Yaşam Kıyamet hesabı tartışılanlar azaba uğrar mı?

Kıyamet hesabı tartışılanlar azaba uğrar mı?

Paylaş
Kıyamet hesabı tartışılanlar azaba uğrar mı?

Tirmizi Ömer b. El Hattab(r.a) dan“Hesaba çekilmeden ve büyük sunuşa hazırlanmadan önce siz kendinizi hesaba çekin! Çünkü dünyada kendini hesaba çekenlerden azap hafifletilir.”

El Hafız Abdurrahman b. Mende rivayet etti: Kıyamet gününde Allah korkutmayan yüksek sesle seslenecektir: “Ey kullarım! Ben Allah’ım; benden başka ilah yoktur. Ben merhamet edenlerin en merhamet edeniyim, hükmedenlerin en (güzel) hükmedeniyim. Hesap görenlerin en süratli hesap göreniyim. Ey kullarım! Size bugün korku yoktur, üzülecek de değilsiniz! Haydi delillerinizi hazırlayın! Cevaplarınızı kolaylaştırın! Bugün siz sorulacak ve hesaba çekileceksiniz. Ey meleklerim haydi ne duruyorsunuz, siz de kullarımı ayak parmaklarının üzerine durup hesap vermeleri için saf saf yapın!”

KIYAMET GÜNÜ HESAP VERME

İbn i Ebi Atiyyenin rivayeti: Kıyamet gününde kişi getirilecek; amel defterinde dağlar gibi sevapları bulunacak. Ona Allah (c.c.) şöyle hitap edecek: “Falan falan gün desinler diye namaz kıldın! Falan falan gün oruç tuttun, oruç tuttu desinler diye. Falan falan gün sadaka verdin, sadaka verdi desinler diye. Benden başka hiçbir ilah yoktur.Hak (c.c.) amel defterinde bulunan bütün sevapları için mutlaka bir şey söyleyecek ve nihayet amel defterinde hiçbir şey kalmayınca onun iki meleği şöyle diyecek: “Demek ki Allah’tan başkası için amel ediyordun öyle mi?” Enes b. Malik (r.a.)’dan: “Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kıyamet gününde mühürlenmiş sahifeler (amel defteri) getirilir, Allah (c.c.)’ın huzuruna konur. Allah (c.c.) şöyle buyurur: “Bunu bırakın, şunu alın!” Melekler derler ki: “İzzetin hakkı için biz hepsini iyi gördük.” Allah (c.c.) en iyi bilendir; şöyle buyuracak. “İşte bunu bırakın dediklerim benden başkası için yapılan amellerdir. Ben ancak benim rızam için yapılan amelleri kabul ederim.”

AMEL DEFTERİNİN SAĞDAN VEYA SOLDAN VERiLMESİ

Hz. Aişe anlatıyor: “Ateşi hatırlayıp ağladım, Resulullah aleyhisselatu vesselam: “Niye ağlıyorsun?” diye sordu. “Cehennemi hatırladım da onun için ağladım! Siz kıyamet günü ailenizi hatırlayacak mısınız?” dedim. “Üç yerde ki bunu geçinceye kadar...” Ebu Davud, Sünen 28, (4755).

Tirmizi rivayet ediyor: “Kıyamet günü adaletle hükmeden kadı getirilecek, öyle bir hesaba çekilecek ki ‘Keşke iki kişi arasında bir kere dahi hükmetmeseydim’ diyecek.” Yine Tirmizi rivayet ediyor: “Kıyamet gününde insanlar üç kere arz edilecekler. Ama ikisi mücadele ve özür beyan etmelerden ibaret olacak, işte o zaman defterler ellerde uçuşacak. Kimi sağından kimi solundan alacak, işte ikinci sunuş budur. Yahya İbn i Said anlatıyor: “Bana ulaştığına göre, (kıyamet günü) kulun ilk bakılacak ameli namazdır. Eğer namazı kabul edilirse geri kalan amellerine bakılır. Eğer namazı kabul edilmezse diğer amellerinin hiçbirine bakılmaz.” Muvatta, Kasru’s Salat 89, (1, 173).

KIYAMET GÜNÜNDE AMEL DEFTERLERiNiN RÜZGARDA UÇUŞMASI

Hz. Ebu Hureyre anlatıyor: “Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: “Kimin üzerinde kardeşine karşı ırz veya başka bir şey sebebiyle hak varsa dinar ve dirhemin bulunmadığı (kıyamet ve hesaplaşmanın olacağı) gün gelmezden önce daha buradayken helalleşsin. Aksi takdirde o gün, Salih bir ameli varsa o zulmü nispetinde kendinden alınır. Eğer hasenatı yoksa arkadaşının günahından alınır, kendisine yüklenir.” Buhari, Mezalim 10, Rikak 48, Tirmizi, Kıyamet 2, (2421). Ebu Ca’fer el Ukalı şöyle rivayet etti: Onların yeri arşın altındadır. Mahşer günü olduğunda Allah bir rüzgar estirir, onları sağa sola uçurur. İçinde şöyle yazılıdır: “Oku kitabını! Bugün hesap sorucu olarak sana nefsin yeter” denilecektir. (İsra Suresi 14)

Ebu Davud’un rivayeti: Aişe (r.a.) şöyle dedi: “Kıyamet gününde ailenizi hatırlayacak mısınız?” Şöyle buyurdu: 1) Mizan başında (yani günahla sevap tartılırken) mizanı ağır mı, yoksa hafif mi gelecek, bunu düşünür. 2) Amel defterleri uçuşurken amel defterinin sağına mı yoksa soluna mı yoksa arkasına mı düşeceğini düşünür ve bunu bekler. 3) Önünde kurulan Sırat köprüsünün yanında o köprüyü geçinceye dek kimseyi hatırlamaz.”

KUR’AN-I KERiM’iN SIRLARI

Çocuğun cinsiyetini haber veriyor olabilir

Necm Suresi 45 ve 46’ncı ayetlerde erkek, dişi ve sperme işaret ediliyor. Gerçekten de çocuğun erkek mi kız mı olacağını 45 ve 46’ncı kromozomlar olan x ve y kromozomları belirler. Dolayısıyla ayet numaraları olan 45 ve 46 erkek ve dişiliği belirleyen kromozom numaralarına işaret ediyor olabilir. Eskiden kromozom sırası bilinmiyordu. Çünkü bunlar hücrenin içinde mikroskopla görünürler. Kur’an cinsiyet kromozomlarına 1400 yıl önceden ışık tutuyor olabilir.

Yeniden diriliş mucizesi

İnsanların en merak ettiği konulardan biri yeniden diriliş. Peygamberin bir hadisinde kıyamette insanların kuyruksokumu kemiğinden dirileceği belirtiliyor. O zamanlar da insanlar “Acaba insanlar nasıl mezardan dirilecek?” diye bunu sorguluyor. Halbuki Kur’an buna bazı ayetlerde cevap veriyor. (Nemn Suresi 67, Munimun Suresi, İsra Suresi 51, 97, 98 ve Kaf Suresi 4’üncü ayet.) Bu ayetlere ölüm, topraktan diriliş ve çıkarılış kelimelerine işaret ediliyor. Ve ayetlere baktığınızda DNA harfleri gizli bir şekilde geçiyor. Bugün biliyoruz ki bizimle ilgili tüm bilgiler DNA dediğimiz yapıda kayıtlı. DNA ise bizim geride bıraktığımız toprakta çürümüş bir kemikte bile var. Ve ölmüş birinin DNA’sını binlerce yıl sonra bile incelemek, DNA’lar sayesinde tıpa tıp bir kopyamızın çıkarılması mümkün. Tabii bu bir yorum. Allahu Teala’nın yeniden diriliş için DNA’ya ihtiyacı yok. Ama bugünkü sistemde bile bu mümkün. Bir de bu ayetlerde ‘atalar’ kelimesi geçiyor. DNA da anne, baba yani atalardan geçer.

VENÜS VE MARS’IN DÖNÜŞ SÜRELERi

Sıralama bakımından dünyaya en yakın olan bu iki gezegenin isimlerine ve kendi çevrelerindeki dönüş sürelerine modern astronomiden yüzyıllar önce Kur’an işaret ediyordu. Halbuki bu gezegenlerin kendi çevrelerindeki dönüş süreleri astronomlar tarafından Kur’an’dan yüzyıllar sonra keşfedildi. Mars ve Venüs isimlerinin Kur’an’da gizli bir şekilde yer alması da mucize niteliğindedir. Çünkü Mars ve Venüs isimleri bugün modern astronomide kullanılan genel isimlerdir. Halbuki Arapça’da Merih ve Zuhra olarak geçiyordu. Aynı şekilde Kur’an’ın indirildiği dönemde de farklı toplumlar bu gezegenler için farklı isimler kullanıyordu. Venüs kelimesini oluşturan harfler Kuran’da ilk olarak Enfal Suresi’nin 72’nci ayetinde yan yana geliyor. Bir sonraki Venüs harfleri ise Hud suresinin 3’üncü ayetinde yan yanageliyor. (Arapça’da Vav-Elif-Nun-Elif-Sin.)

Bu iki yerin arasında toplam 243 ayet geçiyor. Aynen burada olduğu gibi uzayda Venüs’ün kendi çevresindeki dolanım süresi de tam 243 gün sürer. Yani 243 gün bitince dönüşünü tekrarlar. Kuran da 243 ayet geçince Venüs kelimesini oluşturan harfler tekrarlanıyor. Aynı bulgu Mars için de geçerli. Mars kelimesini oluşturan harfler Kuran’da ilk olarak Müminun suresinin 44’üncü ayetinde yan yana geliyor. Bir sonraki Mars harfleri ise yine Müminun suresinin 45’inci ayetinde yan yana geliyor. (Arapça’da Mim-Elif-Ra-Sin.) Yani hemen 1 ayet sonra tekrar geçiyor. Aynı şekilde Mars’ın kendi çevresindeki dolanım süresi de sadece 1 gün sürer. Mars 1 günden sonra dönüşünü tekrarlar aynen Kuran’da 1 ayet sonra tekrarlandığı gibi..

YARIN: BOYNUMUZA SARILACAK OLAN AMEL DEFTERi

3

Haberin Devamı