Yaşam Yeni bir yıla girerken kendimizi hesaba çekmeye hazır mıyız?

Yeni bir yıla girerken kendimizi hesaba çekmeye hazır mıyız?

Paylaş
Yeni bir yıla girerken kendimizi hesaba çekmeye hazır mıyız?

Marka Yönetimi ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel, “Kendini nasıl görürsen gör, kendini doğru algılatamıyorsan algılandığın gibi tanınırsın. Yeni bir yıla girerken kendinizi hesaba çekebilmelisiniz” diyor

Gerek iş gerekse sosyal hayatta algının önemine işaret eden AL Danışmanlık Genel Müdürü, Marka Yönetimi ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel şunları söyledi:

“Algılama gerçektir derler. Bunu şöyle ifade etmek daha doğrudur ki algılama gerçek sanılır. Kendini nasıl görürsen gör, sendeki güçlü yönleri, yetenekleri öne çıkaramıyor ve doğru algılatamıyorsan algılandığın gibi tanınırsın. Gerek iş hayatında gerekse sosyal ortamlarında, bir dur ve anla."

ALGI YÖNETİMİNDE 4 ADIM

Ayşen Laçinel, 4 adımda algı yönetimine ilişkin şunları anlattı:

1- Sen kimsin? Kendinde beğendiğin, fark ettiğin güçlü yönlerin nedir?

2- Birkaç yakınına kendini sor. Seni tanımlasınlar, güçlü yönlerini ve güçlendirmen gerekenleri söylesinler. Onların önerilerini dinle ve savunmaya geçmeden anlamaya çalış.

3- Kendini tanımlaman ile yani öz algın ile seni tanımlayanların algısı yani “algılanan algı” tutarlı mı? Bir karşılaştır.

4- Kendi algınla, algılanan algını tutarlı hale getir. Örnek olarak sen kendini anlayışlı, takım çalışmasını destekleyen, sürekli gelişen birey olarak görebilirsin. Ancak arkadaşın seni takım çalışmasını desteklemeyen ve başkalarını fark etmeyen biri olarak görmüşse buna neyin veya nelerin sebep olabileceğini anlamalısın.

KENDİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN HAREKETE GEÇ

"Kendini gerçekleştirmek için harekete geç" diyerek konuşmasına devam eden Ayşen Laçinel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nasıl konuşuyor ve nasıl davranıyorsan öyle algılanıyorsun. Bunu fark et ve tutarlı ol. Peki tutarlı olmak yeter mi? Elbette yetmez. Güçlü yönlerini fark edip işinde ve hayatında uygula, iletişimini bu güçlü yönler üzerine kurmaya çalış. Aynı zamanda güçlü olmayan ne varsa güçlendirmek için çalış ve sana yük olan, düşünce, duygu, alışkanlıklardan öğrenilmiş çaresizliklerinden kurtulmaya çalış. Özetle söylediklerinin farkında mısın? Söylediğin gibi mi davranıyorsun? Yapabileceğini söylüyor, söylediğini yapıyor musun? Bunları fark et. Hayatı, kendini var oluş sebebini fark et. Hayattan istediklerin var, tamam peki hayat senden ne istiyor? Düşün ve anlamaya çalış. Öyleyse kendini gerçekleştirmek için harekete geç. Bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla girerken kendimizi hesaba çekmeye hazır mıyız?"

Haberin Devamı