Ekonomi Yeni af yok!

Yeni af yok!

Paylaş
Yeni af yok!

Alk parti seçim beyannamesini dün açıkladı. Buna göre; sigorta prim yapılandırmaları, ekonomik kriz ve doğal afet gibi istisnai haller dışında uygulanmayacak. İşçi kesiminin karşı çıktığı kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılacak

‘Fon’ ifadesini kullanmadı

Haberin Devamı

AK Parti seçim beyannamesi Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün Ankara’da açıklandı. Beyannamede daha önce ‘ekonomide dönüşüm programı’ kapsamında gündeme getirilen konuların aynen yer aldığı görüldü. En dikkat çeken başlıklardan biri ise 25 milyon çalışanı ilgilendiren ‘kıdem tazminatı’. Davutoğlu, işçi sendikalarının büyük tepkisini çeken kıdem konusunda ‘fon kurulacak’ ifadesini kullanmaktan çekindi.

Hak kaybı korkusu var

Üç dönem kuralı nedeniyle yeni dönemde Meclis’te olmayacak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, ‘Kıdem Tazminatı Fonu’na geçilmesiyle ilgili çalışmaları işçi sendikalarının karşı çıkması nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Mevcut sistemde bir yıllık çalışma karşılığında 1 aylık ücret kadar kıdem hakkı elde ediliyor. Yeni sistemle kıdemin yarı yarıya düşeceği ve 15 yıl bu paraya dokunulamayacağı ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Düşük maaş yükselecek

2006, 2008, 2011 ve 2014 yıllarında SGK’nın prim alacaklarında yapılandırmaya gidildiği ifade edilen beyannamede, “Prim yapılandırmalarını ekonomik kriz ve doğal afet gibi istisnai haller dışında uygulamayacağız” denildi. Temmuz’da 1000 liranın altındaki emekli maaşlarına 100 lira seyyanen zam yapılacağı belirtilen açıklamada, düşük maaş alan emeklilerin gelir seviyesinin yükseltileceği ifade edildi.

Esnek çalışma gelecek

Yine işçi sendikalarının büyük tepki gösterdiği ‘esnek çalışma’ modelleriyle istihdamın artırılacağı ifade edilen beyannamede, “Çalışma hayatındaki katılıkları azaltarak, işletmelerin rekabet gücünü artıracağız” ifadesi yer aldı. Açıklamada işçiyi fazla çalıştıran patrona ceza kesileceğine dikkat çekilerek, bu konuda mevzuat düzenlemesinin yapılacağı aktarıldı. Kayıtdışı istihdamla da mücadele edileceği belirtildi.

‘13 yıldır neden yapılmadı?’

Seçim beyannamesinin önemli konu başlıklarını ekonomi oluşturdu. Ancak uzmanlar, 13 yıldır iktidar olan partinin açıklanan ve yapılacağı söylenen birçok konuda bugüne kadar yeterli adım atmamasını eleştirdi. Beyannamede Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dikkat çekilse de son aylardaki sert ‘faiz’ eleştirilerinin hâlâ akıllarda olduğunu belirten uzmanlar, beyannamede yeni ve somut bir şey göremediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Posta Gazetesi