Siyaset 'Yeni anayasa fırsatı kaçtı'
Paylaş
'Yeni anayasa fırsatı kaçtı'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan yolunda önemli açıklamalar yaptı: “Bu Meclis toplumsal mutabakat olmasına rağmen yeni anayasa fırsatını kaçırdı. Şimdi parça parça ne yapabilirler bilmem”

'OKUDUM DA YAZDIM DA’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Hindistan’a giderken uçakta kamuoyunun gündemini meşgul eden yeni anayasa tartışması ve Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gül, kamuoyunda ‘gizli anayasa’ ve ‘kırmızı kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin her 5 yılda bir değiştiğini belirterek, “Bu belgeyi hem okudum, hem yazdım” dedi.

KOMŞU ANALİZLERİ

Cumhurbaşkanı, değerlendirmesinde ‘iç tehdit’ konusundaki birçok kaygının şimdiki değil geçmiş siyaset belgelerine ait olduğunu hissettirdi. Cumhurbaşkanı, “Belgeyi okusak içinde dudak uçuklatıcı bir şey var mı?” sorusuna “Hayır canım. Belki geçmişte öyle şeyler vardı. Ama şimdi belki açıklanmasında sakınca olan Türkiye’nin komşu ülkelerle ilgili analizleri var” dedi. Abdullah Gül’ün mesajları şöyle:

‘BU MECLİS'İ ARARSINIZ’

(Bu Meclis anayasa değişikliği yapabilir mi?’ sorusuna) “O parti gruplarının bileceği iş. Ama bu Meclis’i küçük görmememiz lazım. Böyle Meclis sonra aranır. Türkiye’nin bütün farklılıklarını bir araya getirip göndermiş. Bu Meclis zor bulunur. Geçen dönem sadece iki partili bir Meclis’ti. Ama bu Meclis’te çok daha farklı renkler bir arada.”

‘MUTABAKAT VAR AMA...’

“Anayasa konusunda değişiklik tabii ki karşılıklı saygıyla daha kolay olur. Türkiye’de daha iyi, yeni bir anayasa konusunda mutabakat var. Hatta herkesin bir taslağı var. Metot ve şekilden, dilden kaynaklanan zorlukları olabilir. Ama temel konularda bir farklılık yok. Kimse Anayasa’nın temel ilkelerini değiştirmek istemiyor. Maalesef yeni bir anayasa fırsatı kaçtı. Taa başından yapmak bu Meclis’e yakışırdı. Ama olmadı. Şimdi parça parça ne yapılabilir bilemem.”

2

Haberin Devamı