Beden Sağlığı Yazın kalbiniz daha çok sıkışabilir!

Yazın kalbiniz daha çok sıkışabilir!

Paylaş
Yazın kalbiniz daha çok sıkışabilir!

Sıcak hava, özellikle kalp hastaları açısından risk oluşturuyor. Yaz aylarında pek çok kişi, havanın kendisini bunalttığından ve göğüs kafesine baskı yaptığından şikayet ediyor

Sıcak havanın özellikle kalp üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Uz. Dr. Dilay Karakozak, sıcaklarda hipertansiyon ve kalp hastalığı olanların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dr. Karakozak, “Mevsim geçişleri, sağlıklı oldukları kabul edilen bireylerde dahi birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Uzun süren ve kondisyon olarak güçsüz kalınan kış aylarından sonra yaz mevsimine geçişte kalp yetersizliği, kapak hastalığı, hipertansiyonu ve kalp damarlarında hastalıkları olanların çok dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.

HUZURLU YAŞAM YÜKSEK MORAL KRİZ RİSKİNİ AZALTIR

Kalp hastaları için yaşam tarzlarına dikkat ettikleri takdirde yaz aylarının kış aylarına göre daha az riskli olduğunu vurgulayan Dr. Karakozak, sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: “Yaz mevsiminin getirdiği yüksek moral, kalp hastaları için açık alanda gerilimden uzak yaşamaları avantaj sağlamaktadır. Kış aylarının soğuk havalarında yaşanan, damarlarda spazm gelişme riski ortadan kalkmaktadır. Ancak yazın getirdiği bu rahatlık, beraberinde birçok riski de getirmektedir.

Haberin Devamı

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ KULLANANLAR YETERLİ SIVI ALMALI

Sıcaklarla birlikte havada nem oranı da artmaktadır. Bu da su ve minerallerin kaybına yol açmaktadır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar, buna çok dikkat etmeli ve yaz başlangıcında doktoru ile görüşerek bu ilaçların dozunu ayarlamalıdır. Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı, kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya neden olmaktadır. Sıcak ortamda, kendini soğutmak amacıyla kan, cilde hücum etmektedir. Kalbin aşırı çalışması; istenmeyen kalp krizi, ritim bozuklukları ve ani hastaneye yatmayı gerektirecek kalp yetersizliğine yol açabilmektedir.

SU İHTİYACI MUTLAKA DENGELENMELİ

Yaz meyve ve sebzelerinden doğru yaralanmak gerekmektedir. Bunlar bol su ve mineral hatta antioksidanlar içerdiklerinden kalp hastaları içinde çok yararlıdır. Sağlıklı bireyler içinde geçerli olan bol su içimi kalp hastaları içinde geçerlidir. Günde 2-2,5 lt sıvı tüketilmelidir.

SERİN SAATLERDE YAPILAN EGZERSİZ KALP SAĞLIĞINI KORUR

Egzersiz, kalp hastaları için önerilen başlıca tedavi unsurlarından birisidir. Önerilen egzersizlerin başında gelen yürüyüş için elverişli zaman sıcak yaz aylarında serin saatlerde olmalıdır. Bu da sabah serin saatler veya güneşin etkisinin azaldığı akşamüstü saatleridir. Aşırı efordan, özellikle sıcak saatlerde kaçınılması gerekmektedir. Her bireyin egzersiz kapasitesi ve hastalığı farklı derecelerde olduğundan egzersizin ölçüsü, doktor ve hasta görüşmesi sonrasında belirlenmelidir.”

Haberin Devamı