Cumartesi Postası Yemekten sonra diş fırçalamak çürük nedeni

Yemekten sonra diş fırçalamak çürük nedeni

Paylaş
Yemekten sonra diş fırçalamak çürük nedeni

Çocukluğumuzdan beri yemekten sonra diş fırçalamanın en doğrusu olduğunu öğrenmişizdir. Yoksa dişlerimizin çürüyeceğine inanırız

Çoğumuz bu alışkanlıkla yemekten kalkınca dişlerimizi fırçalamaya koşarız. Şimdi sıkı durun: Bu, doğru bildiğimiz bir yanlış. Yemekten hemen sonra diş fırçalamak, çürüğe neden oluyormuş.

Dentaluna Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Arzu Yalnız Zorgun şu bilgileri verdi: “Dişlerin yemekten en az yarım saat sonra fırçalanması gerekir. Çünkü yemekte dişlere yapışan artıklar kısa süre içinde aside döner. Yemekten hemen sonra diş fırçalamak ise o asidin ağız içinde yayılmasına neden olur.

Asit, diş minesinin kalitesini düşürür, dayanıklılığını azaltır. Böylece dişler daha kolay çürür. Dişinizi yemekten hemen sonra değil, gece yatmadan önce fırçalayın. Hem de mutlaka.

Çünkü uyku sırasında ağızda asit oranı fazlalaştığı için geceleri çürük riski de artar. Dişleri çürüklerden korumak için sadece bu kadarını bilmek yetmiyor. Fırçalamanın kurallarından da haberdar olmak gerekiyor.

Fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalı.

Dişlerin iç yüzeyi, özellikle ön bölgeler dar olduğu için fırça dik tutularak temizlik işlemi yapılmalı.

Bakteri plağının ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzü, arka dişler ve dil de çok iyi fırçalanmalı. Ve koruma yöntemleri

Elma, armut gibi sert meyveleri ısırarak yerseniz dişlerin arasındaki artıklar temizlenir.

Ara öğünleri şekersiz gıdalardan seçin.

Kurutulmuş meyvelerin şeker miktarı daha fazladır ve dişe yapışabilir. Ara öğünde meyve yenirse arkasından peynir gibi alkali bir besin tüketmek gerek.

Asitli içecekleri yemekle birlikte için, yalnız içilmesi çürüklere neden olabilir. Bu etkiyi, asitli içeceklerin hemen ardından su içerek azaltabilirsiniz.

26.02.2011 tarihli Posta Gazetesi'nden alınmıştır

Haberin Devamı