Yazgülü Aldoğan Noterler AB'ye uyum sağlama peşinde!
HABERİ PAYLAŞ

Noterler AB'ye uyum sağlama peşinde!

Haberin Devamı

PARİS

Hiç notere işiniz düştü mü? Birine vekalet vermişsinizdir, aracınızı satmışsınızdır, ihtar çekmişsinizdir. Ne kadar memnun kaldınız? Cevabınızı biliyorum. Bürodan işlemlere, her şey ne kadar eskiden kalma! Noterle muhatap bile olmazsınız zaten, katip işinizi halleder, beriki imza atar. Bir imza iki mühür için avuç dolusu para verir, söylenirsiniz. Noterler de rahatsız böyle tanınmaktan! Ve hatta devletin vergi memuru, tahsildarı gibi çalışmaktan.


Fransa Noterler Birliği'nden Jean Pierre Ferret, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar ve Fransa Noterler Üst Konseyi Başkanı Jean Terzade, Paris'te toplantı sonrası.

[[HAFTAYA]]

Ücret vergiye

Çünkü o bizim verirken kızdığımız yüksek harçlardan onlara kalan sadece yüzde 15; yüzde 85’i, devletin değerli kağıt kapsamında aldığı vergi! Türkiye Noterler Birliği bir süredir AB ülkelerindeki meslektaşlarıyla görüşüp mevzuatı inceleyerek hem daha iyi hizmet vermenin, hem de mesleklerini daha itibarlı hale getirmenin yollarını arıyor. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar bunun için bir grup gazeteciyi Paris’te ağırladı. Yunus Tutar, Avrupa Noterler Birliği Başkanlığı’nı 2015’de üstlenecek olan Jean Terrade ve Fransa Noterler Uluslararası İşler Başkanı Jean-Pierre Ferret ile bizi buluşturarak AB ülkelerindeki noterlerin çalışma alanları ve koşullarını anlattırdı, karşılaştırma yapmamızı sağladı. En çok ilgimizi çeken, başta Fransa olmak üzere AB ülkelerinde gayrımenkul alım satım işlemlerinin noterler eliyle yapılması oldu. Noter, satıcıyla muhatap olarak gayrımenkulun yasalara uygun, borçsuz ve gerçek değeriyle satılması işlemine aracılık ederek malın alıcıya hızlı, yasal ve garantili intikalini sağlıyor. İkinci el araç satımının noterler eliyle yapımının sağlanmasıyla Türkiye’de bu alanda bir rahatlama sağlandığına işaret eden Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar alt yapılarının gayrımenkul satışı için de çok kısa sürede yeterli hale getirilebileceğini anlatıyor.

Genç hukukçulara iş

Türkiye Noterler Birliği, 35 Avrupa ülkesini inceleyerek AB’ye uyum sürecini hızlandırmak için bir Değişim Raporu hazırlamış. Özellikle gayrımenkul satışının da noterliklere geçmesiyle yargı üzerindeki yükün hafifleyeceğini ve vergi kaçağının önlenebileceğini ortaya koymuş. Tabii bunun için noterliğin koşullarının yeni yasayla geliştirilmesi gerekiyor. Noterlerin görev tanımlarının değişmesi, mesleğe başlama koşulları, sınav ve staj sistemi, noter yardımcılığı sisteminin de hayata geçirilmesi öneriliyor. Böylece yeni hukukçulara iş imkanı açılması mümkün olacak.

Alım satımda devrim

Türkiye’de noterlik alanının dar olması alım satım gibi pek çok işte sahtekarlığa, bu da yargının yükünün artmasına yol açıyor. Fransız noterlerin verdiği bilgiler içinde en çok dikkatimi çeken gayrımenkul satışlarında sağlanan güvendi. Alım satım için başvurulan noter, satılacak gayrımenkulun içinde asbest olup olmadığına kadar araştırıyor. Satıcının binaya ilişkin yönetim payı, tadilat, su, elektrik, gaz şirketlerine olan tüm borçları ödettiriliyor. Gayrımenkul, yeni alıcıya hiçbir borcu ve sakıncası olmadan teslim ediliyor. Bunun karşılığında alınan ücret, daha sonra doğacak sakıncaları ortadan kaldırmak için değer. Bizde sıkça uygulanan vergiden kaçmak için alım satım değerlerinin düşük gösterilmesi ise iki yolla önlenmiş: Vergi oranları yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmüş ve bedel düşük gösterilirse belediyeye ön alma, yani gösterilen değerden gayrımenkulu satın alma hakkı verilmiş!

Vergi kaçağı durur

Böylece kaçak göçek tamamen önlenmiş. Fransa’da geçen yıl devlete, bağış ve veraset vergileri de dahil olmak üzere 22 milyar avro vergi aktarımı yapılmış. Türkiye Noterler Birliği yeni noterler yasası için çalışmalarını sürdürüyor. Bu yasayla maket üzerinden gayrımenkul satışının da alıcı lehine büyük güvenceler getireceği kesin. Fransa’da yeni yapılan bir kamuoyu anketinde noterlere güven yüzde 87 gibi çok yüksek bir oranda çıkmış! Darısı Türk noterlerinin başına diyelim!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder