Siyaset 'Yeni bir Kürt birliği doğuyor'
Paylaş
'Yeni bir Kürt birliği doğuyor'

Van'da Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği bağımsız adaylar için düzenlenen mitingte, yine demorkatik özerklik konusu gündeme getirildi

İtfaiye Meydanı’ndaki mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sağanak yağmura rağmen katılanlar miting alanını terk etmedi. Alandaki gruplar sık sık terör örgütü PKK ve elebaşı Öcalan lehine sloganlar atarken, PKK’yı simgeleyen bez parçaları ve Öcalan posterleri açıldı. Bağımsız milletvekili adayı Özdal Üçer ve Nazmi Gür’ün konuşmasının ardından KCK davasından Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan Van bağımsız milletvekili adayı Kemal Aktaş’ın da mektubu okundu.

Haberin Devamı

Daha sonra platforma çıkan bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi. Konuşmasına, PKK elebaşı Öcalan’a katıldığı bir televizyon programında selam gönderen yazar Vedat Türkali’yi selamlayarak başlayan Tuğluk, Türkiye’de barış istediklerini ve demokratik özerklik taleplerini dile getirdi. Başbakan Erdoğan’ın kabadayılık yaptığını belirten Tuğluk, Öcalan’a saygı duyulmasını istedi. Başbakan Erdoğan’ın barışa, müzakereye, şiddetle karşılık verdiğini savunarak şöyle konuştu:

"Başbakan sadece Kürtlere karşı değil, aydınları da namert olarak gösteriyor. Barış isteyen herkesi hain ilan ediyor. Bu ülke bu kadar umutsuz olmayı haketmiyor. Kürt siyasilerini tanımıyorsun. Bari demokratlarını, aydınlarını dinle. Dinlemezsen tarih ve bu halk seni yargılar. Barış mücadelemize şiddetle karşılık verirsen, ateşkes halindeki gerillayı sığınaklarında vurursan, bir yere varamazsın, kahraman da olamazsın. Kürt halkı çözümsüz değil. Kendi çözümünü kendi mücadelesiyle yaratacaktır, kendi yolunu bulacaktır. Ama sayın Başbakan sevinmesin. Biz bunu ayrılmadan, bölmeden, parçalamadan başaracağız. Türkiye Türkler’in değil. Türkiye, Türkiye’de yaşayan bütün halkların ortak vatanıdır. Bizi terörist ilan eden Erdoğan’a söylüyoruz. Biz ortak vatanımızı çok seviyoruz. Bizim burada siyasi emeğimiz var. Canımız, kanımız var. Ortak vatanda ortak çözümü arıyoruz. Bu kanı durdurun. Silahlı güçlerinizi dağlarımızdan çekin. Öcalan’a saygı duyun, önünü açın, koşullarını düzelttin. Türk ve Kürt halkını kendi cehenneminize sürüklemeyin."

Haberin Devamı

’YENİ BİR KÜRT BİRLİĞİ DOĞUYOR’

AK Parti iktidarının 9 yıldır siyasi ve askeri operasyonu sürdürdüğünü söyleyen Tuğluk, yeni bir Kürt birliği doğduğunu ve Kürtler’in aynı çatı altında toplandığını iddia etti. Tuğluk, şöyle devam etti:

"Demokratik ulus birliğiyle mücadelemizle cevap vereceğiz. Kürtler, inkara, tasviyeye çözülmeye karşı aynı çatı altında ortak mücadeleyle yürüyorlar. Herkes duysun. Yeni bir Kürt birliği doğuyor. Yeni bir Kürdistan doğuyor. Demokratik ulusal birliği doğuyor. Tüm Kürtlere sesleniyorum. Başka partilerde olabilirsiniz. Onlardan kimseye fayda gelmez.

Haberin Devamı

Bu mücadele sadece dağdakilerin mücadelesi değil. Her Kürt’ün ortak mücadelesidir. Bu halk artık ölümlere sessiz kalmıyor. Şırnak’ta gördünüz. Bu halk sınırları aşacak dağlara çıkacak. Bu halk demokratik direnişi başlatmıştır. Türkiye ya değişecek ya değişecek." CHP İLE DİYALOG YAPARIZ

BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani ise Başbakan Erdoğan’ın BDP, MHP ve CHP’nin ittifak içinde olduğunu söylediğini belirterek, "Bizim telefonla MHP’ye oy verme talimatı verdiğimizi söylüyor. Biz MHP gibi ırkçı bir partiye değil oy, günahımızı vermeyiz. Asıl ittifak onlarda. Biz CHP ile bazı şartlarda diyalog kurarız. CHP derin devlet avukatlığından vazgeçerse, Türk ırkçılığından uzaklaşırsa, Kürt anadilinin eğitimine destek verirse, demokratik anayasanın inşası için adım atarsa ve yalandan uzak bir duruş sergilerse diyalog kurarız" dedi.

Konuşmaların ardından BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, Van bağımsız milletvekili adaylarını tek tek kutladı. Miting, yerel sanatçıların söylediği şarkılarıyla son buldu.

Haberin Devamı

Osman BEKLEYEN- Gülay ÖZEK- Murat ÇAĞLAR/VAN, (DHA)