Zeyno Gürses Pizza için özel bir adres
HABERİ PAYLAŞ

Pizza için özel bir adres

Olivia’, Duru adında iki yaşında güzel bir kızın göbek adı. ‘Nobel’, çocukluğumu geçirdiğim Çiftehavuzlar semtinde ezelden beri varlığını sürdüren bir kitapçı, sonra çikolatacı, düğün ve dernek organzisayonları yapan, hatta ucu Amerikan Konsolosluğu’na kadar uzanan bir anonim şirketi. Duru’nun babası Turgut ise hayatının neredeyse tümünü lezzetin derinliklerine adamış, idealler ile idealistliği buluşturmayı başarmış genç bir girişimci. Turgut, Olivia Duru’nun babası olmakla beraber, Nobel’in ikinci kuşak temsilcisi. ‘Olivia’s Pizzeria’nın’ hikayesi ise sıkı durun, şimdi başlıyor...

Haberin Devamı

Pizza için özel bir adres

Caffarel çikolataları ile başlayan gastronomi tutkusu Turgut’u bir süreliğine Amerika’ya göç ettirir. Washington DC’de bir gelateria (dondurmacı) ve pastane açar. Yıllar sonra Nobel AŞ’ye destek vermek üzere eşi ile birlikte İstanbul’a geri dönmeye karar verir. Eşinin Amerikan Konsolosluğu’ndaki görevi ve aniden ortaya çıkan ihtiyaç birleşince konsolosluk çalışanlarının karınları Nobel’in leziz yemekleriyle doymaya başlar. Oradaki işler tıkırında gitmeye başlayınca Turgut hayal gücünü zorlamaya başlar. Daha fazlasını farklılık yaratarak gerçekleştirmek istiyordur. Düşüncelerle geçen günlerden birinde yaz dönemini denizlere açılarak geçirmeye karar verir. Bu arayışla gazeteler içinde kaybolurken ansızın bir ilan görür. ‘Levent’te kiralık dükkan’ yazıyordur ilanda. Kafasında biriken tüm düşünceler bir anda bu dükkan üzerine yoğunlaşır ve 2 gün içinde kira kontratını imzalar. ‘Pizzeria’ açma kararı alır. Önceden yaptığı tüm araştırmalar ve yıllar içinde oluşturduğu birikim ona ‘iyi pizza nasıl olmalıdır’ konusunda tüm desteği verir. Uzun hikayenin kısası ‘Olivia’s Pizzeria’ böylelikle hayatımıza girer.

Pizza D.O.C. nedir?

1998 senesinde İtalyan hükümeti resmi olarak Napolitan pizzayı korunması gereken bir geleneksel yemek olarak kabul etti ve D.O.C (denominzione di origine controllata) statüsü verdi, böylelikle otantik Napolitan pizzayı üretmek için gerekli metod ve kanunen izin verilen malzemeler belirlendi. Bu pizza için belli başlı malzemelerin taze olarak kullanılmasına özen gösterilecek ve odun ateşinde pişirilecekti.

Haberin Devamı

Pizza için özel bir adres

Olivia’s Pizzeria’nın D.O.C. ile ilgisi nedir sorusuna gelecek olursak, ürettikleri pizzaların Napolitan pizza olduğunu iddia etmiyorlar. Öte yandan malzeme seçimi, odun ateşi ve hiç değişmeyen teknik anlamında belli misyonları olduğu kesin. İs kokan, ne kalın, ne çok ince çıtır bir pizza hamuru düşünün ve üzerinde yer alan malzemelerin özenle seçilerek satın alındığını, bir araya getirilirken miktar dengesinin son derece yeterli ve uyumlu olduğunu, görsel cazibenin ise pizzeria’nın ruhu ile paralel düşünüldüğünü hayal edin, işte o Olivia’s pizza!

Slowfood akımını Pizza ile bütünleştirebilen zihniyet...

Olivia’s Pizzeria’yı sadece duymuştum, merak ediyordum ama zamanın gelmesini bekliyordum. Derken çok değerli iki kişi ile buluştum. Gül ve İbrahim Canbulak. Safranbolu’da yaşayan ve kendilerini Safranbolu’ya adamış idealist bir çift. ‘Gülevi’ adında butik bir otel yürütüyorlar. Ama kendi başarılarının bölgenin başarısına endeksli olduğunun bilinci ile ‘Safranbolu safranının’ yeniden dirilmesine katkıda bulunmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Olivia’s ile ne ilgisi var diye sorabilirsiniz. Cevabım şöyle olur; sonuç elde etmek için yılmadan uğraşan iki ayrı girişimci ve slowfood!Turgut, Slowfood’un her yıl tekrarlanan ‘Terra Madre’ (toprak ana) günü toprağın nimetlerini kullanarak özel birkaç yemek hazırlar. Hazırladığı bu menüyü de slowfood.com sitesinde deklare eder. Bunu slowfood’un sitesinden takip eden Canbulak çifti soluğu Olivias’ta alırlar. Safranbolu’dan getirdikleri safranı Turgut’a vererek hem onun yemeğine, hem safrana, hem de Safranbolu’ya katkıda bulunurlar. Turgut da slowfood’un İstanbul conviviumlarından Fikir Sahibi Damaklar grubunu bu özel günü birlikte kutlamaya davet eder. Tam buğday unundan yapılmış pizza, gerçek domatesler, Olivia’s yapımı klasik soslar ve safranlı penne! Boşuna ‘birlikten kuvvet doğar’ dememişler.

Pizza için özel bir adres

Turgut, ekibine, ustalarına çok güveniyor ve onlarla birlikte büyümeye gayret ediyor. Gerektiğinde pizzaları alıp evlere servisi kendi başına yapıyor, gerektiğinde garsonluk, gerektiğinde aşçılık yapıyor. Karidesli fettucini ile personel yemeği yiyen ekip ise halinden pek memnun gözüküyor. Ben şahsen dört peynirli nefis pizzayı bir daha deneyeceğim günü iple çekiyorum, size de şiddetle tavsiye ederim. Olivia’s Pizzeria: 0212 284 57 2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder