Ekonomi Yeni konutların fiyatları ocakta arttı

Yeni konutların fiyatları ocakta arttı

Paylaş
Yeni konutların fiyatları ocakta arttı

REIDIN ve GYODER’in Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırladığı ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi Ocak 2017’ sayısı yayınlandı.

Sonuçlara göre, ocakta fiyat artışı bir önceki aya göre yüzde 0.52, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.99 arttı. Markalı projelerden ev alan tüketicinin, kasımda yüzde 15, aralıkta yüzde 22 olan banka kredisi kullanım oranı yüzde 27’ye yükseldi. Aralıkta yüzde 44 olan peşinat oranı Ocak ayında %37’ye düşerken, senet kullanım oranı da geçen aya göre 2 puan artarak yüzde 36 oldu.

Yabancılara satış düştü

Markalı konut projeleri kapsamında, yabancılara yapılan satış oranı ocakta yüzde 3’e kadar geriledi. Yabancılara satış oranının son 6 aylık ortalaması yüzde 14 oldu. Yabancılar yüzde 64 oranında 2+1 konutları tercih etti.
GYODER Başkanı Aziz Torun, ocaktaki yeni konut satışlarının, geçen yılın aynı ayına göre daha yüksek olduğunu söyledi. Endeksteki artış oranının, ocak ayı TÜFE artış oranının altında kaldığına vurgu yapan Torun: “Ayrıca 1+1 ve 2+1 dairelerdeki aylık fiyat artışları, yüksek metrekareli konutlara kıyasla daha fazla oldu. Son 6 aylık ortalaması yüzde 14 olan yabancılara satış oranı ise bu ay yüzde 3’e kadar geriledi. Kredi kullanımlarının payının artması ve bankaların faiz oranlarına ilişkin tutumlarını ise sektör için olumlu buluyoruz” dedi.

Haberin Devamı