Dünya Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na hava saldırısı

Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na hava saldırısı

Paylaş
Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na hava saldırısı

Yemen'in Aden kentindeki geçici cumhurbaşkanlığı sarayına Şii isyancı Husi'ler hava saldırısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin kaçtığı belirtilirken, Husiler, 'Amerikan kuklası' dedikleri Cumhurbaşkanı Hadi'yi yakalayacak kişilerin de ödüllendirileceğini söyledi

Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçiren Husiler Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin kaçtığı körfez şehri Aden'e doğru ilerledi ve Hadi'nin ikamet ettiği geçici cumhurbaşkanlığı sarayına saldırı düzenledi.

Haberin Devamı



Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki El-Anad hava üssünü de ele geçiren Husi milislerinin şehre saldırı hazırlığında olduğu bilgileri gelirken, Associated Press haber ajansı Cumhurbaşkanı Hadi'nin Aden'deki sarayını terk ettiğini bildirdi. Hatta Hadi'nin ülkeyi terk ettiği bile iddia ediliyor.



AP haberinde, "Görgü tanıkları Cumhurbaşkanlığı konvoyunun saraydan çıkarak uzaklaştığını söylüyor" dendi.

Haberde Cumhurbaşkanı'nıun nereye götürüldüğü konusunda bir bilgi olmadığı da ifade ediliyor.

Husilerin ele geçirdiği hava üssü, kısa süre öncesine kadar ABD askerlerinin kaldığı ve Yemen ordusuna El Kaide ile mücadele konusunda teknik destek verdiği bir karargah niteliğindeydi.

YAKALAYACAK KİŞİYE ÖDÜL VERECEKLER


Üssün ele geçirildiğini televizyonlardan duyuran Husiler, 'Amerikan kuklası' olarak tanımladıkları Cumhurbaşkanı Hadi'yi yakalayacak kişilerin de ödüllendirileceğini söyledi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, "gönüllü ülkelerin" Şii isyancı Husiler'i durdumak için düzenleyeceği bir operasyona onay vermesini istemişti.

Hadi, Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, isyancılara karşı "meşru idarenin her türlü yolla" desteklenmesine izin verecek bir karar çıkarılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı daha önce de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği'ni müdahaleye çağırmıştı.

Husiler'in Salı günü güneydeki iki kenti ele geçirdiği haber veriliyor.

İsyancılar Ocak ayınbda başkent Sana'yı ele geçirmişler, Hadi'yi ev hapsine almışlar ve beş kişilik bir "Başkanlık Konseyi" oluşturmuşlardı.

Ancak Cumhurbaşkanı Hadi ev hapsinden kaçmayı başararak Aden'e gitmiş ve 'Görevimin başındayım' mesajını vermişti.

Yemen'deki krize, bölgesel rakipler İran ve Suudi Arabistan'ın da dahil olabileceği belirtiliyor.

Salı günü Suudi Arabistan'ın zırhlı birliklerini Yemen sınırına kaydırmaya başladığı bildirilmişti.

Pazar günü ülkenin üçüncü büyük kenti Taiz'i de ele geçiren Husilerin, Aden'e 60 kilometre mesafedeki El-Anad hava üssünü ele geçirdikleri ve ardından kente 40 kilometre kadar yaklaştıkları haber veriliyor.

BBC TÜRKÇE

Haberin Devamı