Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yeni evlilere uygun değil
HABERİ PAYLAŞ

Yeni evlilere uygun değil

Haberin Devamı

Erkekteki sperm kanallarının bağlanmasıyla uygulanan doğum kontrol yöntemi vazektomi, yeteri kadar çocuk sahibi olan çiftlerde kullanılabilir.

İlk 5 yıl içinde mikrocerrahi yöntem ile geri dönüş yapılsa da yeni evliler için uygun değildir.

SORU: Vazektomi yaptırsam olur mu?

Bir süre sonra evleneceğim. Evlendikten sonra uzun süre çocuk yapmayı düşünmüyoruz. Daha önce bir yazınızı okumuştum.

Erkeklerde sperm kanallarının bağlanması ile ilgiliydi. Bu yöntem uygulandığında geri dönüş mümkün müdür? Koruma oranı nedir?

CEVAP

Vazektomi yani sperm kanallarının bağlanarak doğum kontrolü yöntemi sadece yeteri kadar çocuk sayısına ulaşmış çiftler için uygundur.

İlk 5 senede mikrocerrahi ile çok yüksek oranda başarı sağlayan düzeltme ameliyatı yapılabilse de bu makul ve mantıklı bir yaklaşım değildir.

Diğer doğum kontrol yöntemlerinden birini tercih etmek sizin durumunuz için daha uygun olacaktır.

SORU: Baba olmam mümkün mü?

Bir süredir iktidarsızlık yaşıyorum, her türlü tedaviye denedik ama sonuç başarılı olmadı. Doktorlar sonunda penis protezi taktırabileceğimi söyledi. Ancak ben baba olmak istiyorum. Bu protezi taktırırsam çocuğum olabilir mi?

CEVAP

Penis protezi ameliyatı sırasında üremeyi sağlayan organlara müdahale edilmiyor. Penis protezi ameliyatı sonrası penisin hissi korunduğu için hasta sertleşme bozukluğu gelişmeden önce olduğu gibi cinsel ilişkiden zevk alabilir, orgazm olabilir ve boşalabilir.

Ameliyat öncesi üreme organları normal olan fakat yeterli sertleşmesi olmadığı için çocuk sahibi olamayan hastalar protezle kurdukları cinsel ilişkiyle çocuk sahibi olabilirler.

SORU: Boşalırken sorun yaşar mıyım?

54 yaşındayım, prostat büyümesi teşhisi konuldu. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Prostat ameliyatından sonra cinsel hayatımda ya da boşalırken sorunlar ortaya çıkar mı?

CEVAP

Hayır, boşalmayla ilgili sorun olmaz. Ancak hasta cinsel ilişkiden sonra dışarı değil, idrar kesesine boşalır; meni daha sonra idrarla dışarı atılır. Eğer ameliyat sırasında mesane boyu korunursa böyle bir sorun meydana gelmez.

Hastalarımız bu durumu bazen çok abartır. ‘Menim kesildi’ diye bize gelirler; ama bu durumun cinsel sağlığa hiçbir zararı yok. Yalnız meni dışarı gelmediği için doğal yollardan hastanın çocuk sahibi olabilmesi mümkün değildir.

Zaten bu yaştaki erkeklerin genellikle çocuk problemi olmuyor. İsteyen hastalar da mikroenjeksiyon yöntemiyle çocuk sahibi olabilir. Bu yöntemde testisten direkt sperm alınır. Sperm laboratuvar ortamında kadının yumurtasının içine enjekte edilir. Daha sonra döllenen yumurta kadın rahmine bırakılır. Böylece gebelik başlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder