Yazgülü Aldoğan Meğer üç kuruşa çalışıyorlarmış
HABERİ PAYLAŞ

Meğer üç kuruşa çalışıyorlarmış

Seçime bu kadar az zaman kala önce otomotivin kalbi Bursa’da, dün de Kocaeli’nde işçilerin birbiri ardına işi bırakması ve eylem yapması, sanki dinci sağcı bir iktidarı devirmek ve yerine sol bir hükümet getirmek için işçilerin ayağa kalktığı Latin Amerika ülkelerini anımsatıyor ama alakası yok! İşçilerin eylemi tamamen duygusal.

Tek kızgınlıkları yıllardır üyesi oldukları sendikanın onları satmış olması. Türk Metal, metal sektöründe yaptığı sözleşmelerde yüzde 10 civarında artış talep etmiş, ama en son Bosch Fabrikası’nda yüzde 65 zam almış. Kıyamet bundan kopmuş. Renault, Tofaş, Ford gibi büyük fabrikalarda işin durmasının nedeni 7-8 yıllık işçilerin en fazla 1600 TL ücret alması.

Bu eyleme kadar herkes bu kadar büyük fabrikalarda ve metal sektöründe işçilerin uygar koşullarda yaşayacak bir ücret aldığını sanıyordu, değilmiş! Burası Almanya değil tabii, Türkiye. Sendika da sendika değil! İşçileri yıllarca ücret sendikacılığıyla oyalamış ama onu bile almamış. Dananın kuyruğu kopuyor. Hükümet de tam seçim öncesi, bir de işçinin üzerine gaz ve copla yürümek istemiyor ki müdahale etmiyor!

[[HAFTAYA]]


Bir ilk Oyun Müzesi



Açılışta Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Sunay Akın satranç oynadı.

Anlamlı bir günde, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda açıldı dünyanın ilk Oyun Müzesi. Türkiye’de ilk Oyuncak Müzesi’ni açan Sunay Akın tabii ki kurucusu. Yeri de işe uygun: Düştepe. Ataşehir Belediyesi tarafından Mimar Sinan Parkı’nda yer verilen Oyun Müzesi için Sunay Akın, 20’yi aşkın ülkedeki 150 koleksiyonerden paha biçilmez parçalar toplamış.

Şimdi bunları okurken, ve dinlerken ilk aklımıza gelen, hepsinin çok çok eski olması ya. Değil. Çünkü ilk oyuncaklar, ilk oyunlar 1800’lü yıllardan kalma. Daha eski yıllarda ne çocuğa önem verilmiş, ne onun yaşam biçimi demek olan oyuna. Ne zaman ki tıpta gelişmeler olup çocuk sağlığı ve yaşamı uzamış, oyun da başlamış.

Oyun Müzesi’nde şimdiki çocuklar için çoğu çok yeni, bizim için tanıdık kişiler var: Zorro, Temel Reis, Casper, Superman gibi. Demem o ki çocukları gezdirirken onlar kadar heyecanlanacaksınız! Müzeyi Sahne Tasarım Sanatçısı Ayhan Doğan ile tasarlayan Sunay Akın, dış mekana da oyun bahçesi hazırlamış: Bowling, mini golf, satranç gibi oyunlar oynayacak çocuklar. Bir de etkinlik mekanı ve içinde küçücük bir tiyatro salonu var, şimdiden okullar kuyruğa girmiş yararlanmak için. Bir konut tarlası halindeki Ataşehir’de çocuklar için bir mekan yaratılması ne kadar doğru bir düşünce, ne güzel bir bayram hediyesi olmuş!

Haberin Devamı


Şimdi de karacılar hedefte!

Cemaat kendisine yöneldiğinden beri en büyük düşmanı kesilen ve “paralelle savaş” başlatan hükümet, yargı ve polis ayağından sonra TSK’da temizlik yapmaya hazırlanıyor. Aklıma AKP’nin ilk yıllarındaki Yüksek Askeri Şura toplantıları geliyor. Komutanlar, bu toplantıda terfileri konuşurken ordudan çıkarılmasını istedikleri personeli de masaya getirirdi.

Ve bu personelin orduya uygun olmayan davranışı olarak cemaate yakınlığı esastı. Ama kamuoyuna “mütedeyyin” kişilerin TSK’dan temizlenmesi olarak yansırdı, ki ilk yıllarda Erdoğan, buz gibi bir ifadeyle poz verip bu çıkarmalara şerh koyardı! Karşı koymazdı, dikkat edin, sadece katılmazdı! Söz konusu personelin eşinin başının örtülü olduğu ya da namaz kıldığı fısıldanırdı. AKP hükümeti güçlendikten sonra bu tasfiyelere itiraz etti ve kimse çıkarılmaz oldu.

Ardından da ordunun içinde Balyoz vb. davalarıyla büyük kumpas gerçekleşti, özellikle denizciler, ‘darbe yapacaklardı’ iddiasıyla tasfiye edildi. Tasfiyeye uğrayan subaylar, hep bu kumpasın, bünyenin içinden subayların yardımıyla yapıldığını iddia ettiler. Kimlerin cemaat üyesi olduğunu en iyi onlar bilir. Şimdi hükümetin elinde 1200 kişilik bir liste olduğu ve bunların çoğunluğunun karacılardan oluştuğu söylentisi TSK’da huzursuzluk yaratıyor. Bu kez de ‘karacılara mı kumpas kurulacak, yine yaşın yanında hangi kurular yanacak’ diye korkuluyor

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder