Yazgülü Aldoğan Gençler yeni bir Türkiye için umut veriyor
HABERİ PAYLAŞ

Gençler yeni bir Türkiye için umut veriyor

MEF Eğitim Kurumları’nın düzenlediği Araştırma Projeleri Yarışması’na, her yıl heyecanla gider, anlayabildiğim projeleri inceler, size aktarmaya çalışırım. Ergenliği yeni geçmiş lise öğrencilerinin yaptığı çalışmaları görerek umutlanırım!

Bu yıl da fizik dalında 28, kimya dalında 17, biyoloji dalında 27 proje sergilenmeye değer görülmüş. İçlerinden size aktarabileceğim sadelikte olan bir kaçını seçtim, pek çoğu hayata geçirilmesi gereken ciddi işler, keşke sanayiciler, beyin avcıları da gezseydi bu sergiyi. Kuşadası’ndan Yunus Hakkı Çalışkan (18), kendi de daldığı için olsa gerek, serbest dalış yapanları sığ suda bayıldıklarında kurtaracak bir sistem geliştirmiş.

Haberin Devamı

Bayılan kişiyi su yüzüne çıkarıyor, kişi kurtulamasa bile cesedi bulunmuş oluyor. Deniz Kaan Köksal, zeytin çekirdeğinin embriyosunun günde 3 tane yendiği takdirde antioksidan, gençleştirici ve kansere karşı koruyucu olduğunu kanıtlamış. Ancak zeytinin dalından koparılmış ve en fazla salamura yapılmış olması gerekiyor.

Samsun’dan Ahmet Kemal Ceylan ve Şevval Kolaca, karalahana yardımıyla gümüşü kullanarak antibakteriyel kumaş elde etmiş. Ameliyat sonrası bakımda ne kadar önemli! Polonya’dan Aleksandra Laguna, ağır metallerle kirlenmiş toprağı ıspanak ve hardal otu ekerek temizliyor. Sonra o bitkileri pil yapımında kullanıyor! Böylece topraktan kadmiyum, çinko gibi ağır metaller arındırılmış olarak organik üretim yapılıyor. Arda İnanç ve Gülhanım Morkoç’un akıllı UV bilekliğini takarsanız, cilt renginize ve bulunduğunuz yerdeki güneş ışınlarına göre güneşte kaç dakika kalacağınızı öğreniyorsunuz. Hatta gençlere, bir de uyarıcı ekleyin dedim, Arda çok kolay, hemen telefona eklerim dedi. Bu gençler bir harika! Kimin projesinin birinci olduğunun önemi yok. Ne tesadüf ki size anlattığım projelerin hemen hepsi ödüllendirilmiş, hepsine bravo!

BU TREN SİZİ NEREYE GÖTÜRECEK?

Notre Dames de Sion Fransız Lisesi’nin 10’uncu yaşına basan Edebiyat Ödülü bu yıl, Fransız Sarayı’nda düzenlenen bir törenle Fransız yazar Jean-Paul Didierlaurent’ın ‘6.27 Treni’ başlıklı romanına verildi. Başladığından beri üyesi olmakla onur duyduğum jürinin titiz çalışması sonucu seçilen eser, kitap ve okumanın önemini masalsı bir öyküyle anlatıyor. Ödül töreninde yazarın “Bir masal kahramanı olan 6.27 RER treninin bir gün Orient Ekspres’e dönüşüp beni İstanbul’un kalbine götüreceğini hayal bile edemezdim” demesi ve hikayesinin Çin’den Norveç’e, Rusya’ya, pek çok ülkede aynı yankıyı uyandırmasının nedenini “bir romanın gerçeği söyleme zorunluluğu yoktur, o bundan çok daha fazlasını yapabilir” diye açıklaması ne kadar doğru.

Haberin Devamı

Kitap yiyen canavarı insanlar sevmiyor, çünkü kitapları, onların anlattığı hikayeleri seviyorlar! Okumanızı tavsiye ediyorum, biz onu bulabilmek için o kadar çok kitap okuduk ki!

Bu yarışmayı akıl eden NDS Müdürü Lansalut’ya ve bunun için çalışan başta Mireille, olmak üzere herkese teşekkürler. Kitaplar bizi başka dünyalara götürür, ufuk açar. Cep telefonlarından başınızı kaldırıp kitapların dünyasına gelin!

KÖPEK BALIKLARI MI TEHLİKELİ, İNSANLAR MI!

Ayşegül Dinçkök, su altı serbest dalış şampiyonu Şahika Ercümen’i de almış yanına, köpek balıklarının bolca yüzdüğü Miami açıklarına götürmüş. Biri yüzmüş, biri fotoğraf çekmiş. Balıklar onları yememiş! Çünkü bunca yıl içinde köpek balıklarının öldürdüğü insan sayısı yanında (9-10) insanların yüzgeçleri için öldürdüğü köpek balığı sayısı dehşet verici.

Haberin Devamı

Üstelik yüzgeçlerini kesip suya atıyorlar ve onları başka balıklar parçalayıp yiyormuş. Bu projenin amacı güçlü kadınları ve yanlış anlamaları vurgulamak, canlıların yaşama hakkına dikkat çekmek. Ama ortaya şahane görüntüler çıkmış. Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde izlenebilir, gidip görün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder