Siyaset Yeni anayasa 'Kürtçe'de kilitleniyor
Paylaş
Yeni anayasa 'Kürtçe'de kilitleniyor

AK Parti-BDP görüşmesiyle alevlenen yeni anayasa tartışmalarının odağında 'anadilde eğitim' var.

AK Parti'li Bozdağ 'Anadilde eğitim asla kabul edilemez' derken BDP'den 'Bunun yer almadığı bir anayasa çatışmaları durdurmaz' tepkisi yükseldi. CHP Kürtçe için 'toplumsal uzlaşı'ya bakacak

Haberin Devamı

Hükümet ile BDP’nin gerçekleştirdiği görüşme sonrası yeni anayasa tartışmaları ‘uzlaşmazlık’ mesajlarıyla başladı.

Hükümet ile BDP görüşmesiyle başlayan yeni anayasa tartışmaları, bu partinin taleplerini öne çıkardı. MHP, yeni anayasa çalışmalarına kapıları kapattı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “PKK ile müzakere için MHP’yi kendilerine yol arkadaşı yapamayacaklar. PKK’nın taleplerini karşılamak için düşündükleri anayasa çalışmalarına MHP asla destek vermeyecektir” dedi.

Anamuhalefet partisi CHP, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili hükümetin açıklamasını bekliyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Resmen gündeme geldiği zaman değerlendireceğiz” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bu konuda toplumsal uzlaşıyı esas alacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da Çiçek ile Ergin’in BDP’lilerle görüşmesinin ve diyalog ortamınının olumlu olduğunu söyledi. BDP’nin ana dilde eğitim ve demokratik özerklik taleplerine kişisel olarak sıcak bakmadığını ifade eden Kart, “Ana dil eğitimi olmalıdır -yine kişisel görüşümü ifade ediyorum- ana dilde eğitim farklı bir olaydır. Ana dil eğitimi engellenemez ama Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısı içinde ana dildeki eğitim farklı bir olaydır” diye konuştu.

Anayasa, BDP talebiyle yapılmıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, kamuoyundaki tartışmalara şöyle yanıt verdi: “Biz anayasa değişikliğini BDP’nin isteği üzerine yapmıyoruz. Yeni anayasa bizim seçim bildirgemizde vardı. Ancak kapatma davası ve yaşanan diğer olaylar hayata geçirmemize engel oldu. Bu nedenle BDP’nin talebi gibi ele alınmasına da karşıyız. 2011 yılında yeni anayasayı hayata geçirelim diyerek bir çağrı yapıyoruz. Çünkü referandumda ‘hayır’ diyenler bile yeni anayasa istiyor.”

MHP’ye “Komplo ve karamsarlık üzerine politika yapmayı bırak” diye seslenen Bozdağ, “Yeni anayasa bir uzlaşı anayasası olacak. Yeni oluşan Meclis’te kaç grup varsa, hepsinin temsilcilerinin yer aldığı bir uzlaşı komisyonu kurulacak. Bir kişi itiraz etse bile o madde çıkmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Ancak anayasa değişikliğinin seçim sonrasına bırakılması bu kez BDP’yi rahatsız etti. BDP’li Hamit Geylani, “Bu ülkenin en acil beklentisi yeni anayasadır. Bu ertelenemez. Seçimlerden önce ele alınması gerekir” dedi. Geylani, hükümetin ‘anadilde eğitim’e kapılarını kapatmasına da tepki gösterdi: “Başbakan Erdoğan Almanya’da Türkçe anadilde eğitim isteyerek bunun verilmemesinin bir insanlık suçu olduğunu söylüyor. Kürt çocuklarının anadilde eğitim yapması ise anayasa suçu. Anadilde eğitimin yer almadığı bir anayasa çatışmaları durdurmaz.”

Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil isegörüşmeleri olumlu değerlendirdiğini belirterek, “AK Parti’nin ülkenin yapısıyla ilgili kırmızı çizgileri vardır. Devletin resmi dili olarak Türkçe’nin dışında arayış içinde olmamız, bundan taviz vermemiz söz konusu olamaz” diye konuştu.

(Radikal)