Sağlık Yazın gazlı içeceklere dikkat

Yazın gazlı içeceklere dikkat

Paylaş
Yazın gazlı içeceklere dikkat

Avrupa ülkelerinde tüketimi azaltılmaya çalışılan gazlı içeceklerin Türkiye'de tüketiminin artırılmasının toplum sağlığı açısından önemli risk oluşturduğu bildirildi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, aşırı kiloya karşı çeşitli kampanyalara destek veren ve bilgilendirme çalışmaları yürüten devletin, gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılmasına yönelik yeterli özeni göstermediğini savundu.

Özellikle alkolsüz içecekler tebliğinde tüketicinin eksik bilgilendirilmesinin söz konusu olduğunu iddia eden Kaya, "Etiket bir malın kimliğidir, içinde ne barındırdığını özellikle tüketici sağlığıyla ilgili içinde ne kullanıldığını anlatır. Gazlı içeceklerde tatlandırıcılar, alkol kullanılabiliyor.

Ancak, bu konuda şişelerin üzerinde yazılar bulmak neredeyse imkansız. Promosyonlar büyük büyük yazılıyor, içeriği ise 4 punto, karınca yazısı gibi oluyor" dedi.

ŞEKER HASTALARI İÇİN BÜYÜK RİSK


Kaya, gazlı içeceklerin özellikle şeker hastaları için ciddi riskler oluşturduğunu, ancak, tüketicinin bu konuda da yeterince uyarılmadığını vurguladı.

Promosyonlarla gençlerin gazlı içecek tüketimine yönlendirildiğini, şişe boylarının da büyütülerek aile içinde daha fazla kişiye ulaşılmaya çalışıldığını anlatan Kaya, şöyle devam etti: "Gazlı içecekler de üreticiler ciddi şekilde kandırılıyor.

Ama kimse bunun farkında değil. Bir yandan sağlık, obizeteyle mücadele diyoruz, diğer taraftan bu tür ürünlerin tüketimini teşvik edilmesine sesimizi çıkarmıyoruz. İnsanlarımız maalesef küçük promosyonlardan yararlanmak için gazlı içecek tüketimini artırıyor. Tüketici ne içtiğinin bile tam bilincinde değil.

Portakal resmini görüyor, sanıyor ki içinde sıkma portakal var. Avrupa’da ölçekler sınırlandırıldı ama bizim ülkemde bu yönde bir standart yok. Avrupa ülkelerinde 1 litrenin üzerindeki gazlı içecek şişeleri yasaklanırken biz de 3 litrelik şişelerde satış yapılıyor."

Kaya, alternatif içecekler konusunda da devletin gerekli teşvikleri sunması gerektiğini, bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapmasının doğru olacağını belirtti.

GAZLI İÇECEKLER EKSTRA KALORİ SAĞLIYOR


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert de, yaz aylarında tüketimi ciddi oranda artan gazlı içeceklerin özünde, şeker, su ve asit bulunduğunu, bunu "boş ve gereksiz kalori" şeklinde tanımladıklarını vurguladı.

Yazın aşırı sıcaklarda yoğun terleme nedeniyle su ihtiyacının arttığına dikkati çeken Sert, "İnsanlar susuzluğunu gidermek için gazlı içecekleri kullanıyor.

Yazın ve ramazan ayında tüketimi 2 katına çıkan gazlı içecekler sadece susuzluğu gidermiyor, ekstradan kalori alımına neden oluyor. Yaz aylarında artan gazlı içecek çılgınlığına ’dur’ denilmesi gerekir" diye konuştu.

TATLANDIRICI TEHLİKESİ

Sert, çoğu gazlı içecek ürününde şeker yerine früktoz kullanıldığını, bunun da aşırı tüketimine neden olacağını belirterek, şöyle devam etti: "Früktozun çay şekerinden çok daha fazla şişmanlatıcı özelliği olduğu biliniyor.

Çay şekerinden daha fazla tatlılık verdiği ve daha ucuz olduğu için früktoz üreticiler tarafından tercih ediliyor. Tatlandırıcı maddelerin şişmanlığa ve pankreas kanserine sebep olduğu son yıllardaki bilimsel çalışmalarda ortaya konuldu.

Sadece susuzluk gidermek amacıyla böyle bir ürün tüketmek son derece yanlış. Onun yerine daha çok mineralli su yani maden suyu tercih edilmeli. Terlediğimizde sadece su kaybetmiyoruz, mineral kaybediyoruz. Bu nedenle mineralli su tüketilmeli."

"AYRAN İÇİN"

Gazlı içeceklere alternatif ürünler arasında ayranın ön plana çıkartılması gerektiğini belirten Sert, "Özellikle ayran, inanılmaz güzel ve Türklere özgü bir ürün.

Avrupa ülkelerinde yoğurdun her çeşidi kullanmaya çalışılırken, biz yoğurt ve ayran tabirlerini dünyaya yaymış bir ülke olarak yeterince kullanamıyoruz. Ayranda, daha fazla besin maddesi, daha az kalori bulunuyor" dedi.

Haberin Devamı