Dünya Yemen'den Ankara'ya ağır suçlama

Yemen'den Ankara'ya ağır suçlama

Paylaş
Yemen'den Ankara'ya ağır suçlama

Yemen Savunma Bakanlığı, Türkiye'den deniz yoluyla Yemen'e gönderilen bisküvi kartonlarından silah çıktığını iddia etti. Mart ayında da Türkiye'den Yemen'e gönderilen 16 bin tabancaya BAE'de el konulmuştu. Bu silahların kurusıkı çıktığı açıklanmıştı

Yemen Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan ve Fransız haber ajansı AFP’nin yansıttığı açıklamaya göre Türkiye’den Yemen’in güneyindeki Aden Limanı’na gönderilen bisküvi kutularından silah çıktı. Büyük miktarda ve içinde susturucuların da olduğu iddia edilen silahlar, yetkililerin taşınan malzemenin gıda olmadığından şüphelenmesi üzerine bulundu.

Haberin Devamı

>> Bakan Yazıcı: Silah iddiasını inceliyoruz

Silahların Yemen’in güvenlik ve istikrarına zarar vermek üzere gönderildiğini belirten Bakanlık, soruşturma başlattığını açıkladı. Göndericinin veya alıcının kimliği belirtilmedi. Irak merkezli internet sitesi Nahrainnet de Yemen’deki medya kaynaklarına dayandırdığı haberinde, bisküvi kutularından çok sayıda tabanca ve susturucu çıktığını iddia etti. Site bu silahların Yemen’de tansiyonu yükseltmek amacıyla önde gelen muhalefet liderlerine suikastta kullanılmak üzere gönderildiğini öne sürdü.

TÜRK DIŞİŞLERİ: SORUŞTURUYORUZ

Yemen resmi ajansı Saba’nın haberinde de “Türk yapımı tabancaların Aden Serbest Bölgesi’nde Yemen gümrük yetkilileri tarafından ele geçirildiği” bildirildi. Saba’ya konuşan bir yetkili, silahların Türkiye’den gelen bisküvi konteyneri içinde bulunduğunu ve soruşturma açıldığını doğruladı. Türk Dışişleri yetkilileri de kargonun Türkiye’den özel bir şirket tarafından Yemen’e gönderildiğini doğrulayarak, konunun soruşturulduğunu bildirdi.

İRAN'DAN SUÇLAMA

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars ise şu iddialara yer verdi: “Türkiye yönetimi Irak ve Suriye’de; Suudi Arabistan, Katar, Amerika ve İngiltere ile çok tehlikeli oyunlara giriyor. Türkiye yönetimi şu ana kadar ele geçirilen silahlar hakkında susmayı tercih etti. Türkiye, Riyad üzerinden Yemen yönetimine baskı yaparak silahların kime gittiğinin ifşa edilmesini engellemeye çalışıyor.”

YEMEN KARIŞIK

Arap Yarımadası’nın en yoksul ülkesi olan Yemen’de ülkeyi 22 yıldır yöneten Ali Abdullah Salih, Arap Baharı’nın etkisiyle başlayan protestolar nedeniyle şubat ayında görevini Abd Rabbuh Mansur El Hadi’ye devrederek ülkeden ayrılmıştı. İki yıllık geçiş yönetimi kuran El Hadi yönetimi, ülkenin kuzeyindeki Şiiler ile güneyindeki Sünniler arasındaki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlasa da henüz uzlaşma sağlayamadı. Ülke uzun süredir El Kaide’nin de bölgedeki en önemli üssü haline geldi.

YİNE OLMUŞTU


Geçen yıl mart ayında yine Yemen'e gönderilmek üzere Türkiye'den 16 bin Türk malı tabanca yola çıkmış ancak silahlara Birleşik Arap Emirlikleri'nde polis tarafından el konulmuştu.

>> YEMEN'E GİDEN SİLAHLAR KURUSIKI ÇIKTI


>> TÜRK DIŞİŞLERİ'NİN BİR ÖNCEKİ OLAYA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Haberin Devamı