Dünya Yemen'de yüz binler meydanda...

Yemen'de yüz binler meydanda...

Paylaş
Yemen'de yüz binler meydanda...

Yemen'de yüz binler meydanda...

Yemen’in başkenti Sana’da Devlet Üniversitesi önünde cuma namazı sonrasında toplanan yüz binlerce kişi 32 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Ali Abdullah Salih’in görevini bırakması için bir araya geldi.

Haberin Devamı

Muhalefet cephesine göre Yemen tarihinin en kalabalık mitingi olarak nitelendirilen yönetim karşıtı eylemlere katılmak amacıyla Sana çevresinden yoğun katılım olduğu görüldü. Cuma namazı öncesi Devlet Üniversitesi önünde toplanmaya başlayan protestocular Salih aleyhine "git artık", "şehitlerin hesabını vereceksin", defol" gibi sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. Protestocuların önceki mitinglerden farklı olarak kırmızı renkli kartlarlar kaldırması dikkati çekti.

Meydandaki platformda konuşan bazı muhalif liderler katılım sayısının bir milyonu geçtiği yönünde anonslar yapması protestocular arasında sevinç ve coşkuya neden oldu.

Yemen’de muhalefet koalisyonu yaklaşık iki aydır devam eden yönetim karşıtı protestolara bugüne kadarki en fazla katılımı sağlamak için bir haftadır çağrı yapıyordu.

Haberin Devamı

Bu arada, güvenlik güçlerinin Sana’da yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Protestocuların Başkanlık Sarayına karşı yürüyüşe geçme olasılığına karşı zırhlı araçlar ve tanklar ana yollarda ve kritik noktalarda konuşlandırıldı, bazı caddeler trafiğe kapatıldı.

Yemen’de geçen hafta cuma namazı sonrası aynı meydanda toplanan protestocuların üzerine açılan ateş sonucu 52 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Yemen’de yoksulluk, işsizlik, geçim sıkıntısı gibi şikayetlerin tetiklediği Devlet Başkanı Salih karşıtı protestolar ocak ayında başlamıştı.