Yazgülü Aldoğan Dünyadaki 15 elçiden biri oldu!
HABERİ PAYLAŞ

Dünyadaki 15 elçiden biri oldu!

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 193 ülke var ama BM sadece 15 kişiye İyi Niyet Elçisi ünvanı verdi. Bunlardan biri de Mert Fırat oldu, bu yeterince onurlu ve güzel bir haber!

Sinema ve tiyatro oyuncusu Mert Fırat, ortaokul döneminden beri sürdürdüğü sosyal projelerdeki rolü nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından İyi Niyet Elçisi seçildi. Gerçi bu haberin paylaşıldığının ertesi günü gazetelerde kız arkadaşıyla ilişkisinin sürdüğü haberleri yer aldı ama olsun. Mert Fırat, bundan böyle BM’ler Kalkınma Programı’nın 17 önemli hedefinden üçü üzerinde daha yoğun çalışacak: bunlar bu hedefler konusunda farkındalığı arttırmak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim değişikliği.

Mert Fırat’ın öteki sosyal çalışmalarını merak ediyor musunuz? Onu en çok heyecanlandıran iki yıldır içinde olduğu İhtiyaç Haritası, İşçi Filmleri Festivali, TEGEV, AÇEV, İşitme Engelliler, Kader, Mor Çatı, Koruyucu Aileler. Bu liste sürüp gidiyor! Mert, sinema, tiyatro ve dizi çalışmalarının yanında bu projelerin kendisine ne kattığını “Bakarken, okurken değil, yaparken, empati yapıp öğreniyorum” diyor. BM’lerin Antonio Banderas, Zidane, Norveç Prensesi gibi kişilere verdiği ünvanı bundan sonra hiçbir ücret, ayrıcalık ve taltif söz konusu olmadan, sadece kendinden vererek taşıyacak. Bu elçilik ona çok da yakışacak!

HER YER PEMBE NEDEN ACABA?

Genç kadın, göğsünde bir yumru keşfettiğinde ne olduğunu anlamadığı için o kadar korktu ki, bunu kimselere söyleyemedi. Sadece 25 yaşındaydı, öğretmendi, hayatında her şey iyi gidiyordu ve o kelimeyi bile söylemekten korkuyordu!

Doktora gitmeden, gizli gizli göğsündeki kitlenin büyümesini izledi.

Ta ki annesi farkedip onu hastaneye götürene kadar: ve ne yazık ki çok geç, dördüncü evredeydi!

Olmuş, gerçek bir vaka. Ne yazık ki her 8 kadından birinin başına gelen meme kanseri konusunda kadınlar, hala ne yapacaklarını bilmiyor. Kimi korkuyor. Kimi risk grubunda değilim deyip kontrollere gitmiyor. Oysa risk grubunda olmamak, kanser olmayacaksın demek değil. Sadece yakalanma riskin düşük demek.

Ülkemizde de bu konuda çalışan bir çok dernek var. 2007 yılında kurulmuş Meme-Der yöneticilerinin açıkladığına göre nihayet Türk kadınına ilişkin verilerin de haritası çıkarıldı.

Şimdiye kadar hep ABD ve Avrupa kaynaklı verilerle yol alınırken mesela Türk kadınının çok daha genç yaşta kansere yakalandığı ortaya çıktığı için mamografi taramaları da 40 yaşında başlatılıyor. Prof. Dr. Vahit Özmen ve dernek başkanı Ülkü Büyükgönenç’in bu yıl için düzenledikleri etkinlik Çırağan Sarayı’nın bahçesinde 400 kişiyle gerçekleşecek. Anadolu Sağlık Merkezi’nin “Pembe Top Sahada” etkinliğinde bu kez Elçin Sangu, Anadolu Efes ve Real Madrid maçında pembe topla maçı başlatacak. Boğaz Köprüsü ve Galata Kulesi gibi yerler pembe ışıklandırılacak.

AŞIRI TEDAVİ

Kanserden korunmak için ne yapmalı: Vücut kitle endeksi 22’den yukarı çıkmayacak, haftada en az 5-7 saat egzersiz yapılacak, mevsime ait sebze meyveyle beslenilecek. Vahit Özmen’in yaptığı uyarıya dikkat: “Bugün en büyük sıkıntımız aşırı tedavidir! Kemoterapinin yüzde 35’i gereksiz, bir test yaptırarak bunları almamak mümkün ama bu test çok pahalı. Hükümetle anlaşarak bunu ucuzlatmak mümkün ama henüz gerçekleşemedi” diyor.

Yani parası olan testi yaptırıp kemo almayabiliyor. Oysa kemo ilaçları da çok pahalı!

ŞİDDETİN CEZASI AĞIR OLMALI

Hayvanları Koruma Günü 4 Ekim’de bol bol birbirinden sevimli kedi köpek fotoğrafı paylaştık. Yapılması gereken ilk iş, hayvanlara karşı şiddetin kabahat olmaktan çıkarılıp ceza kanunu içine alınması! Hayvan öldüren 100 TL ceza verip kurtuluyor! Onlar da can. Yaşamak onların da hakkı!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder