Candaş Tolga Işık Yeni müttefikimiz Rusya mı?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni müttefikimiz Rusya mı?

Haberin Devamı

Rus basınında, Putin’in İstanbul ziyareti sırasında Türkiye ve Rusya arasında bir anlaşma imzalandığı yazıldı. Habere göre; Moskova, Fırat Kalkanı operasyonu için Ankara’yla istihbarat paylaşımında bulunacak.


Rus jeti düşürülene kadar iki ülke arasında gıpta edilecek düzeyde bir siyasi ve ekonomik işbirliği vardı. Ancak Rusya’yla en sıkı fıkı olduğumuz dönemde bile “istihbarat” konusu her zaman hassas bir denge unsuruydu. Zira Türkiye bir NATO ülkesiydi ve Amerika’nın yani Rusya’nın gezegenimizdeki bir numaralı rakibinin bölgedeki en güçlü müttefikiydi. Bu durum iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımında hem Türkiye hem de Rusya adına hep “temkinli” bir hal yarattı.


Şayet Rusya’dan gelen haberler doğruysa o “temkinli hal” artık ortadan kalkıyor. Bu Türkiye-Rusya ilişkilerinde tarihi bir dönemdir. Düşünsenize, Türkiye, Rusya’nın en yakın müttefiklerinden Suriye toprağında bir operasyon yaparken, Rusya, Türkiye’yle istihbarat paylaşıyor. Bu işin içinde bir çakallık yoksa şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: İki ülke tarih boyunca hiçbir dönem birbirlerine bu kadar güvenmediler.


Türkiye–Amerika ilişkileri 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası özellikle Washington yönetiminin samimiyetsiz ve tutarsız tavrı nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan her konuşmasında bunun sinyallerini veriyor. Amerika, FETÖ elebaşına kol kanat gerdiği, FETÖ militanlarına hamilik ettiği sürece bu ilişkiler bırakın düzelmeyi daha da kötüye gidecek. Amerika-Türkiye ilişkilerinin tarihine bakınca birçok kriz, çatlak görürsünüz. Ama görünen o ki, bu sefer başka! Ankara’nın Moskova’ya doğru attığı bu adım Washington’a çok net bir mesajdır: “Beni kaybediyorsun!” 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Türk dışişlerinden konuştuğum çok önemli bir işim “Bu ihanetin de arkasından onlar çıkarsa, Amerika-Türkiye ilişkilerinde hiçbir şey eskisi gibi olmaz” demişti. Sanırım haklı çıkıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder