Yazgülü Aldoğan Kar mı yağdı, inine kapan ve bekle!
HABERİ PAYLAŞ

Kar mı yağdı, inine kapan ve bekle!

Haberin Devamı

Gündem tüketim canavarı ülkemizin yeni gündemi sadece ve sadece KAR'dır arkadaşlar! Perşembe gecesi 19.00 civarında İstanbul'a düşman orduları gibi aniden ve büyük bir kuvvetle giren soğuk ve yağışlı hava, sokakları bir anda boşaltmış, dehşet ve panik içinde evlerine kaçışan İstanbul ahalisi, sanki hayatında ilk kez soğuk hava görmüş gibi İstanbul sokaklarını darbe dönemlerindeki sokağa çıkma yasağı günlerine döndürmüştür!

Şimdi bir darbesever olarak nitelendirilebilir ve Mümtaz insanların mümtaz önerilerine uygun olarak yağlı kazığa bile oturtulabilirim! Biz o sokakları o kadar boş bir de geçmiş zamanlarda ekran ve dizi fakiri iken Kaçak’ın yakalanacağı gün görmüştük, deyip kıvırtalım! Cuma günü kar başladı! İstanbul’a kar yağdı.
[[HAFTAYA]]

Bu bütün Türkiye’nin köy yollarının kapalı olmasından elbette ki çok daha büyük bir haberdir. Herkes akıllı ben mi aptalım? Cuma gecesi bütün randevularımı iptal edip elbette evime saklanıp, arada bir camdan bakarak dışarıdaki afetin ne boyutlarda olduğunu görmeye çalıştım. Afet Koordinasyon Merkezi’nden gelen haberlere sık sık kulak kabarttım, gazetecilik aşkımı televizyonda hava durumunu sık sık izleyerek ve arada bir camı açıp durumu kontrol ederek giderdim.

Hava sıcaklığı eksi bile değildi, heyhat sokaklar bomboş ve ev serindi. Sonradan öğrendiğime göre hava sıcaklığı da 4-5 derece idi ama eksi 13 derece hissediliyordu! Bu farklı hissedilme durumu İstanbul’a mı mahsustur, yoksa biz Türklere mi, orasını bilemiyorum. Geçen yıl tam da bu zamanlar Batı Kanada’da Kış Olimpiyatları’nın da yapıldığı bir kar istasyonu olan Calgary’de bulunuyorduk ve hava sıcaklığı eksi 40 derece idi. Kasabada insanlar sabah koşularını ihmal etmezken, bebekler de pusetlerinde hava almaya çıkarılıyordu! Herhalde orada da eksi 40 derece havayı 16 derece filan hissediyorlardı.

Soğuk mu sıcak mı?

Cumartesi sabah uyanıp araştırmacı gazeteci olarak camdan baktım ve (ne gülüyorsunuz, zaten daha fazlasını yapanları Silivri’ye kapatıyorlar!) sokağa çıkılabilir olduğuna karar verdim. Dağ kıyafetlerimi giyip toplantıya gittim. Hava soğuktu. 3-4 saat çalıştıktan sonra dışarı çıktığımda ise sanki bahar gelmişti! Sokaklarda kar mar kalmamış, insanlar inlerinden dışarı çıkmış, hayat normale dönmüştü.

Evde televizyonu açıp buzlu yollarda çarpışan arabaları seyrettim. Türk insanının araç kullanmayı öğrenmeme inadına bir kez daha şapka çıkardım. Yaz lastikleriyle, fren yaparak ve bol bol gaz vererek ancak işte böyle kendi etrafınızda döne döne gidersiniz ve size kimse çarpmıyorsa siz başkalarına çarparsınız! Sıradan bir kış dönemi etkinliği olan kar yağışı yerine başka ülkelerdeki gibi kasırgalara muhatap olsaydık ne yapardık diye düşünmeden edemedim!

Bilim Olimpiyatları

Bizim çocuklar neyle uğraşır? Eskiden sokakta top oynarlardı, şimdi bilgisayarda tuhaf oyunlar peşindeler! Hepsi mi? Allahtan hayır. Bazıları çok farklı işler de yapıyorlar. İşte onlara “Bilim Kahramanı” deniyor. Bir iki beş de değil, bayağı kalabalıklar. 17-19 Şubat arasında Ankara’da ODTÜ’de toplanacak bu çocuklar 9 ila 16 yaş arasında. Tam 22 ilden gelecekler Ankara’ya ve 2.5 gün boyunca 3 farklı jüri önünde yarışacaklar. Bu yarışmayı 800 genç bilim insanının oluşturduğu 80 ekip katılıyor.

Her ekip, 5 dakikalık sunumlarda hazırladıkları projelerini savunuyor. Bu projeler: a) takım çalışması, b) teknik üstünlük, c) proje açısından 3 farklı jüri tarafından değerlendiriliyor. Peki ne yapıyor bu çocuklar? Aslında bir tür oyun oynuyorlar, çünkü FİRST ve LEGO Grubu’nun bu yarışma için özel ürettiği legolarla robotlar yapıyorlar.

O robotlarla verilen tema desteğiyle projeler tasarlıyorlar. En az 4, en fazla 10 kişilik takımlar, koçlarıyla birlikte tasarladıkları robotları ve projelerini 2.5 gün sürecek olan yarışmada jüriye sunarak birinciliğe oynuyorlar. Ama bence böyle bir turnuvaya katılmak için bir araya gelmeleri, bir koç bulmaları, bir proje yapmaları, robotlarını geliştirmeleri ve bunu sunmaları bile yeterince heyecan verici ve başarı demek! destek@bilimkahramanlari.org 0 212 346 07 34’den daha fazla bilgi edinerek siz de bilime yolculuğa başlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder