Adile Özdağ Yeni bir sayfa, yeni bir hayat
HABERİ PAYLAŞ

Yeni bir sayfa, yeni bir hayat

Haberin Devamı

Kıymetli Okur,

Size çok tanıdık bir yerden sesleniyorum. Güzel ülkemizin her mahallesinde, her kasabasında, sizler için var olan, yeri geldiğinde sırdaşınız, yeri geldiğinde yol göstereniz ama en çok da “en yakın sağlık danışmanınız”olarak kaleme alıyorum yazımı.

Günün getirdiklerini, yaşamın hızını, insanoğlunun olağanüstü değişimini düşündüğümüzde bugün hepimizin en temel ihtiyacı, “BİLGİ, DOĞRU BİLGİ” olarak karşımıza çıkıyor. Eczanelerde, sokakta en çok karşılaştığımız soruların başında “internette, TV’de şöyle bir şey gördüm, okudum. Gerçek mi doğru mu?” şeklinde oluyor. Peki bu yoğun bilgi akışının içerisinde bilginin doğrusuna nasıl ulaşabiliriz? Yine Googlelayarak mı? Kısmen evet, tabii ki hayatımızın en önemli gerçeği, dijital çağ ama en temiz ve doğru bilgiyi bulmak için neler yapmalıyız konuşabiliriz.

Öncelikle;

- Kaynak içeriğinin güvenilir olduğunu,

- Uzman görüşü ve bilgisi içerip içermediğini,

- Aldatıcı, yanıltıcı, tutarsız söylemleri,

- Yönlendirici olup olmadığını kontrol edin. En önemlisi ise uzmanından teyit ettirin!

Sağlık ile ilgili konularda; mutlaka sağlık profesyonellerinden doğrusunu öğrenmelisiniz. ”Bilgiye ulaşım okur yazarlığı” diyelim buna.

Hayat bir kez yaşanıyor ve sağlığımızı kaybettiğimizde geri dönüşü o kadar zor ki. Boş vaatlerle heveslere kapılıp sağlığınızdan olmayın.

Bundan sonra bu sayfada sizleri sağlık ile ilgili güncel konularda doğru bilgilendirmek, deneyim paylaşmak ve uzman görüşleriyle önünüzü aydınlatmak için beraber olacağız. Uzun soluklu olacağını umduğum bu yol arkadaşlığında, keyifle, bilgiyle ve danışman kimliğimizle yol almak dileğiyle.

Keyifli okumalar...

SAĞLIĞIMIZIN AYNASI PROBİYOTİK MUCİZESİ

Mikrobiyota, bağırsağımızda bizimle birlikte yaşayan, başta bakteriler olmak üzere tüm mikroorganizmalardır. Bağırsaklarımızda bilinen 10 trilyondan fazla mikroorganizma yaşamaktadır. Bu mikroorganizmalar insanoğlunun var oluşundan beridir mevcut ve sağlıklı olmakta önemli rol oynuyorlar. Üstelik bu probiyotikler sadece bağırsaklarda değil, ciltte, boğazda, üreme sistemlerinde taşımaktayız.

- Stres ve kötü beslenme,
- Alkol,
- Sigara kullanımı,
- Yaş,
- Kontrolsüz antibiyotik kullanımı,
- Sezaryenle doğum ve daha az anne sütü almak gibi olaylar mikrobiyotanın dengesini bozmaktadır.

Mikrobiyota gelişimimiz anne karnında başlamaktadır. Annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesi ve sağlıklı bir floraya sahip olması bebeğin mikrobiyotası içinde önemlidir.

Bağırsak Mikrobiyotası Neden Önemlidir?

Hepimizin parmak izi gibi kendimize özel mikrobiyotası vardır. Üstlendiği görevlerle sağlığımıza direkt etki etmektedirler. Hipokrat; bağırsak sağlığının ne kadar önemli olduğunu ; “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar, bağırsak hasta ise vücudun geri kalan kısmı hastadır” sözüyle ifade etmiştir.

Bu görevleri aşağıda kısaca özetleyelim:

- İnce bağırsağın ve midenin sindiremediği besinleri sindirmeye yardımcı olmak

- Vitaminlerin üretimi ve bağışıklık sistemi desteklemesi

- Enerji tasarrufu

- Kan yağlarının azaltılması

- Hasara uğramış bağırsak duvarının onarımı

- Hastalık yapıcı mikroplara ve bakteriyel toksinlere karşı koruyucu

Peki bu mikrobiyotayı oluşturan probiyotikler nedir?

Probiyotik latincede “yaşam için” anlamına gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre probiyotikler yeterli miktarlarda alındığında vücuda yararlı olduğu kanıtlanmış canlı mikroorganizmalardır.

Prebiyotik nedir?

Prebiyotikler probiyotiklerden farklıdır. Faydalı mikroorganizmalar için besin vazifesi görmektedir.

Probiyotikleri hangi alanlarda kullanıyoruz?

Probiyotikler bağırsak floramızın dengesinin bozulduğu her durumda yararlı bakterilerin sayısını artırmak için kullanılabilmektedir. Zararlı bakteri-virüslerin ve antibiyotik kullanımının neden olduğu ishalde,

- İrritabl barsak sendromunda,

- Solunum yolları ve idrar yolları enfeksiyonları gibi hastalıklarda,

- Kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde,

- Bebek ve çocuklarda görülen atopik dermatit tedavisinde destekleyici,

- Obezite tedavisinde destekleyici olarak kullanılmakta. Sağlıklı bir mikrobiyotaya sahip kişiler beslenme yoluyla tükettikleri besinlerden 150 kalori daha az alır.

- Diyabet hastalığının yönetilmesinde destek olarak kullanılırl Sağlıklı bir cilt yapısının oluşumuna destek olur.

Bugün, probiyotiklerle ilgili yolun başındayız. Gelecekte kullanım alanlarının daha da artacağı, probiyotiklerin kendi içlerinde etkilerine göre gruplanacağı ve olumlu gelişmelerin devam edeceği kanısındayım.

3 YENi MESAJINIZ VAR

LÖSEMİDE YENİ UMUT

İyi haberler bu kez Avustralya’dan. Bir grup bilim insanı kemoterepi tedavilerinden daha iyi sonuçlar veren yeni bir tedavi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

ORGAN ÜRETİMİ ÇOK YAKIN

Avustralyalı bilim insanları, bir proteinin insan vücudundaki kök hücre büyümesinde hayati bir rol oynadığını buldu. Organların üretilip hastalarda kullanılmasının yolu açılacak.

YAPAY ZEKA, DOKTORLARLA HEMFİKİR

ABD’den bir grup araştırmacı Watson yapay zekayı bin kanser teşhisi için test ettiler. Vakaların yüzde 99’unda Watson, onkologların tavsiye ettiği tedaviler ile eş değer tedavi planları önerdi.

SAĞLIĞIMIZ İÇİN TAVSİYELER

- Pea-protein ve rice protein yeni dönemde en çok ilgi çeken sporcu takviyeleri yer alıyor.

- Biyoaktif peptitler ve kolajen peptitler; cilt sağlığı, eklem sağlığı, kardiyovasküler hastalıklar, duygusal sağlık ve hafıza-konsantrasyon problemlerinde iyi sonuçlar vadediyor.

- Son yıllarda en çok çalışma yapılan ürünlerin başında ise antioksidan, anti-aging ve kanserden koruyucu etkileri sebebiyle zerdeçal (curcumin) geliyor.

- Omega-3’ün sağlıklı kalp, damar-dolaşım sistemi için gerekliliği yanında duygu durum bozuklukları ve psikiyatrik problemlerde de önemi anlaşıldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder