Dünya Yemen'de Şii Husiler yönetimi devraldı

Yemen'de Şii Husiler yönetimi devraldı

Paylaş
Yemen'de Şii Husiler yönetimi devraldı

Yemen'de Şii Husi hareketi, parlamentoyu feshedip yönetimi devraldığını açıkladı

Husiler adına televizyonda yayınlanan açıklamada, lağvedilen parlamentonun yerine 551 üyeli ulusal meclisin kurulacağı açıklandı. Söz konusu meclisin de en fazla iki yıl ülkeyi yönetecek olan beş kişilik başkanlık konseyini seçeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Yemen'de Eylül ayından bu yana başkent Sana'nın kontrolü Husilerdeydi. Geçen ay başkent Sana'daki cumhurbaşkanlığı sarayını ve birçok hükümet binasını basarak ele geçiren silahlı Husi milisler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah'ı istifaya zorlamıştı.

Yönetimin devralındığına dair yapılan açıklama, BM öncülüğündeki barış görüşmelerinin başarısız olmasının ardından geldi.İran tarafından desteklenen Şii Husi hareketi, Yemen'deki krizin aşılması için ülkedeki siyasi aktörlere Çarşamba gününe kadar süre vermişti. Husiler, aksi takdirde kendi çözüm yollarını izleyeceklerini ifade etmişlerdi.

YEMEN'DE TANSİYON NASIL YÜKSELDİ

Husiler, Sana’nın büyük bölümünü 21 Eylül 2014’te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Haberin Devamı

Sonrasında BM’nin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin altı bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Mübarek, taslağın sunulacağı toplantı öncesinde Husiler tarafından kaçırıldı.

Mübarek’in kaçırılması ülkenin güneyindeki petrol zengini Shabwa vilayetinin tepkisini çekti. Vilayet yönetimi, Mübarek’in serbest bırakılmaması haline petrol vanalarını kapatacağı tehdidini savurdu.

Ülkenin güneyinde ise ayrılıkçılar faal. Şii Husileri İran’ın desteklediği, iktidarda olan Sünnileri ise Suudi Arabistan’ın desteklediği ileri sürülüyor. Yemen’de Arap Yarımadası El Kaidesi de faaliyet yürütüyor.