Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yeni evlilere önerilmez
HABERİ PAYLAŞ

Yeni evlilere önerilmez

Haberin Devamı

Erkekteki sperm kanallarının bağlanmasıyla uygulanan doğum kontrol yöntemi vazektomi, yeteri kadar çocuk sahibi olan çiftlerde kullanılabilir. İlk 5 yıl içinde mikrocerrahi yöntemle geri dönüş yapılsa da yeni evliler için uygun değildir

SORU: Vazektomi bana uygun mu?

26 yaşındayım. Bir süre sonra evleneceğim. Uzun bir süre çocuk yapmayı düşünmüyoruz. Vazektomi uygulandığında geri dönüş mümkün müdür?

CEVAP Vazektomi yani sperm kanallarının bağlanarak doğum kontrolü yöntemi sadece yeteri kadar çocuk sayısına ulaşmış çiftler için uygundur. İlk 5 senede mikrocerrahi ile çok yüksek oranda başarı sağlayan düzeltme ameliyatı yapılabilse de bu makul ve mantıklı bir yaklaşım değildir. Diğer doğum kontrol yöntemlerinden birini tercih etmek sizin durumunuz için daha uygun olacaktır.

SORU: Cinsel isteksizlik yaşıyorum,

ne yapacağım? 46 yaşındayım. 6 ay önce vücudumdaki kıllar dökülüncedökülmesi sonucunda doktorum hipofiz MR’ı istedi. MR sonucuda macro adenom saptandı. Bir aydır testojen kullanıyorum. Sabahları bazan ereksiyon oluyor ama eskiye rağmen neredeyse yarısı küçülmüş. Acaba nedeni nedir? Bu hastalıktan dolayı doğal mı? Eski haline gelir mi?

CEVAP Beynin hipofiz bölgesinde görülen bu kitle prolaktin hormonunun artmasına ve testosteron hormonunun azalmasına yol açar. Bunun sonucunda kişide libido yani cinselliğe olan ilgi ve dolayısı ile cinsel aktivite azalır. Adenom türündeki bu kötü huylu olmayan ur, küçük ise ilaç tedavisi, daha büyük olduğu hallerde ise ameliyat gerekir.

SORU: Damarın üzerinde kızarıklık oluyor, neden?

Penisimdeki damarın üstünde kızarma oluyor ve etrafı şişmeye başlıyor. Ereksiyondan sonra üroloğa gittim, alerji olduğunu söyledi. Çünkü çok şişiyor ve yanıyor. Ne yapmam lazım?

CEVAP Penis üzerindeki damarı ilgilendiren sorunlarda da bu durum görülebilir. Yüzeyel olan damarların zedelenmesi sonucu damar cidarındaki tahriş ve damar içindeki pıhtılaşma sonucu bahsettiğiniz belirtiler ortaya çıkabilir.

SORU: Şişlik bir türlü inmiyor

26 yaşındayım. Yakında evleneceğim. 2 yıl önce çift taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyat sonrası sağ testisimdeki şişlik bir türlü inmedi. Nedeni ne olabilir?

CEVAP Yumurtanızdaki şişme iki farklı nedenden ortaya çıkabilir; ameliyat esnasında kapılan bir mikrop nedeniyle oluşan infeksiyon veya ameliyatta lenf kanallarınızın istem dışı bağlanarak lenfatik dolaşımın bozulması. Lenf kanallarının bağlanması sonucu yumurta etrafına sıvı toplanması hidrosel adını alır, zamanla artabilir, yumurtada ısı artışına sebep olduğundan sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Varikoselin mikrocerrahi ile yapılması bu komplikasyonu ortadan kaldırmanın tek çaresidir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder