Tuğçe Özcan Yazdan çıkan yorgun cilde, sonbahar bakımı
HABERİ PAYLAŞ

Yazdan çıkan yorgun cilde, sonbahar bakımı

Haberin Devamı

Yazın sıcaklarıyla, güneşiyle cildimiz de epey yoruldu. Özellikle güneşe karşı korumasız maruz kalan ciltler, lekelenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Canlı bronz tenler şimdi yavaş yavaş rengini kaybetmeye, donuk bir hale gelmeye başlıyor. Çünkü hayat kaynağı ışığın bu kez olumsuz etkileri ortaya çıkıyor. Solaryum cildi yıpratıyor, yaz sıcağında parlamaya karşı sürülen kalın pudralar gözenekleri tıkıyor. Peki yeniden taze bir cilde kavuşmak için, sonbaharda nasıl bir cilt bakımı yapmamız gerekiyor?

DERİNLEMESİNE TEMİZLİK ZAMANI
Yazdan çıkan cildiniz için şimdi derinlemesine temizlik zamanı. Çünkü bronzluğunuz azaldıkça, cilt yüzeyindeki siyah noktalar ve sivilceler daha görünür olacak. Bunları azaltmanın temel yolu, iyi bir temizlikten geçiyor. Bu cilt temizliğini profesyonel bir merkezde yaptırabilir ya da evde kendiniz uygulayabilirsiniz.
Eğer evde kendiniz yapmak istiyorsanız önce su buharı ile gözeneklerinizi yumuşatın. Açılmış gözeneklerinizi asla tırnak ile sıkmayın. İlle de sıkmanız gereken büyük siyah noktalar varsa mutlaka kağıt mendil kullanarak hassas bir şekilde, cilde zarar vermeden sıkın. Ardından yumuşak bir peeling ile üst deriyi ovalayarak cildi ölü tabakadan arındırın. Yumuşak kıllı yüz fırçaları da burada çok işinize yarayabilir. Temizliğin ardından gözeneklerinizi sıkılaştırmak için tonik kullanın ve mutlaka cildinizi nemlendirin. Bu uygulamayı haftada 2 kere tekrar edin.

CİLDİNİZ İÇİN İKİ HAFTALIK DİYET YAPIN
Uzmanlar, birçok diyet programının cildin güzelleşmesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Sağlıklı cilt, asit-baz dengesine gereksinim duyuyor. Her gün 3’e 1 oranındabaz-asit şeklinde beslenmenin; her gün su, bitkisel çay, kalsiyum tablet ve probiyotik destek alarak cildinizin yeniden canlanmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca cildiniz için somon balığı, fındık, yağsız süt ve avokado tüketmeyi ihmal etmeyin.

DOĞRU NEMLENDİRİN
Diyet dışında kozmetik ürünlerin ve uygulamaların desteğini de alarak yaz boyunca yıpranan cildinize etkili bakımlar yapabilirsiniz. Ancak burada doğru ürünü, doğru şekilde kullanmak önemli. Eğer çok yağlı bir cildiniz varsa, son günlerde popüler olan yüz bakım yağlarını her gün kullanmak, akneleri harekete geçirebilir. Ben bu yağları çok seviyorum ve haftada 2 kere kullanıyorum. Cildi nemli tutmak için bol su tüketmeli, akşamları rutin olarak yaptığınız temizliğin ardından cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız.

SİGARAYI BIRAKIN
Eğer sigara kullanıyorsanız bu sonbahar cildinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Sigara cildinizi yorar, yıpratır, yaşlandırır. Kırışık oluşumunu hızlandırır. Ciltteki sağlıklı pembe rengin, sarıya çalan bir ton almasına neden olur. Dudak kenarlarındaki ince kırışıklıkları arttırır. Sonbahar bakımınızın en önemli adımı olarak, bu kötü arkadaşla yollarınızı ayırabilirsiniz.

GÜNEŞ KORUYUCUYA DEVAM
Yazın güneşin etkisi oldukça yoğun, ancak sonbaharda da güneşin bizler için çok cömert davrandığı günler oluyor. Pastırma Yazı tabiri boşuna çıkmış değil. Bu yüzden güneş koruyucu kullanmayı bırakmayın. Her mevsim kullanmanız gereken bu ürün, özellikle yoğun temizlenmiş ve peeling görmüş ciltler hassas olacağı için korunmaya ihtiyaç duyar. Günlük nemlendiricinizi ve göz kreminizi ihmal etmeyin.

MATLAŞMAYA MEDİKAL ÇÖZÜMLER
Derinin en üst tabakasının işlevinin bozulması, nem kaybını artırıyor. Eğer yazın cildiniz fazlaca yıprandıysa, burada yapılacak en doğru şey medikal bir çözüm için güveneceğiniz bir hekimin kapısını çalmak.
Özellikle kendi kanınızın iyi hücrelerini ayrıştırarak, bu zengin kısmın cilt altına verildiği PRP işlemi, sonbaharda cildiniz için mükemmel bir destek olabilir. Bu trombosit desteğini kısa aralıklarla 3 kere tekrarladığınızda cildinizdeki matlaşma, cansızlık ve yorgun görüntü hafifleyecektir.

AKNESİ OLANLARA YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın sayısız faydasından biri de cilde verdiği destek. Düzenli yeşil çay tüketimi sivilceli ve akneli ciltlerin iyileşme sürecini hızlandırıyor. Ödem attığı için, şiş ve torbalı gözaltlarına iyi geliyor. Sabahları içtiğiniz yeşilçay poşetlerini buzlukta dondurup, erken uyandığınız sabahlarda gözaltlarınızda bekleterek şişliğin hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
MİNİK DAMARLARA ÇÖZÜM
Ciltteki minik damar çatlakları için özel lazer tedavileri var. Bu lekelerin lazerle giderilmesi mümkün. Son yıllarda geliştirilen lazer tedavileri, güvenli ve yüz güldüren sonuçlar veriyor. Minik damarlarınız için en uygun tedavi zamanı sonbahardır.
Aman önemli uyarı: Lazer tedavisini yaptırdığınız yer ve yapan kişinin yetkinliği çok önemli!

CİLDE VİTAMİN TAKVİYESİ
Özellikle cilde iyi gelen 3 önemli vitamin var. Bunlar A, E ve C vitamini. Sonbaharda bu vitaminlerin ağırlıkta olduğu bir beslenme programı yaparak cildinizin yenilenme sürecini hızlandırabilirsiniz. A vitamini en çok süt, yumurta sarısı, ıspanak ve şeftalide bulunur. E vitamini cilt için iyi bir nemlendirici ve koruyucudur. Tahıllarda, fındık ve bademde ve zeytinyağında bol miktarda mevcuttur. C vitamini ise kolajen üretimi harekete geçirir ve cildinize sıkı bir görünüm verir. En fazla C vitamini kuşburnu, maydanoz ve greyfurt ve çilekte vardır. Dilerseniz bu vitaminleri doğrudan mezoterapi ile direk cilt altına vermek de mümkün. Mezoterapi desteği, yazdan çıkan yorgun cildinizin yeniden ışıldamasına yardım eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder