Dünya Yemen'de iç savaş çıktı

Yemen'de iç savaş çıktı

Paylaş
Yemen'de iç savaş çıktı

Yemen'de iç savaş çıktı

Yemen'de muhalifler Başkanlık Sarayı'na saldırdı. Yaralananlar arasında Devlet Başkanı Salih, Başbakan Yardımcısı ve Meclis Başkanı'nın da olduğu bildiriliyor. Muhalefetten yapılan açıklamada ise Devlet Başkanı Salih'in öldürüldüğü iddia edildi. Devlet yetkilileri ise Salih'in hafif yaralı olduğunu duyurdu. Devlet Başkanı'nın 1 saat içinde halka sesleneceği açıklandı.

>> SURİYE DE KAYNIYOR

Haberin Devamı

-HÜKÜMET YETKİLİSİ: "SALİH HAFİF YARALI"

Yemen’de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in hayatta olduğunu ve kısa süre içinde ulusa sesleneceğini bildiren bir hükümet yetkilisi, Salih’in devlet başkanlığı sarayına yapılan saldırıda hafif yaralandığını kaydetti.

Enformasyon bakan yardımcısı Ebu El Cenadi, "devlet başkanı iyi, bir saat içinde halka seslenecek" dedi.

Cenadi, saldırıda diğer yetkililerden de hafif yaralananlar olduğunu açıklarken, bir başka hükümet yetkilisi yaralanan başbakan yardımcısının durumunun ağır olduğunu söyledi. Aynı yetkili Salih ve başbakan yardımcısından başka Başbakan Ali Muhammer Mücaver, meclis başkanı ile bir devlet başkanı yardımcısının da yaralandığını kaydetti.

Güvenlik kuvvetleriyle muhalif aşiret güçleri arasındaki sokak çatışmaları sırasında vurulduğu haber verilen devlet başkanlığı sarayı, bazı kaynaklara göre havan topu mermisiyle bazı kaynaklara göre de roketle vuruldu.

Haberin Devamı

Bir yetkili, bir roketin devlet başkanlığı sarayı içindeki camiye, içeride yetkililer bulunduğu sırada isabet ettiğini anlattı.

Yemen’deki muhalefetin kontrolündeki bir televizyon kanalı, Salih’in saldırıda öldürüldüğünü iddia etmişti.

Bu arada, başkent Sana’nın güneyinde devlet başkanlığı sarayının bulunduğu bölgeden yoğun top atışı sesleri geliyor.

Yerel basına açıklama yapan bir hükümet yetkilisi, hükümet güçlerinin başkanlık sarayına düzenlenen saldırıya şiddetle karşılık verileceğini açıklamıştı.

Ülkede ocak ayında, 30 yıllık Abdullah Salih yönetimine karşı başlayan ayaklanmada son iki haftadır başkentte muhalif aşiret güçleriyle hükümet kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar olurken, aşiret güçlerinin ilk kez Salih’i hedef aldığına işaret ediliyor.

Devlet Başkanı Salih'e bağlı birliklerle muhalif Ahmar aşireti arasında başkentteki çatışmalar üçüncü gününe girerken, ölü sayısı 60’ı geçti. Başkent Sanaa’nın kuzeyinde ağır silahların da kullanıldığı çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin kenti terk etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Yemen'de Devlet Başkanı Salih’e karşı Ocak ayından bu yana süren gösterilerde en az 200 kişi yaşamını yitirmişti.

Haberin Devamı

ÇATIŞMALAR SABAHA KADAR SÜRDÜ

Başkent Sana dışından gelen silahlı çetelerin, kentte hükümet kuvvetlerine karşı mücadele eden aşiret lideri Şeyh Sadık el Ahmar'a bağlı güçlere destek vermeye çalıştığı bildirildi.

Dün gece, hükümet kuvvetlerine bağlı özel birliklerin Sana’nın kuzeyindeki bir noktada aşiret savaşçılarıyla çatışmaya girmesi sonucu kentin bazı mahallelerinde sabaha kadar süren çatışmalar yaşandı.

Devlete ait Yemen Havayolları binasının tamamen alevler içinde kaldığı çatışmalarda ölü ve yaralı sayısı açıklanmadı.

Çatışmalar, kentin on kilometre uzağındaki havaalanının sık sık kapanmasına neden olurken, hükümet kuvvetlerinin ateşi altında olan Sana’nın bazı mahallelerinin boşaldığı ve başkentlilerin daha güvenli yerlere kaçtığı gözlendi.

Başkentin, güneyde hükümet kuvvetleri, kuzeydeyse isyancı askerler ve muhalefet bağlı aşiret çeteleri arasında bölünmüş durumda.

Bu arada, pazartesi günü başlayan ve bir günlük ateşkesten sonra yeniden alevlenen hükümet güçleri ile Ahmar Kabilesi arasındaki çatışmalarda hükümetin kontrolünü kaybettiği devlet binaları yeniden Salih’e bağlı birlikler tarafından ele geçiriliyor.

Yemen Post Gazetesine açıklama yapan İçişleri Bakanlığının bir yetkilisi, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok kamu binasının yeniden hükümet güçlerince kontrol altına alındığını söyledi.

Salih’e bağlı güçlerle muhalif Ahmar aşireti üyeleri, Salih’in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinin ardından çıkan çatışmalarda bugüne kadar 150’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Öte yandan, ülkenin bir çok bölgesinde ordu ve muhalifler arasındaki zaman zaman çatışmalar devam ederken, El-kaide militanlarının ele geçirdiği öne sürülen güneydeki Zincibar’daki durum belirsizliğini koruyor. Muhalifler, hükümet güçlerinin bilerek kentin kontrolünü militanlara bıraktığını böylelikle Salih’in uluslararası kamuoyunun desteğini almaya çalıştığını iddia ediyor.

Haberin Devamı