Yazgülü Aldoğan Suriye’de yeniden barış umudu
HABERİ PAYLAŞ

Suriye’de yeniden barış umudu

Haberin Devamı

Devletlerin dünya politikası, biz sıradan fanilerin anlamakta zorlandığı hızlı ve ilginç çıkar çatışmalarından geçiyor. Bugün ülkemizde gerçekleşen üçlü zirvenin fotoğrafına bakıyorum: bırakın geçmişi, geçen yıl bile böylesi yaşanamazdı, Putin, Erdoğan ve Ruhani el ele! Suriye’yi paylaşıyorlar mı, çözüyorlar mı?

Trump, dünyanın bir ucunda odasına kapanıp tweet atarak Çinle ve herkesle didişiyor. NATO, BM’ler, AB’nin artık ne hükmü, ne anlamı, ne esprisi kalmamış. Asya ülkeleri, elele, yollarına bakıyor.

Sonuç bildirisi gerçekleşirse Suriye halkları için umut var: “Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına bağlılık; Suriyelilerin özgür iradesiyle kendi geleceklerini tayin edecekleri yeni bir anayasa ve seçimler; IŞİD ve Kaide ile bağlantılı unsurların temizlenmesi, sivillerin korunması, insani yardım, mayınların temizlenmesi, yeniden yapılanma” Yani Suriye’de savaş bitecek, sınırları korunacak, halk kendi yönetimini belirleyecek ve cihatçı manyaklar temizlenecek. Öyle mi?

Suriye halkının üçte biri öldü, üçte biri kaçtı. Kaçanların bir kısmı denizde boğuldu, bir kısmı bizde sürünüyor! Küçük bir kısmı yeni bir hayat kurdu. Suriye’ye yeniden barış ve dirlik getirecekse bu fotoğraf bana umut veriyor.

Kadına futbol da yakışır

İtiraf ediyorum ki bilmiyordum! Eminim ki siz de bilmiyordunuz ama şimdi açık hava panolarını ve tv reklamlarını görünce bayılacaksınız, hatta benim gibi gözleriniz dolacak: BJK Kadın Futbol Takımı! Evet “Dişi kartallar” bir süredir AVON tarafından desteklendikleri için daha da görünür oluyor. Avon, kadınlar için tasarlanan ve kadınlar tarafından pazarlanan bir ürün markası. Her kadın bilir. Müşteri profillerini ve dahası kadını tanımak için sürekli araştırma yapıyorlar ve ilginç sonuçlar arasında biri dikkatlerini çekiyor: Kadınlar için futbol, sonuna kadar erkek işi.

Erkeklerin daha iyi yapabileceğini, erkekler için olduğunu düşünüyor, erkek çocukları için biçtikleri kariyer planlamasına futbolu koyuyor ve kendilerini uzak tutuyorlar. Ama fırsat verilseydi futbol da oynayabileceğini düşünen kadınlar da hiç az değil. Bu ikilemden yola çıkarak AVON ekibi Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadına Yakışmaz Denen Her Alanda Kadınları Destekliyoruz” diye hayli cesur bir slogan atıyor.

IPSOS Araştırma ile yaptıkları “Kadınları Anlama Kılavuzu 2018” ise, kadınların erkeklere oranla hala daha eğitimsiz, daha parasız, daha yorgun, daha umutsuz olduğunu da ortaya koyuyor. Hadi bize “yakıştıramadıkları” şeyleri yapalım: Kahkaha atalım, hamileyken sokağa çıkalım, tiyatro da oynayalım, futbol topuna da kafaya çıkalım!

Kendi arpanı kendin üret!

Anadolu Efes, giderek kendini bir tarım şirketi olarak tanımlıyor ve tarım üreticisi oluyor. Biraya ne lazım: arpa, şerbetçi otu ve su! Bunların sürdürülebilir ve kaliteli olması için tohumlar ve çiftçiler üzerine odaklandılar.

12 yıldır arpa üzerine çalışan şirket, Anadolu’da Göbeklitepe’de bile arpa tohumu bulmuş! 15 çeşit maltlık arpayı tasarlıyor ve yüzde 25 daha az su ile daha yüksek verim verecek biçimde yetiştiriyor, anlaşmalı çiftçilerine veriyor ve en iyi sonucu almak için uydudan kontrol edilen toprak sensoru kullanıyorlar.

Gelecek Tarımda sloganıyla WWF-Türkiye ile birlikte “Akıllı Tarım Uygulamaları” nı hayata geçiren projenin amacı, tarıma teknolojiyi sokmak, genç çiftçilerin tarıma geri dönüşünü sağlamak ve akıllı tarım platformu. Bunların hepsi şahane fikirler ve proje müthiş.

Bir de büyütebilirlerse iyi olacak. Şimdilik Konya, Eskişehir, Adıyaman ve Kayseri’de 1550 dekarlık alanda 15 arpa, 5 şerbetçi otu çiftçisiyle 36 aylık bir deneme aşamasındalar. Garantiyi, verim artışını ve geliri gören çiftçilerin projeye dahil olmak isteyeceklerini düşünüyorum. Kolay gelsin, tarımın akıllısından vazgeçmeyelim!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder