Gündem Yeni İHYA DER Başkanı'na silahlı saldırı

Yeni İHYA DER Başkanı'na silahlı saldırı

Paylaş
Yeni İHYA DER Başkanı'na silahlı saldırı

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Diyarbakır Valiliği şu açıklamayı yaptı: 'Aytaç BAran'ın öldürülmesi sonrasında çıkan olaylarda 1 kişi daha hayatını kaybetti. Olaylarda 1 polis ve 3 gazeteci de yaralandı' Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise "Diyarbakır'daki olaylarda 3 ölü, 3 yaralı var" açıklamasında bulundu. Olayın ilerleyen saatlerinde yeni gelen bilgilerle ölü sayısı 4'e yükseldi

Diyarbakır’ da Hüda Par’ a yakınlığıyla bilinen İHYA-Der Başkanı Aytaç Baran’ ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinden sonra silahlı kişiler ellerinde uzun namlulu silahlarla Şehitlik semtinde sağa sola ateş açtı. Olayı izlemeye giden 4 gazeteci darp edilerek yaralandı. Diyarbakır Valiliği olayla ilgili 'Aytaç BAran'ın öldürülmesi sonrasında çıkan olaylarda 1 kişi daha hayatını kaybetti. Olaylarda 1 polis ve 3 gazeteci de yaralandı' açıklamasını yaptı.

DİYARBAKIR’DAKİ OLAYLARDA ÖLÜ SAYISI 4’E YÜKSELDİ

Diyarbakır Valiliği, kentte meydana gelen silahlı saldırılarda ölü sayısının 4’e yükseldiğini ve toplamda 6 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Diyarbakır Valiliği, kentte yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ölü sayısının 3’ten 4’e yükseldiği belirtilerek, saldırılarla ilgili 6 şüphelinin beraberindeki silahlarla birlikte gözaltına alındığı kaydedildi. Açıklamada, “İlimizde gerçekleşen silahlı saldırı olayları ile ilgili olarak şu ana kadar daha önce yakalanan 3 kişide dahil olmak üzere toplam 6 kişi gözaltına alınmış olup, bu kişilerin beraberinde 4 adet Kalaşnikof tüfek ve 8 adet şarjör, 1 adet Uzi marka otomatik silah ve buna ait 2 şarjör, 4 adet av tüfeği ve bol miktarda fişek, 1 adet pompalı tüfek, 1 adet Glock tabanca, 5 kutu 9 mm mermi, çok sayıda av fişeği, 5 adet sopa ve 1 adet dürbün ele geçirilmiştir. Olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısı 4’e yükselmiş olup, 3’ü basın mensubu,1’i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 vatandaşımız yaralanmıştır. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir” denildi.

Öte yandan, Valilik internet sitesinde ele geçirilen silahların fotoğraflarını da yayınladı.

SAĞDUYU AÇIKLAMASI


Selahattin Demirtaş Twitter'da Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran uğradığı silahlı saldırı sonrası açıklama yaptı.




İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır'da 3 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, "Kriz merkezi oluşturuldu. Jandarmadan da takviye istendi. Olay yerinde gerekli tedfbirler alındı. Olayın faillerinin yakalanması için titizlikle inceleme başlatıldı. " açıklamasında bulundu.

DİYARBAKIR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI: 3 ÖLÜ 3 YARALI

İstanbul Valiliği'nin açıklamasından sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Savcılık "Diyarbakır'daki olaylarda 3 ölü, 3 yaralı var" açıklamasında bulundu.

HÜDA-PAR BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

BBC Türkçe'ye konuşan HÜDA-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, bölgede gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü söyledi ve "Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır" dedi. Daha önce defalarca İHYA-Der ve üyelerinin PKK yanlısı YDGH (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) tarafından tehdit edildiğini kaydeden Yılmaz, "YDGH'nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamaları vardı. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK'nin bir açıklama yapması lazım" dedi.

Haberin Devamı

"EMNİYETİN İYİ NİYETLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Bugüne kadar uğradıkları saldırılarla ilgili hiçbir failin bulunmadığını belirten HÜDA-Par Genel Başkanı, şunları söyledi: "HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyi niyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum."

HDP'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Şube Başkanı Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinin ardından başsağlı mesajı yayınladı. Açıklamada, "YENİ İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz. Olayı kınıyoruz. Sorumlular ortaya çıkarılmalı." denildi.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer31739","31739","201506","31739-315907.jpg","1", "0","Diyarbakır karıştı: 1 ölü");

"VALİLİK 2 KİŞ ÖLDÜ AÇIKLAMASI YAPTI"

DHA muhabiri Ferit Aslan Diyarbakır'da olan biteni CNN Türk canlı yayınından şöyle anlattı:

Görgü tanıklarının ifadesine göre 47. 48. SOKAĞA giden gurup silahlarla tehditler savurdu. olayı takip eden 3 gazeteci darp edildi. Polisin havaya ateş açmasından sonra saldırganlar olay yerinden uzaklaştı. Vatandaşlar evlerine çekildi. Bazı kaynaklardan gelen bilgilere göre 1 polis de yaralandı. Taş yüzünden mi silah yüzünden mi bilinmiyor. Bazı kaynaklara göre yaşamını yitiren 4 kişi anccak Valilik 2 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ediyor.

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Olayın duyulması üzerine Baran'ın yakınları hastane önünde toplandı.

Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran

Hürriyet'ten Faruk Balıkçı'nın haberine göre Diyarbakır’ın Şehitlik semtindeki Hüda - Par'a yakınlığı ile bilinen İhya-Der’in önünde yaşanan tartışma sonrası kan aktı. İhya-Der üyelerinin bir grupla arasında geçen tartışma kavgaya dönüştü. Yaşanan arbedede İhya-Der Başkanı Aytaç Baran silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Olayın duyulması üzerine Baran'ın yakınları hastane önünde toplandı. Cinayet sonrasında polis bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

SİLAHLI KİŞİLER ÇEVREYE ATEŞ AÇTI

Aytaç Baran’ ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinden sonra silahlı kişiler ellerinde uzun namlulu silahlarla Şehitlik semtinde sağa sola ateş açtı. Olayı izlemeye giden 4 gazeteci darp edilerek yaralandı.

"GİDİŞAT İYİ DEĞİL"

PKK'nın kendi tabanlarını HÜDA-Parlılara karşı kışkırttığını ifade eden Mehmet Hüseyin Yılmaz, "Gidişat iyi değil. Bize karşı kendi tabanlarını kin ve nefret ile doldurmuşlar. Birilerinin oyununa da gelinmiş olabilir. Böyleyse de en üst düzeyden açıklama yapmalıdırlar" şeklinde konuştu. Şehitlik'teki çatışmaları sorduğumuz Yılmaz, o konuda bilgisi olmadığını ancak Aytaç Baran'ın vurulmasının ardından polisin mahalleye gittiğini söyledi. HÜDA-Par Başkanı öldürülen Yasin Börü'nün dernekteki Kuran kurslarına katıldığını ve öldürülen Aytaç Baran'ın Börü'ye ders verenlerden biri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İHYA-DER NEDİR?

2005 yılında Diyarbakır'da kurulan İhya-Der, eğitim, sağlık ve insani yadım alanlarında faaliyet gösteriyor. Siyasi olarak Hüda-Par'a yakınlığıyla bilinen dernek, yurt içi ve yurt dışında STK'lar ile ortak yürüttüğü projelerle de gündeme geliyordu.

TGC Yönetim Kurulu: Diyarbakır’daki kanlı saldırıyı kınıyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Diyarbakır’da İHYA-DER’in Başkanı Aytaç Baran’ın ve ardından çıkan olaylarda 2 kişinin öldürülmesi olayını takip eden 3 muhabirin yaralanmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına dönük yine vahim bir saldırı gerçekleşmiştir. Karanlık güç odakları barış ve huzur ortamını bozmak için yine iş başındadır. Diyarbakır’da İHYA-DER’in Başkanı Aytaç Baran ve ardından çıkan olaylarda 2 kişinin öldürülmesi ile ilgili olayları takip eden DHA muhabiri Canan Altıntaş, kameraman Serdar Sınar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralanmıştır. Huzur içerisinde geçirilen seçimin ardından yapılan bu saldırı Türkiye’nin geleceğine ipotek koyma girişimidir. Gazetecilere yapılan saldırı ise halkın haber alma kanallarını tıkamak için yapılan bir eylemdir. Bu vahşi saldırıyı kınıyor, sorumluların en kısa sürede ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."