Dr. Cihan Avaroğlu Yedikleri beyinlerine gidiyor
HABERİ PAYLAŞ

Yedikleri beyinlerine gidiyor

Haberin Devamı

Yediğimiz her lokma beynimizi tüketen veya besleyen bir seçenektir. Konu çocuk olunca daha da dikkatli olmak gerekiyor. Yanlış besinler zihinsel olarak endişeli ve depresif hissettirirken, doğru besinler pozitif ve üretken olmayı sağlıyor. Çocukluktan başlayan doğru beslenme, beyni zihinsel bozukluklara ve gelecek yıllardaki dejeneratif hastalıklara karşı korur.

MUTLU EDEN 7 BESİN

YAĞLI BALIK: Omega-3 içerir. Serotonin, dopamin gibi sinir sisteminde iletişimi sağlayan kimyasalların oluşması için gerekli olağanüstü bir proteindir. Çinko ve B12 vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Beyin hücrelerinin kalitesi balıktaki sağlıklı yağların kullanımına bağlıdır.

YUMURTA: Mutluluk molekülü serotoninin yapı taşı triptofan bakımından zengindir. Hafıza ve öğrenmede önemli rol oynayan kolin, yumurtadan sağlanır. Kolin ayrıca beynin kan akışını artırır, beynin ana yakıt kaynağı olan kan şekeri kullanım yeteneğini arttırır. Kolesterol yönünden kötü bir ünü olsa da, haftada altı yumurtaya kadar tüketilebilir.

FERMENTE BESİNLER: Bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler beynimiz üzerinde güçlü etkiye sahiptir. Bu yüzden bağırsaklar ikinci beyin olarak adlandırılır. Çünkü sinir sisteminde iletişimi sağlayan 30’dan fazla kimyasal üretirler. Yoğurt, kefir, turşu gibi fermente besinler bağırsak bakterilerinin sağlıklı bir dengede kalmasını sağlar.

ZEYTİNYAĞI: Tekli doymamış yağları içerir. Kalp ve beyin sağlığı için önemlidir. Güçlü bir antioksidandır.

ORMAN MEYVELERİ: Yaban mersini, ahududu, çilek ve böğürtlen beyin hücrelerini hasardan koruyan antioksidanlar olan flavonoidlerden yana zengindir. Flavonoidler hafıza, öğrenme ve karar verme gibi sayısız bilişsel becerileri geliştirir. Haftada 3-4 porsiyon yeterlidir.

AVOKADO: Zeytinyağında bulunan doymamış yağları içerir. Hafıza ve öğrenmeye katkı sağlar. Beynin ihtiyaç duyduğu C, E, K ve B vitaminlerinin kaynağıdır.

CEVİZ: Bitkisel Omega-3 kaynağıdır. Bilişsel sağlığın iyileştirilmesine katkı sağlar.

UNUTMAYIN!

Mutlu bir sindirim sistemi, sağlıklı bir beynin, sağlıklı beyin ise mutlu ve üretken yaşamın anahtarıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder