Yazgülü Aldoğan Mesele Siirt değil, üstünü örtmeyelim!
HABERİ PAYLAŞ

Mesele Siirt değil, üstünü örtmeyelim!

Haberin Devamı

aberi duyduğum ve ayrıntılarını okuduğumdan beri yüreğim ve miğdem allak bullak, olayı anlamaya çalışıyorum, anlayamıyorum, yorumlayamıyorum; içimden sadece tepki göstermek, bağırmak, çağırmak, küfür etmek, kafamı duvarlara vurmak geçiyor! Yine aynı il, Siirt, bu kez merkez değil, ilçe, Pervari. Yine üstü örtülmüş, saklanmış bir olay: bu kez çocuk tecavüzü ve cinayet! Bilerek, planlayarak, taammüden ve topluca, örgütlü olarak! Yapanlar çocuk. Hadi canım, bunlar çocuk filan değil, şeytan bile yapmaz bunların yaptığını! Üstelik öğrenci. Bunları nasıl eğitiyoruz, nasıl eğitim veriyorsunuz, insanlık öğretemediğiniz bu gençlere tarih coğrafya öğretseniz ne olur? Yatılı bölge okulunda okuyan 5 çocuk, yaşları 14-15, kendi yaşıtları bir kız öğrencinin zorla çıplak fotoğraflarını çekip, tehdit ederek kendilerine tecavüz edecekleri bir bebek bulmasını istiyorlar! Vahşete bakın, tecavüz etmek için ellerinde yaşıtları kız var ama onlar daha vahşi olsun diye bebek istiyor. Kız korkup, nasıl bir korkuysa, kuzeni olan bebeği kandırıp bu manyaklara teslim ediyor. Sırayla tecavüz edip sonra da boğarak öldürüyorlar! Üstelik de “bu erkekti, niye kız getirmedin” diye kızıp yenisini istiyorlar. Kız da yine korkup, artık bu korkuyu anlamama imkan yok, bir başka kuzenini getiriyor! Biri 2, biri 3 yaşında iki bebek, bu canilerin elinde tecavüze uğrayıp sonra boğuluyor. Çocukları kaybolan aileler polise müracat ediyor, yüzlerce kişi dere kenarında çocuk arıyor.

Bir satır haber olmamış

Daha korkuncu ne biliyor musunuz? Bunlar bir yıl önce oluyor. Gazetelerde tek satır haber yok! Orada görevli hiç bir gazeteci, olayı görmüyor, duymuyor, yazmıyor! Çocukların cesedi bulunuyor, biri ağır yaralı. Olay emniyet tarafından açığa çıkarılıyor, çocuklar olayı itiraf ediyor. Kız ve oğlanların ifadeleri var, okuyamazsınız, yüreğiniz, mideniz dayanmaz. Medyada çıt yok! Çünkü haber yok. Ne zamana kadar?

Niye haberi yok?

Gülden Aydın Siirt’e gidip tecavüz haberini yapınca DHA, Diyarbakır muhabiri Cem Emir olayın devamını araştırmaya gidiyor, “Daha beteri var” diyor birileri ve bu haberin bilgisine ulaşıyor, avukatlarla konuşup bu haberi yapıyor! Da biz öyle öğreniyoruz. Üstelik, Cem’in haberindeki “çocuklar tutuklu yargılanıyor” bilgisini de Siirt Valisi Şentürk yalanlıyor, çocukların üçü bir kaç ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmış tutuksuz yargılanıyorlarmış, ailelerinin yanındaymışlar meğer. Vali Bey, bir de hesap soruyor, medya niye bunu bir yıl sonra yeniymiş gibi haber yaptı diye! Ben de soruyorum aynı hesabı. Orada DHA muhabiri yok. Ama İHA muhabiri var, CİHAN da vardır, AA da var, niye zamanında haber yapmadılar bu skandalı? Hangi güçlerden korktular? Aşiret mi, eşraf mı, örgüt mü, cemaat mi? Bu çocuklar niye tutuklu değil? Cinayet ve tecavüz, üstelik önceden planlayarak, üstelik örgütlü biçimde! Baklava çalan çocuğu tutuklu yargılayan adalet, katil ve tecavüzcüyü niye koruyor?

Bilimsel olarak araştırılsın

Ben bu olayı yorumlayamıyorum! Eğitimcisi, kriminologu, psikologu, doktoru, sosyologu, hatta gen mühendisi, bir heyet oluşturulsun, gidip bu çocukları incelesin. Bu canavarlık nereden kaynaklanıyor? Bunların kanında mı var, oranın havasında, suyunda, töresinde mi bu manyaklık? Bunlar masum bebek doğup sonradan mı tecavüzcü, katil oluyor, ya da genlerinde mi var canilik? Ya da olay doğru mu değil, ifadeler mi yalan? Bu kız çocuğu kuzenlerini götürmedi, bu çocuklar tecavüz edip boğup öldürmedi desin birisi, ya da hep beraber önce utanalım, sonra silkinip nerede yanlış yapıyoruz anlayalım. Ve düzeltelim. Lütfen, artık bunun üstünü örtmeyelim, bunun üstüne gidelim. Mesele Siirt’in namusu değil, hepimizin namusu!

HABER SORGULAMADIR
Siirt Valisi Necati Şentürk’ün “hassasiyeti” ne uygun davransak, medyanın hiç haber yapmaması lazım! Neymiş, Siirt’te “faziletli” insanlar yaşıyormuş, niye bu tip haberler yapılıyormuş? Siirt’te elbette faziletli insanlar yaşıyor. Ama görünen o ki manyaklar da yaşıyor, onları yetiştiren ana babalar da! Ve bizim bunları haber yapmamız gerekiyor ki bu yanlışlar düzeltilsin. Siirt’te bir valinin açtığı kız çocuklarının okutulması kampanyasını nasıl haber yaptıysak, o kız çocukları okurken kuzenlerini ölüme kendi elleriyle götürüyorsa, burada bir çarpıklık var diye bunu da haber yapacağız ve şimdiki vali de bundan şikayet etmeyecek. Tıpkı çilek şenliği, karpuz şenliği, mısır şenliği haberlerini yaparken elinize sağlık dedikleri gibi, teşekkür edecek. Habercilik, yandaş medyanın anladığı gibi yalakalık değildir, sorgulama ve eleştiri gerektirir. Kızmayın, anlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder