Ekrem Sarısu Yazlık olarak kullanılan daireler için Emlak Vergisi ödemek gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Yazlık olarak kullanılan daireler için Emlak Vergisi ödemek gerekiyor

Soru: Evliyim. Çalışmadığım için hiçbir gelirim yok. Anamur’da tapusu bana ait 80 metrekare büyüklüğünde bir dairem var. Eşim emekli ve Kıbrıs Gazisi. Onun da İzmit’te bir dairesi var. Biz zaman zaman Anamur ve İzmit’te oturuyoruz. Emlak Vergisi muafiyeti için 2 yıl önce Anamur Belediyesi’ne bir dilekçe yazmıştım. Gelen cevapta Anamur’da devamlı oturmadığımızdan, Emlak Vergisi ödememiz gerektiği belirtildi. Bu doğru mu? Emlak Vergisi ödemek için ne yapmalıyım? Sümer İREÇ Cevap: Hiçbir geliri olmayanların, emekli aylığından başka geliri olmayanların, gazilerin, şehitlerin dul ile yetimlerinin ve engellilerden Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olanların Emlak Vergisi oranı, Bakanlar Kurulu’nca ‘Sıfıra’ indirildiğinden söz konusu kişiler Emlak Vergisi ödemiyorlar. Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’nci maddesi hükmüne göre, muayyen zamanlarda, dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanılamıyor. İzmit’te ikamet ediyor ve Anamur’daki dairenizi yılın muayyen zamanlarında dinlenme amacıyla (yazlık gibi) kullanıyorsanız Emlak Vergisi ödemeniz gerekiyor. Ancak, ikametiniz Anamur’da ve dairenizi muayyen zamanlarda dinlenmek için değil, sürekli ikamet maksadıyla kullanıyorsanız Emlak Vergisi ödememeniz gerekiyor. İkametgâhınız Anamur’da ise belediyeye tekrar başvurun ve dairenizi sürekli ikamet için kullandığınızı, yılın muayyen zamanlarında dinlenmek maksadıyla kullanmadığınızı belirtin, yazacağınız dilekçeye Anamur’da ikamet ettiğinize ilişkin belgeyi ekleyin. Talebiniz reddedilirse, vergi mahkemesine dava açıp, hakkınızı yargı yoluyla almaya gayret edin.

Haberin Devamı

Yeni yasa emekli olacağınız yaşı değiştirmiyor

Soru: 10 Haziran 1966 doğumlu bir kadınım. 1 Mart 1987 SSK girişliyim. Bugüne kadar isteğe bağlı da olmak üzere 4905 günlük prim yatırdım. Halen yatırmaya devam etmekteyim. Yaştan, yeni çıkan kanundan etkileniyor muyum? Daha ne kadar prim yatırmam gerekiyor? Mutlu KILIÇ Cevap: Yeni yasa emekli olacağınız yaş haddini değiştirmiyor. Yeni yasa sadece, 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlıya ödediğiniz primleri Bağ-Kur’a sayıyor. Ancak, emekli olacağınız tarihe kadar isteğe bağlıya 1260 günden az prim ödeyeceğinizden, sizi olumsuz etkilemiyor. Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 245 gün daha prim ödeyerek, 4905 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Askerliğinizin bir yılını borçlanıp emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Nisan 1963 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Temmuz 1980 olup, prim ödemem 60 gündür. Bağ-Kur giriş tarihim 12 Ocak 1985. Bağ-Kur’a 25 yıl 6 ay 6 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? 18 ay askerlik yaptım. Yüksek basamaktan ödersem emekli maaşıma etki eder mi? E. Mustafa ÇİNER Cevap: Emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 48 yaşınızı dolduracağınız 25 Nisan 2011’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizin bir yılını borçlanmanız halinde, emekli olacağınız yaş 47’ye düşer ve istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Basamak sistemi kalktı. Prime esas kazancın alt sınırı (760.50 TL) ile üst sınırı (4943.25 TL) arasında belirleyeceğiniz kazanç tutarı üstünden borçlanma yapabilirsiniz. Bir yıl askerlik borçlanmasında seçeceğiniz kazanç ile emekli aylığınızı artıramazsınız.

Haberin Devamı

20 yıl primle 58, 15 yılla 60 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 4 Şubat 1969 doğumlu bir kadınım. 30 Ağustos 2001’de Bağ-Kur’lu oldum. Yaş haddinden ne zaman emekli olabilirim? 20 yıl Bağ-Kur’a prim ödersem kaç yaşında ve hangi tarihte emekli olabilirim? Emine DEMİRCiOĞLU Cevap: Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için, 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 30 Ağustos 2016’ya kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 4 Şubat 2029’da emekli olabilirsiniz. 7200 gün (20 tam yıl) prim ödemeniz halinde de, 58 yaşınızı dolduracağınız 4 Şubat 2027’de emekli olabilirsiniz.

İcra mahkemesine haczedilemezlik şikayetinde bulunun

Soru: Kredi kartından dolayı icraya düşen banka borcumun tamamını, aracı kurum ile anlaşarak Eylül 2009’da ödedim ve ‘Borcu yoktur’ yazısı aldım. Ancak aracı kurum icra dairesine yazı gönderdiğini söylemesine rağmen, halen yazı gitmediği için Emekli Sandığı’nda borçlu olduğum görülüyor. Aracı kurumla defalarca görüşmeme rağmen bir sonuç alamadım. Bu konuda ne yapmamı tavsiye edersiniz? Ayrıca bu durumu Haczedilemezlik Şikâyet Dilekçesi ile kapatabilir miyim? Bu dilekçeyi icra dairesinin bulunduğu İstanbul’dakine mi yoksa kendi bulunduğum İzmir’deki icra mahkemesine mi göndermem gerekiyor. Elinizde örnek dilekçe var mı? Ali Fuat DARICI/İZMİR Cevap: Sorunuzdan memur emeklisi olduğunuzu anlıyoruz. Emeklinin izni olmadığı sürece emekli aylıklarına, prim borçları ve nafaka borcu dışındaki borçlar için haciz konamaz. Bırakın borcunuzu ödediğiniz halde haciz konulmasını, izniniz olmadığı sürece borcunuzu ödemeseniz de emekli aylığınıza haciz konamaz. İşlerin hızlanması için aylığınıza haciz konulan yerdeki icra mahkemesine haczedilemezlik şikayetinde bulunarak aylığınızdaki haczi kaldırtabilirsiniz.

50 ve daha büyük, 18 ve daha küçük yaştakilere 20 günden az izin verilemez

Soru: 3 yıldan beri bir şirkette çalışmaktayım. Şirket 14 gün yıllık ücretli izin kullandırıyor. Akrabam olan bir muhasebeci ise, 50 yaşından büyük olanların izin süresinin 20 günden aşağı olamayacağını söylüyor. Bu doğru mu? İzin süresinin yaşla ilgisi var mı? Varsa 52 yaşındayım, kaç gün izin kullanmam gerekir? Duran TAŞDEMİR Cevap: Muhasebeci arkadaşınızı verdiği bilgi doğru. 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha büyük yaştaki çalışanlara 20 günden az yıllık ücretli izin verilemez. 52 yaşında olduğunuzdan 20 gün ücretli izin kullanmanız gerekir. İşvereninize 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53’üncü maddesinin 5’inci fıkrasını hatırlattığınızda 20 gün izin verecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder