Yazgülü Aldoğan Amerikalı turist, Türkiye'ye gelir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Amerikalı turist, Türkiye'ye gelir mi?

Haberin Devamı

Amerikan Seyahat Acentaları Birliği, (ASTA) Uluslararası Destinasyon Kongresi 2010’un İstanbul’da yapılması için Türkiye, bundan 3 yıl önce aday olmuş. Ve diğer adaylar ne önerdiyse biz daha fazlasını yaparız deyince, İstanbul, şu günlerde iki bine yakın Amerikalı acenta yetkilisini ağırlıyor. Türkiye’ye gelen 27 milyon turistin içinde Amerikalılar’ın sayısı 670 binde (yüzde 2.5) kalıyor. İlk bakışta çok az gibi görünse de Türkiye’ye gelen turistlerin başını Ruslar ve Almanlar’ın çektiğine bakarsak, coğrafi ve kültürel yakınlığın önemini görüyoruz. Amerikalı turist de zaten koca bir kıta büyüklüğündeki ülkesinden başka bir şehre gitse bizim Avrupa’ya gitmemiz gibi olacağından, çoğunlukla iç turizmi tercih ediyor.

Yunan ve Ermeni kozu

Dünyayı gezen 30 milyon Amerikalı ise, ya yakınlarındaki ülkelere, ya Paris, Londra, gibi Avrupa klasiklerine ya da başka Akdeniz ülkelerine gidiyor. Amerikalı turistin ilgisini Türkiye’ye çekmek için Yunan ya da Ermeni asıllı Amerikalılar’a yönelmek, bu ülkelerle birlikte tur düzenlemek düşünülüyor. Amerikalı turistin Antalya’ya gelip deniz güneş tatili yapmasının mantığı yok ama Efes, Kapadokya, İstanbul, Van gibi tarih ve kültür turizmi ilgilerini çekebilir. Nitekim önceki gece, açılış galasının yapıldığı bin küsur yıllık Binbirdirek Sarnıcı’nda hepsi büyülenmişti. Amerikalı masa komşum “Bizde eski dediniz mi en fazla 300 yıllık demektir, burada yeniler 300 yıldan başlıyor”, derken “Bizde bunlardan çok var” diye böbürleniyorum. Çok olduğu için kıymet bilmiyoruz ya, burası yakın zamana kadar çöp ve toprak dolu olarak kullanılmadan durmuş.
Restore edilerek etkinlik mekanı olarak düzenlendikten sonra tıpkı Yerebatan Sarayı gibi büyüleyici ve kocaman bir mekan olmuş! Bir de yerinde bir seçimle Burhan Öcalan, Enbe Orkestrası gibi onların da ilgisini çeken ve hatta alışkın oldukları gibi pisti doldurup dans etmelerine imkan veren bir gece düzenlenince acentacıların müşterilerine İstanbul’u tavsiye etmelerini beklemek boşuna değil. Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB 3 yıldır bu işe çok emek ve çok para harcamış ama e, kaz gelecek yerden de tavuk esirgenmez! Türkiye, 670 binlik Amerikalı turist sayısını ilk başta 3 milyona çekmeyi hedefliyor, 2015 yılı için yüksek harcama yapan 2,5 milyon Amerikalı turist bekliyor, hadi bakalım!

BAŞKANLIK KAMPANYASI
Başbakan Erdoğan, devletin yarı resmi ajansı AA’dan bir fotoğrafçı çağırıp fotoğraflarını çektirmiş. TBMM’deki çalışma odasında, bekleme salonunda, yumruk yemiş bakanının başında çekilmiş poz poz fotoğrafları basına dağıtılmış, dünün gazetelerinde de baş köşelerde yer almıştı. Sanırsınız iki kez seçilmiş, 7 yıldır görev yapan biri değil de, kabineyi yeni kurdu, halkla ilişkiler yapıyor. Kimi editörler bu fotoğrafları ABD Başkanı Barack Obama’nın fotoğraflarına benzetip başkan olmak istediği için çektirdiği yorumunu yapmış. Başkanlık seçimi için sadece fotoğraf keser mi, yeter mi? Gerisini sayalım: En kısa zamanda 100 bin memur alınacak. Bunların içinde 40 bin öğretmen, 20 bin polis, 7 bin öğretim görevlisi var. Kamuda yıllardır açık duran 38 bin engelli kadrosu ise bu yıl doldurulacak! Çıkmaz ama sanki çıkarılabilirmiş havası yaratılarak bedelli askerlik hevesleri canlı tutulacak. TOKİ’den elde kalmış evler bile dağıtılabilir. Hatta Emek Sineması’nın yıkımı bile durdurulabilir! Ama bakın sigara yasağının hafiflemesi konusunda bir umut vermiyorum. Başkan olmak istiyor dediysek o kadar da değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder