Nora Romi Yemek konusunda nelerden vazgeçebilirsiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Yemek konusunda nelerden vazgeçebilirsiniz?

Haberin Devamı

Gerçi Ramazan dönemindeyiz ve yemek konuşmak için uygun bir zaman değil. Ama benim de amacım iştahınızı açmak değil, bilgi aktarmak...

Yemek konusunda nelerden vazgeçebilirsiniz? Allah Korusun, sağlıkla ilgili gelen bir yasaklamadan bahsetmiyorum. Ama kendi kendinize bir irade testi yapmaya karar verseniz, ya da metabolizmanız için daha iyi olacağına inansanız bu ne olurdu?

Kırmızı et, tavuk, süt ve tabii grubun lideri şeker! İlk akla gelenler bunlar....

Pek çok insan ara ara hayatından bunları çıkarması gerektiğine inanıyor nedense... Ben bize bahşedilen yiyeceklerin belli oranda ve belli sıklıkta yenmesi gerektiğine inanan biri olarak ara ara hayatıma renk katmak için değişiklikler yaparım.

Bir keresinde 4 ay meyve dahil şeker tüketmemiştim.

Ama tek hayatımdan çıkartmayı istemeyeceğim şeyin peynir olduğunun da farkındayım. Çünkü peynir benim için ekmeğin yanında yenen değil, ekmeğin yerine yiyebileceğim bir gıda.

Geçen hafta Ekici peynirlerinin 60. Yılı olması sebebiyle hazırlanacak “Lezzet Hikayeleri” kitabı çalışmaları için ben de onlarla birlikteydim. Şöyle ki... Ülkemizin yemek konusundaki çeşitliliği malum. Hele bazı şehirler önden bile gidiyor. Ama yemekleriyle bilinmeyen şehirlerimizin bile kendine özgü tatları, tarifleri, gelenekleşmiş yemekleri var. İşte ekici ekibi de 7 bölgemiz ve Kıbrıs’dan birer şehir seçerek oradaki lezzetlerden, yemek kültüründen bahsedeceği, bazı yemeklerin hikayelerini deşeceği, sadece bir tarif kitabı değil kültürel birikimin arşivlendiği Ekici Lezzet Yolculuğu Tarifler Kitabı adlı bir kitap yapmaya karar verdi.

Böylece kurulan ekiplerle şehirler gezilmeye başlandı. Başta şef Eyüp Kemal Sevinç eşliğinde ekipler gün boyu hem peynirli lezzetleri tadıp hem de şehrin dokusunu ve hikayesini hissedebileceğimiz duraklara uğramaya başladılar. Tabi o yere özgü bir yemeği de pişirdikleri bir workshop da oluyor. Özel yemekler videoya çekiliyor ve toplamda 30 tarif oluşturulacak.
Yemek konusunda nelerden vazgeçebilirsiniz
Benim şansıma Kıbrıs düştü. Doğrusun isterseniz ben Kıbrıs’ın yemek konusunda bu kadar zengin olduğunu bilmezdim. Şimdi size uzun uzun yediklerimi yazmayacağım tabii ki ama şeftali kebabı ve bitta nedir en azından onları öğrendim, ki sizlerle paylaşmak da isterim.

Bitta, (size de çağrıştıracağı gibi pita) buraya özgü içine baharat, zeytin, ceviz, kuru üzüm, peynir hatta başka ne isterseniz katabileceğiniz ekmek türü. İsterseniz de hepsini bir atın.

Şeftali kebabına gelince... Olayın şeftaliyle hiç bir alakası yok! Kıbrıs'a özgü bu yemek koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma haline getirilip şişte veya ızgarada pişirilmesiyle yapılan kebap çeşidi.

Doğrusunu isterseniz bunu niye sizlerle paylaşmak istedim, çünkü hala bazı değerlerin kitap olarak çocuklarımıza aktarılması gerektiğine inananlardanım. Evinde kütüphanesi eksilmeyecek biriyim ve oğluma o kütüphaneyi teslim edeceğim. Bu kitap da yayına çıkınca ücretsiz olarak dağıtılacak. Sizler de kütüphanenize koymak isteyebilirsiniz...


Sıradaki haber yükleniyor...
holder