk gün sınavlarını tamamladıktan sonra herhangi performansınız beklediğinizden iyi ya da kötü de olsa önünüzde bir sınav günü daha olduğunu unutmayın. Geride kalan sınavlara değil önünüzde olan sınavlara odaklanın. Ertesi gün olacak sınava psikolojik ve fiziksel olarak hazır olmak için gerekli önlemleri alın.

Aileye de iş düşüyor

Ailenin yaşayacağı telaş, panik ve tedirginlik çocuğun odaklanmasını ve duygusal düzenlemesini güçleştirebilir. Anne ve baba olarak kendinizi kontrol edebilmeli ve rahatlatmalısınız. Çocuğunuzun, kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat yaratmalısınız. Mutlu bir aile yaşantısı sınava hazırlanmayı kolaylaştırır gerginliği azaltır. Sınav yaklaştıkça sınava odaklı konuşmalar çocuklarda isteksizlik ya da tedirginlik yaratabilir. Bu nedenle çocuğunuz ile sohbetlerinizin konusunun sınav ağırlıklı olmamasına özen gösteriniz.

Sabah bunları yapın

Dengeli bir kahvaltı yapın. Genelde kahvaltıda ne yiyorsanız onları yiyin. Farklı gıdaların ne sonuç doğuracağı belli olmaz. Ani bir şekilde enerjinizi yükseltip sonrasında kendinizi yorgun hissetmenize neden olacak abur cuburlardan uzak durun.Yanınıza en az iki yumuşak uçlu kurşun kalem ve silgi alın. Sınava girmeden önce mutlaka fizyolojik ihtiyaçlarınızı giderin. Kaygılanmanıza neden olan kişilerden uzak durun.

Testlerde bunları da hatırlayın

■ Türkçe: Bu yıl da okuma-anlama becerisini ölçen sorular ağırlıkta olacak. Soru kökünden başlayarak sözcük, cümle ve paragraflar, dikkatle analiz edilmeli, seçenekleri eleme yöntemiyle çözülmeli.

■ Matematik: Çarpanlar ve katlar konusu müfredata yeni dahil edildi. Buradan bir çok soru çıkmakta.

■ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Okuma-anlama ve yorumlama becerisini ölçen sorular verilen ayet, hadis ya da paragrafa göre düşünülmeli, ve her seçenek okunmalı.

Fen Bilimleri: Öğenciler grafik ve tablo içerikli soruları dikkatli analiz etmeli. Deney soruları bilgiyi değil çıkarım yapma gücünü sorgular. Bu sorularda tüm ifadeler doğru olsa bile cevap için sadece deney sonuçlarının dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Dersimize ait kavramları bilmek, paragrafta bu kavramlara yönelik soru geldiğinde bilgiyi o doğrultuda yorumlamak öğrencilerin paragrafı anlamalarında ve yorumlamalarında kolaylık sağlayacaktır. Kronoloji sorularında eğer verilenlerden bilinmeyen varsa önce emin olunan yazılarak seçeneklerden eleme yoluyla da doğru cevaba ulaşılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder