Esra Karayel Yazdım, oldu
HABERİ PAYLAŞ

Yazdım, oldu

Haberin Devamı



Borsa İstanbul’da endeksin olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde kademeli olarak 75 bin seviyesini test etmesi muhtemel gözüküyor


GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsaların pek çoğu haftayı değer kayıpları ile kapatırken Borsa İstanbul’da endeks değer kazandı. Geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi 74 bin 500 seviyelerini test eden endeks gelen kâr satışları sonrası 74 bin 204 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Para girişi devam ediyor


Yurtdışında Çin ekonomik verileri izlendi. Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar, beklenen faiz artırımlarına ilişkin piyasa beklentilerini bir miktar azalttı. Döviz kurlarındaki geri çekilmeler de Borsa İstanbul’da endeksin yükselişinde etkili olan diğer faktörler arasında yer aldı. Para piyasalarında Amerika tarafında açıklanan ekonomik veriler, döviz piyasalarının seyrinde etkiliydi. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin ve Fed’in açıklamaları takip edildi. Faiz artırımının Mart’ta olmayacağı beklentisi ağırlık kazandı.

Dolar 2.89’u test etti


Geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi dolar/TL’de düşüş devam ederek destek seviyesini test etti. Amerika’da açıklanan işsizlik oranının 2008’den bu yana ilk kez yüzde 5’in altına inmesiyle yükselişe geçti ve 2.91’den kapattı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin kademeli olarak yukarı hareketine devam etmesi muhtemel gözüküyor. Bu hafta yurtiçinde sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi takip edilecek. Yurtdışında ise Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek diğer önemli konu başlıkları.

Yeni hedef 75 bin

Riski seven yatırımcılar için kısa vadede borsa cazip konumda bulunuyor. Olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde yeni hedef 75 bin seviyesinde bulunuyor. Eğer risk almak istemiyorsanız devlet tahvillerine yönelebilirsiniz. Para piyasalarında hem yurtiçi hem de yurtdışı ekonomik veriler yakında takip edilecek. Veri akışına bağlı olarak dolar/TL’de 2.98 desteği kırılırsa ilk destek 2.87 seviyesinde. Olası yukarı hareketlerde ise 2.92 seviyesi ilk direnç olarak gözüküyor.

Faizlerde seyir dalgalı

Faiz cephesinde de ekonomik veriler ve merkez bankaları açıklamaları etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.90-11.15 bandında hareket gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Karşılık ayırma baskısı


Soru: Bank Asya mali tablolarını açıklamış. Bu konuda analiz bilgilerini verir misiniz? Deniz SANCAK/İstanbul Cevap: Bank Asya üçüncü çeyreğe ilişkin mali tablolarını açıkladı. Buna göre yılın üçüncü çeyreğinde bankanın solo net zararı 111 milyon TL olarak gerçekleşti. İlk dokuz aylık dönemde net zarar 489 milyon TL oldu. Bankanın toplam aktifleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 daralarak 9.4 milyar TL gerçekleşti. Bankada kârlılıgı devam eden bilanço küçülmesi ve kredi kalitesine ilişkin karşılık ayırma baskılıyor. Bu çeyrekte kredi riskleri için toplamda 212 milyon TL ilave karşılık ayrılmış görünüyor. Kredi portföyünde devam eden küçülme ve takpiteki kredilerdeki artısla birlikte Bank Asya’nın takipteki krediler oranı yüzde 28.3 düzeyine yükseldi.

Beklentileri aştı

Soru: Tofaş Oto Fabrika’nın kârı nasıl geldi? Kerim ASLAN/İstanbul Cevap: Tofaş Oto Fabrika’nın son çeyrek kârı 258 milyon TL ile önceki çeyreğe göre yüzde 47.8 ve geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 44.3 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Karşılaştırılan dönemlerde satışlar sırasıyla yüzde 30.7 ve yüzde 31.4 artışla son çeyrekte 2 milyon 968 bin TL oldu.

Olumlu gelişmeler devam ediyor

Soru: Karsan’da ortaklık konusunda gelişmeler olmuş. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cemal DURUKAN/İStanbul Cevap: Karsan tarafından KAP’a yapılan açıklamada merkezi Helsinki/Finlandiya olan ve ulaşım çözümleri alanında faaliyet gösteren MaaS Finland Oy sirketinin 315 bin euro tutarındaki yeni hisse ihracına 200 bin euro tutarında nakden katılım sağlanarak söz konusu şirkete ortak olduğunu açıkladı. Ortaklık oranı diğer hissedarların katılımı sonucunda belli olacak. Şirketin sermayesinin hisse ihracı tamamlandığında açıklanacağı belirtildi. Bu ortak Karsan’ın ileriki dönemlerde toplu taşıma araç ihracatını destekleyebileceği potansiyeli taşıması nedeniyle olumlu gözüküyor.

Yapılanmasını tamamladı

Soru: Ford Otosan’ın bayi ağı konusunda gelişmeler olmuş. İçeriği nedir? Hakan TANER/İstanbul Cevap: Ford Otosan, global büyüme stratejisi doğrultusunda Ortadoğu ve Körfez Bölgesi’ndeki bayi ağı yapılanmasını tamamladı. Ford Trucks, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından, Umman, Katar ve Bahreyn’deki bayi açılışları ile Ortadoğu’daki yayılımını genişletti.

2016 hedefleri açıklandı


Soru: Gübre Fabrikaları hedeflerini açıkladı mı? Bilgi verir misiniz? Yusuf TEKİNALP/İstanbul Cevap: Gübre Fabrikaları üst düzey yetkililerinin açıklamasında şirketin 2016’da Türkiye faaliyetlerinde toplam satış hedefi 2 milyon ton olarak ifade edildi. Bununla birlikte 2016’da konsolide ciro beklentisi 4 milyon TL ve konsolide net kâr beklentisi ise 234 milyon TL olarak açıklandı.

Yolcu sayısı artıyor

Soru: Pegasus’ta yeni açıklanan veriler var mı? aa Cevap: Pegasus Hava Yolları’nın yolcu sayısı 2015 dördüncü çeyrekte 2014 dördüncü çeyreğe göre yüzde 17 artış kaydetti. Böylece 2015’te yolcu sayısındaki artış yüzde 13.2 olarak gerçekleşti. Yolcu sayısındakı artış çoğunlukla yurtiçi trafikten kaynaklanırken uluslararası yolcu trafiği yüzde 10 artış gösterdi. Yurtiçi yolcu sayısı ise yüzde 21 arttı. Şirketin Arz Edilen Koltuk Km’si (AKK) 2015 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.4 artış gösterdi. Uçakların doluluk oranı ise 20 baz puan daralarak yüzde 77.6 oldu.

Orta vadede yukarı gözüküyor

Soru: Doğan Holding hissem var. Son gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. Hissede teknik olarak orta vade için yön nedir? Mert GÜLER/İstanbul Cevap: Doğan Holding, Alman Commerz-Film GmbH’nin Doğan TV’deki satma opsiyonunu kullanması sonucu Doğan TV’nin yüzde 2.27’sine karşılık gelen 45 milyon hisseyi 55.2 milyon euro bedelle satın alarak sahiplik oranını yüzde 92.88’e yükseltti. Hissede orta vadede teknik olarak yön yukarı gözüküyor. Bununla birlikte endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Şirketlerle ilgili açıklamaları nereden takip edeyim? Akın YILMAZ/İstanbul Cevap: Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerle ilgili açıklamaları KAP’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder