Gündem 'Yeni karakollar roket ve havan atışlarına dayanıklı'

'Yeni karakollar roket ve havan atışlarına dayanıklı'

Paylaş
'Yeni karakollar roket ve havan atışlarına dayanıklı'

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak: 'Yeni karakollar roket ve havan atışlarına dayanıklı' dedi

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, zaman zaman karakolların silah, teçhizat ve imkanları açısından yetersiz olduğu şeklinde yapılan değerlendirmelerin tam olarak gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Yeni inşa edilen karakolların dış cephe ve çatılarında, roket ve havan atışlarına karşı taş ve güçlendirilmiş betonarme duvak ile yanmaya karşı dayanıklı elamanları kullanılmaktadır” dedi. Tuğgeneral Gürak, halen iç güvenlik harekatının yürütüldüğü bölgede, 134 karakolun inşaatının devam ettiğini de bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki basın bilgilendirme toplantısında son dönemlerde artan iç güvenlik olaylarına dikkat çeken Tuğgeneral Gürak, Jandarma karakollarının, şehir merkezlerindeki polis karakolları gibi iç güvenlik harekat bölgesinde halkın güvenliğini sağlamak, halkın adli ve kolluk ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulduğunu söyledi. Tuğgeneral Gürak, “İç güvenlik harekat bölgesindeki karakollar, bu görevlerin yanı sıra, iç güvenlik harekatında da gerek alan kontrolü, gerekse mahallinden istihbarat temini ve icra edilen operasyonlar için çıkış imkanı sağlamaları sebebiyle önemli ve hayati bir role sahiptir” dedi.

TSK tarafından bu karakolların fiziki olarak geliştirilmesi, bazı karakolların yerlerinin değiştirilmesi veya kaldırılmasının, personel, araç, silah ve teçhizat ihtiyaçlarının devamlı olarak sorgulandığını ve gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, şöyle konuştu:

“Karakollarımızdaki araç, teçhizat, personel durumu; karakolun bulunduğu yer, tehdit durumu ve diğer faktörler dikkate alınarak yapılan analizlere göre belirlenmektedir. Bu yaklaşımdan hareketle; zaman zaman karakolların silah, teçhizat ve imkanları açısından yetersiz oldukları şeklinde yapılan değerlendirmeler, tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. İç güvenlik harekat bölgesindeki karakollardaki rütbeli personel sayıdı da önemli oranda artırılmıştır. İç güvenlik harekatının yürütüldüğü bölgede, 1068 jandarma karakolu ile 258 hudut karakolu olmak üzere toplam 1326 karakol mevcuttur. İç güvenlik harekat bölgesinde, halen 134 karakol ile 459 kilometre yolun inşaatı devam etmekte, 61 karakol ve 137 kilometre yolla ilgili ihale çalışmaları da sürmektedir. Bu karakolların, 169'u TOKİ, 26'sı ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından inşa edilmektedir.”

Tuğgeneral Gürak, Jandarma Genel Komutanlığı istihkam iş gücü kullanılarak, ulaşımı zor ve emniyet sorunu yaşanan bölgelerde yer alan 4 karakolun inşaatının tamamlandığını, Aktütün ve Ketine karakol inşaatlarının Haziran 2010’da tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Tuğgeneral Gürak, inşaat çalışmalarının tamamlanmasından sonra, bu bölgeye bir basın turu düzenleneceğinide sözlerine ekledi.

‘KAÇIŞLARI ÖNLEMEK İÇİN EYLEMLERİNİ ARTIRDILAR’

Bölücü terör örgütünün, kendinin veya sözde liderinin muhatap alınmasını sağlamak, bünyesindeki teröristleri bir arada tutabilmek, kaçışları önlemek ve varlığını hissettirmek maksadıyla, son dönemde eylemlerini arttırdığını belirten Tuğgeneral Gürak, “Bu kapsanda, bölücü terör örgütünün özelikle Karadeniz Bölgesinde yaptığı eylemlerinin sebebinin, güvenlik güçlerinin Irak sınırında oluşturduğu sıklet merkezini zayıflatmak, Güneydoğdu Anadolu bölgesinde teröristler üzerindeki baskıyı azaltmak ve güvenlik güçlerinin diğer bölgelere ilave kuvvet, istihbarat gayreti ve zaman ayırmasını sağlamak olduğu düşünülmektedir” dedi.

‘RİSKİ AZ KOLAY EYLEMLERİ SEÇİYORLAR’

Diğer taraftan, bölücü terör örgütünün bu eylemleriyle, yurt sathında etkin olduğu algısını yaratmayı amaçladığının da gözden uzak tutulmaması gerektiğini belirten Tuğgeneral Gürak, son dönemde terörist eylemlerin niteliğinin incelediğinde, Sarıyayla Karakolu olayı hariç, eylemlerin genelde, mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) ile yapıldığına dikkat çekti. Tuğgeneral Metin Gürak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“El yapımı patlayıcı kullanılmasının anlamı; bölücü terör örgütünün, güvenlik güçleriyle direkt çatışmadan ziyade, daha dolaylı bir yaklaşımla hareket ederek, kendisi açısından riski az ve kolay eylemleri seçtiğidir. Türk Silahlı Kuvvetleri; son yıllarda, bölücü terör örgütünün bu yaklaşımını etkisiz kılacak gerekli tedbirleri almak için yöntem ve uygulamalar üzerinde yoğun olarak çalışmaktadır ve bu çalışmalar sonucunda, özellikle el yapımı patlayıcılarla (EYP) mücadele konusunda gerek eğitim ve gerekse teçhizat yönünden büyük mesafe almıştır. Alınan bu tedbirler sonucunda, olayların artmaya başladığı 2006 yılında güvenlik güçlerince tespit edilip etkisiz hale getirilen mayın ve EYP oranı, yüzde 47 iken, uzun çalışmalarla envantere milli olarak kazandırılan cihazlar, birliklerin eğitim ve bilinç seviyelerinin geliştirilmesi ile bu oran 2009 yılında yüzde 70'lere ulaşmıştır. Bu yılın ilk 4 ayı için bu oran yüzde 80'lere ulaşmıştır. Buna rağmen, dönem içerisinde EYP ile verilen şehit sayısı 12, yaralı sayısı 13 olmuştur. Bu arada bölücü terör örgütü tarafından döşenen EYP'den dolayı 2 vatandaşımız da hayatını kaybetmiş, 10 vatandaşımız yaralanmıştır.”

Tuğgeneral Metin Gürak, “Burada altını önemle çizmek istiyorum” diyerek şöyle devam etti:
“Meydana gelen EYP olaylarının çoğunluğunun, terörle mücadele kapsamında, güvenlik güçlerinin bahar ve yaz tertiplenmesine geçişi ile birlikte, hududun üzerinde ve derinliğinde, daha önce tutulmamış bölgeleri de kapsayacak şekilde, yeni üs bölgelerinin açılışı esnasında olduğudur. EYP ile mücadelede, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak terör örgütünün kullandığı, kullanabileceği olası tuzaklama çeşitleri öngörülerek, gerekli cihaz ve sistemler birliklere verilmiş ve bir kısmının geliştirme çalışmaları ise dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak, hatta bazı alanlarda daha ileri düzeyde devam etmektedir. Ayrıca bölgede çok sayıda baraj, gölet ve yol inşaatı devam etmektedir. Bu inşaatlarda çalışanlar, iş makinaları ile korucular da, bölücü terör örgütünün hedefi olmaya devam etmektedir.”

3 AYDA 25 ŞEHİT 39 YARALI

Tuğgeneral Gürak, 22 Ocak 2010 tarihinden itibaren meydana gelen olaylarda; 25 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 39 güvenlik görevlisinin ise yaralandığını belirterek, “Yaşanan tüm bu olaylarda şehit olan personelimize ve vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet, aileleri başta olmak üzere Türk milletine başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.

69 TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU

Aynı dönem içerisinde, 45 bölücü terör örgütü mensubu kendiliğinden teslim olduğunu ve teslim olan teröristlerin 39’unun serbest bırakıldığını, 6’sının tutuklandığını belirten Tuğgeneral Gürak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hakkari Yüksekova İlçesi Irak sınırı dağlık arazi kesiminde 07 Mayıs 2010 tarihinde, güvenlik kuvvetlerince arazinin aranması esnasında bir grup bölücü terör örgütü mensubu ile temas sağlanmış ve çıkan çatışmada iki personelimiz şehit olmuş, bir personelimiz yaralanmış, 5 bölücü terör örgütü mensubu silah ve teçhizatı ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Bu olayla ilgili olarak, bazı basın ve yayın organlarında Dağlıca Üs Bölgesine silahlı saldırı olduğu, gece boyu çatışmalar yaşandığı şeklinde verilen haberler asılsız olup, konuya ilişkin aynı gün tarafımızdan gerekli açıklama yapılmıştır. Bu dönemde ayrıca, 10 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiş ve 19 bölücü terör örgütü mensubu yakalanmıştır.”

Tuğgeneral Metin Gürak, aynı dönemde yapılan operasyonlarda, 76 adet El Yapımı Mayın (EYM) bulunarak etkisiz hale getirilmiş, 1 adet havan, 1 adet 82 mm havan mühimmatı, 19 adet Kalaşnikof Piyade Tüfeği, 1 adet M-16 Piyade Tüfeği, 2 adet Law, 1 adet RPG-7 silahı, 25 adet RPG-7 mühimmatı, 26 adet el bombası, 12 adet anti personel mayını, 3 adet anti tank mayını, 11 adet basma düzeneği, 4 adet telsiz, 2 adet gece görüş dürbünü, 74 kg Amonyum Nitrat, 700 gr dinamit, 13 kilogram plastik patlayıcı madde ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesinin ele geçirildiğini de açıkladı.

GENELKURMAY GENEL SEKRETERİ TÜMGENERAL GÜLER SORULARI YANITLADI

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan basın bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı.
Tümgeneral Güler, terörist eylemlerle ilgili, elde edilen haber, duyum ve istihbaratın güvenlik birimleri tarafından süratle koordine edilerek birbirine aktarıldığını belirterek, “Burada dikkat edilmesi gereken husus, geniş bir bölge ve geniş bir süre için verilen çok sayıda duyumun pratikte çok faydasının olmadığıdır” diye konuştu.
Tümgeneral Güler, ‘Dağlıca’da 2007 yılında terör örgütü PKK’nın mayını ile şehit düştüğü açıklanan üsteğmenin, aslında tabur komutanının emriyle elle mayın imha ederken öldürüldüğü’ iddiaları hakkındaki soruya, bu konunun Van Askeri Mahkemesi’nde olduğunu belirterek, dava sürecinin devam ettiğini söyledi.

ÖNCEDEN İSTİHBARAT

Bir gazetecinin, ‘bazı basın yayın organlarında, son dönemdeki bazı terörist eylemlere ilişkin önceden istihbarat bilgileri alındığı yönünde haberlerin yer aldığını’ belirtilerek, gerekli önlemlerin neden alınmadığı yönündeki soruya ise Tümgeneral Güler, genel mahiyetteki bu duyum ve haber bilgilerinin her zaman alındığını belirterek, şunları söyledi:
“Bunlar devamlı bir faaliyettir. Bu haber ve duyumlar mahalli kaynaklar da kullanılarak, zaman, yer ve eylem gücü gibi somut istihbarata dönüştürülmeye çalışılmakta ve ilgili birimlere süratle ulaştırılmaktadır. Elde edilen haber, duyum ve istihbarat güvenlik birimleri tarafından süratle koordine edilerek birbirine aktarılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, geniş bir bölge ve geniş bir süre için verilen çok sayıda duyumun pratikte çok faydasının olmadığıdır. Örneğin, ’Bölücü terör örgütünün önümüzdeki günlerde Karadeniz bölgesinde eylem yapabileceği’ gibi genel bir ifade bu şekilde düşünülmemelidir.”’

ALBAY DURSUN ÇİÇEK

Bir gazetecinin ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ iddiaları hakkındaki soruşturmaya ilişkin sorusuna ise Tümgeneral Ferit Güler, “Albay Dursun Çiçek’le ilgili Askeri Savcılık tarafından iddianame oluşturulmuş ve Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne sunulmuştur. Bu konuda söyleyeceğim husus budur. Genelkurmay Askeri Mahkemesi normal adli faaliyetlerine devam etmektedir” dedi.
‘Balyoz Planı’ iddialarıyla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya ilişkin soru üzerine de Tümgeneral Güler, adli bir konu olduğu için, şu aşamada bir şey söylemelerinin uygun olmadığını kaydetti.

İHA’LAR HİZARAN’DA TESLİM ALINACAK

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da bir soru üzerine insansız hava araçları 6 Heron’un teslim alındığını ve halen kullanıldığını belirterek, kalan Heron’ların ise Haziran ayında teslim alınacağını söyledi. Tuğgeneral Gürak, bununla ilgili diğer konuların Savunma Sanayi Müsteşarlığınca takip edilmekte olduğunu açıkladı.

İSTİHBARAT PAYLAŞIM İMKANLARI ARTMALI

‘Terörle mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat paylaşımında aksamalar olduğu ve istihbaratın Türkiye’ye geç geldiği’ yönündeki haberleriyle ilgili sorulan sorulara ise Tuğgeneral Gürak, Türkiye, Irak ve ABD arasında yürütülen üçlü mekanizma toplantılarının amaçlarından birisinin de taraflar arasındaki istihbarat paylaşım imkanlarını artırmak olduğunu söyledi. Yapılan çalışmalarda bu konuda olumlu gelişmeler elde edildiğini ve geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Tuğgeneral Gürak, “Tabii anlık istihbaratın altı saat sonra Türkiye’ye iletildiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, kullanılan istihbarat toplama vasıtalarının durumuna göre değişebilecek bir zaman aralığıdır” diye konuştu.

YASAKLANAN DAĞLAR

Barış ve Demokrasi Partisi’nin bazı yetkililerinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilan edilen ‘Geçici Güvenlik Bölgeleri’ içinde yer alan dağlara giderek eylem yapacaklarını açıkladıklarının belirtilerek, bu konuda TSK’nın tavrının ne olacağının sorulması üzerine Tuğgeneral Gürak, yasakla ilgili bölgelerin TSK’nın internet sitesinde zaman zaman yayınlandığını hatırlattı. Tuğgeneral Gürak, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesi devam etmektedir” dedi.

ORGENERAL BAŞBUĞ KAZAKİSTAN’A GİDİYOR

Bu arada Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 20- 23 Mayıs tarihleri arasında, Kazakistan Savunma Bakanının davetlisi olarak, bu ülkeye resmi bir ziyarette bulunacağını bildirdi.

Ümit KOZAN/ANKARA, (DHA)

3