Bilim - Teknoloji Yeni Android ve fazlası!
Paylaş
Yeni Android ve fazlası!

Google'ın Haziran'da yapılacak geliştirici konferansında ortaya neler çıkacak? Araştırdık...

Google'ın IO 2014'te hangi yeni teknolojilerle ortaya çıkacağını tahmin etmek zor. Firmanın sadece son 12 ayda satın aldığı birkaç firma, aynı şekilde ortaya çıkardığı yeni birkaç ürün var.

Haberin Devamı

25 Haziran'da başlayacak olan IO'da tanıtılacak ürünler arasında gerçeğe benzeyen robotlar, akıllı ev teknolojisi ve akıllı saatler olacağına inanılıyor. Google'ın etkinliğini, aynı Apple'ın WWDC etkinliği gibi sadece abartılı fiyatlara satılan biletlere sahip olanlar bizzat izleyebilecek.

Peki Google IO'da neler göreceğiz? Bunları tahmin etmek için bilete ihtiyacımız yok; makalemizin sonraki sayfasından devam etmeniz yeterli.


Android 5.0 (Limon veya Limelight)

1. Android 5.0 (Limon veya Limelight)

L harfiyle başlayacak bir Android güncellemesinin zamanı gelmiş gibi görünüyor. IO etkinliğinin tarihi, KitKat 4.4 tanıtımının üzerinden 7 ay sonrasına denk geliyor ve yaza yakışacak bir tatlı ismine tam anlamıyla hazırız.

Yeni Android'in adının Limonata mı, Limon mu yoksa farklı bir tatlı mı olacağını bilmiyoruz. Bildiğimiz ise Google'ın her 5-8 ayda bir yeni Android sürümlerini tanıttığı. Ice Cream Sandwich, Honeycomb'dan 8 ay sonra, Jelly Bean 4.1 ise ICS'den 8 ay sonra gelmişti. Jelly Bean 4.2, 4.3 ve KitKat 4.4 sürümlerinin arasında yaklaşık 5 aylık zaman vardı.

Haberin Devamı

Yeni Android'e eklenecek özellikler, daha iyi çapraz-platform mesajlaşma entegrasyonu ve akıllı saatlere yönelik yeni uygulamalar olabilir. Bunların yanında Google Voice, uzun süredir Google Hangouts'a eklenmeyi bekliyor.

Android'in numara çeviricisinin de güncellenmesi bekleniyor. Ancak bu güncelleme, Google IO'dan önce çıkacak daha küçük bir güncellemeyle de sunulabilir.


Nexus 10 ve Chromebook Pixel 2 güncellemeleri

2. Nexus 10 ve Chromebook Pixel 2 güncellemeleri

Google, Android güncellemelerini genellikle yeni donanımlarla beraber tanıtıyor. Aslında firmanın yapması gereken tam da bu, çünkü 9.7 inç'lik iPad Air ile rekabet edecek yeni bir tablete ihtiyacı var. Bu işin altından bir Nexus 10 2014 kalkabilir. Ama bu tabletin Samsung'tan geleceğine kesin gözle bakmayın.

Samsung, Galaxy Tab 10.1 ile kendi 10 inç'lik tabletlerini üretmekle meşgul. Daha önce Nexus donanımı üreten LG ise bu işin altından kolayca kalkabilir. Asus'un Nexus 7'nin yerine geçecek bir Nexus 8 üzerinde çalışıyor olma ihtimali de var.

Haberin Devamı

Şu anki Chromebook Pixel'in özellikleri güçlü ancak fiyatının düşmesi şart. Bu beklenti IO etkinliğinde gerçeğe dönüşebilir. Google Play mağazasında Chromebook Pixel stokunun tükenmiş olması, belki de yeni Chromebook Pixel 2 hakkında bizlere bir ipucu veriyor.

3. Google saatinin zamanı geldi

Etkinlikte Google'ın Android Wear platformunu kullanan yeni saatlerin tanıtılmasını bekleyebiliriz. Ancak Google'ın kendi ürettiği bir saat için bizce biraz etken. Bunun yerine kare şekilli LG G Watch veya modaya daha uygun, yuvarlak Moto 360, Google IO'da tanıtılacak ilk akıllı saatler arasında.


Google Glass, Chromecast ve CarPlay'e rakip

4. Daha çok Google Glass

Etkinlikte Google'ın açık Glass API'sının bir demoyla beraber duyurulmasını bekliyoruz. Etkinlikte tüketicilere yönelik Google Glass'ın bir ön izleme sürümü de gösterilebilir. Etkinlik biletlerinin fiyatlarına baktığımızda, katılımcılara ücretsiz birer Explorer Edition dağıtılması ihtimal dışında görünmüyor.

5. Chromecast yenilikleri

Google'ın Chromecast satışları iyi olabilir, ancak HDMI çubuğunun hala daha fazla uygulamaya ihtiyacı var. Firmanın Apple TV, Roku 3, Roku Streaming Stick ve yeni Amazon Fire TV'yi yakalamak için yapması gereken çok şey var.

Haberin Devamı

Ancak bu durum, Google IO'da değişebilir. Etkinlikte yeni uygulamaların, hava durumu ve fotoğraflarla kişiselleştirilmiş bir ana ekranın ortaya çıkmasını bekliyoruz. Chromecast'in Android cihazlarla neden mirroring yapamadığı da merak konusu - Chromecast'in Google IO'da gerçek bir AirPlay rakibine dönüşeceğinden umutluyuz.

6. Apple CarPlay'e rakip gelebilir mi?

Google, Apple'ın iWatch'una Android Wear ile sağlam bir tokat atmış olabilir, ancak araç içi teknolojilerde her nedense durum tam aksi. Apple, iki ay önce tanıttığı iOS tabanlı bilgi-eğlence sistemi CarPlay ile keyif sürüyor; peki ya "Android in the Car" nerede kaldı?

Google'ın otomobil içi sisteminin 2014'te tanıtılması bekleniyordu. Bu tanıtım, pekala Haziran'daki Google IO'da gerçekleşebilir. Aslında Google'ın rakibini yakalaması için çok şey yapmasına da gerek yok; "bizim Google Maps'imiz var" demesi yeterli olacak. Google'ın otomobil içi sistemi, hem Android, hem de iOS'lu cihazları destekleyerek, sadece iOS'u destekleyen Apple CarPlay'e fark da atabilir.

Haberin Devamı

Robot mucitlerinin robot ordusu

7. Robot mucitlerinin robot ordusu

Larry Page ve Sergey Brin'in robot ordusu, büyük tanıtıma hazır olabilirler. Google, geçen senenin sonunda robot üreticisi Boston Dynamics'i satın almış, ardından 6 farklı robot üreticisini de himayesine kazandırmıştı.

Google'ın gerçek insanlardan oluşan bir robot tasarımıcı ordusu ve gerçek bir Android ordusu peşinde olduğunu anlamak zor değil. Google'ın bu robotları hangi amaçlarla kullanacağı konusu, IO konferansında açıklık kazanacak.

8. Bir başka Nest

Artık modası geçen ev eşyalarını, günümüzün uygulamalar tarafından yönetilen dünyasına getirmeyi amaçlayan Nest'i satın alan Google, akıllı Nest termostatı henüz satmaya başladı.

Nest, duman ve karbondioksit gazını algılayabiliyor ancak çalışma isabeti çok iyi değil. Yanlışlıkla kapatılabilen alarm işlevi ise cihazın satışının duraklatılmasına neden olmuştu.

IO etkinliğinde bu sorunlara bir çözüm getirilebilir. Bunun yanında evimiz için yeni icatlarla karşılaşabiliriz. Örneğin dijital sıcaklık ayarlı lavabolar veya gece yarısı kullandığımızda defalarca biplemeyen mikrodalga fırınlar gibi.


Project Ara hakkında yeni bilgiler ve fazlası

9. Project Ara hakkında yeni bilgiler

Project Ara, toplama bilgisayar mantığını telefonlara taşıyarak, telefonumuzun parçalarını bizim seçmemize ve yükseltmemize izin verecek. Project Ara, belki çok ince bir telefonla karşımıza çıkmayacak ancak paradan tasarruf etmemizi sağlayacak. Bunun yanında cep telefonu atıklarını da azaltabilecek.

Project Ara, sadece telefonlarla kısıtlı kalmayabilir: Kişiselleştirilebilir tabletler, akıllı saatler ve laptoplar, masaüstü PC toplama tutkunlarını memnun edecek biçimlerde ortaya çıkabilirler.

10. Ve elbette fiber

Google'ın "100 kat daha hızlı" olarak tanıttığı fiber ağı, şu an ABD'de sadece üç şehirle sınırlı. Ancak firma, IO konferansında fiber ağını tüm ABD'ye açtığını duyurabilir.

Resimlerle: İşte 299 dolarlık "kusursuz cep" OnePlus One!

Kaynak: CHIP Online