Tamer Heper Yeni proje lazım
HABERİ PAYLAŞ

Yeni proje lazım

Haberin Devamı

13 bloklu 125 daireli bir sitede yöneticiyim. Bir blok kendine asansör yaptırmak istiyor. Bu mümkün mü? Masrafı kendisi karşılayacak. Site genel kurulunda karar almak gerekir mi? ● A.E.

Sitelerde iki türlü yönetim vardır. Blok içi yönetim ve site bazında yönetim. Şimdi sitelerin de yönetimi konusunda bir problem var. Önce bu probleme değineyim, sonra yanıtımı vereyim. 2007’ye kadar sitelerde farklı parseller varsa bunlar müstakil yönetim planı ile yönetiliyordu. Her parselin kendine ait yönetim planı, yöneticisi, ortak alanı vardı. 2007’de kanun çıktı ve muhtelif parsellerdeki binaları bir yönetim planı içinde toplama imkanı tanındı. Bunun için toplu yapı yönetim planı yapılması gerekiyordu. Bir kısım siteler buna uydu ama tapuya tescile gelince işler karıştı. Nedenini bir başka yazımda açıklarım, şimdi meselemize bakalım.

ORTAK ALANLARA DİKKAT!

Sizin sitede de farklı parseller varsa ve halen toplu yapıya geçmediyseniz parseller kendi içinde karar alacaktır. Asansör yapımı ile ilgili bir problem varsa buna kendi içinde karar verecek. Ancak mesele karar vermekle bitmez. Bunun için binaya ait tasdikli projeye bakmak lazım. Tasdikli projede asansör yer almış ama binaya yapılmamış ise (ki bu küçük bir ihtimal) işler kolay. Projeye uygun bir asansör montajı mümkün. Şayet eldeki tasdikli projede asansör görülmüyor ise bu halde tadilat projesi gerekecektir ki, işler zorlaşır. Zira tadilat projesi, alınacak karardan, asansörün yerleşeceği yere kadar belediyede bir takım bürokrasiye takılacaktır.

Bu anlattığım her ne kadar 2007 öncesi ayrı parsellere ait site için getirilmiş kural gibi görünüyorsa da 2007 sonrası toplu yapıya geçilmiş olsa da durum aynıdır. Karar toplu yapı kat malikleri kurulunda değil binaya ait kat malikleri kurulunda alınır. Yeter ki asansör yapımı için toplu yapıya ait ortak yerler işgal ediliyor olmasın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder